Rektör Karakaya Tarım ve Orman Bakanlığı ile YÖK arasındaki protokol törenine katıldı

YÖK 10 PİLOT ÜNİVERSİTEYE ÖNCELİK TANIYACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı arasında Bakanlık ile yükseköğretim kurumlarının sorumluluk alanlarındaki “altyapı, personel, eğitim, Ar-Ge, etkinlik, öğrenci, çiftçi eğitimi ve tarımsal yayım hizmetleri” gibi konulara ilişkin süreçlerin iş birliği içerisinde yürütülmesini sağlamak amacıyla protokol imzalandı.
15 Ocak 2020 tarihinde YÖK Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlenen törene, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, bakanlık yetkililerinin yanı sıra YÖK üyeleri, bünyesinde Orman, Su Ürünleri, Veteriner ve Ziraat Fakülteleri bulunan üniversite rektörleri ile ilgili dekanlar ve akademisyenler katıldı.
PROTOKOL 10 PİLOT ÜNİVERSİTEYE ÖNCELİK TANIYACAK
Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında 18 Ekim 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin de arasında yer aldığı 5 üniversite pilot seçilmişti. Daha sonra devam eden süreçte pilot üniversite seçilen üniversite sayısı 10’a ulaştı. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında imzalanan protokole göre pilot seçilen 10 üniversiteye öncelik tanınacak.
BAŞKAN SARAÇ: “İMZALANAN BU PROTOKOLÜN BELİRLENEN KONULARDA BAŞARIYLA İŞLEYECEĞİNİ UMUYORUZ”
Törende bir konuşma yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, bu iş birliğinin, “Altyapıların Ortak Kullanımı”, “Tarım Bakanlığı Personeli ve Eğitim Destekleri”, “Bakanlık ve Üniversiteler Arasındaki Ar-Ge İş Birlikleri”, “Üniversite Öğrencilerine Yönelik İş Yeri Eğitim İmkanları”, Bakanlık ve Üniversiteler Arasında Ortak Etkinlik İmkanları”, “Çiftçi Eğitimi ve Tarımsal Yayım Faaliyetlerinde İşbirliği” konu başlıklarını taşıdığını belirterek protokolün her iki tarafın da konuya hassasiyeti ve yoğun çalışmaları sayesinde başarı ile işleyeceğini umduğunu ifade etti.
“Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Tarım Uygulamaları”, “Tarım ve Orman Bakanlığının Dijital Tarıma Yönelik Uygulamaları”, Dünyada ve Türkiye’de Akıllı Tarım Teknolojilerindeki Gelişmeler”, “Hassas Tarım Karar Destek Sistemi” ve “Tohum Çalışmaları” gibi başlıkların program değerlendirmelerinde dikkate aldıklarını aktaran Başkan Saraç, bu başlıkların ayrıca üniversitelerde çalışma yapan 165 araştırma ve uygulama merkezinin de programlarını belirlediğinin altını çizdi.
YÖK BAŞKANI SARAÇ: “YÖK BURSLARININ ÜÇTE BİRİNİ ZİRAAT, ORMAN VE VETERİNERLİK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNE VERİYORUZ”
Tarımın stratejik bir sektör olduğunu ve ülke ekonomisi ve insanımız için tarımsal üretimin hayati öneme sahip olduğunu söyleyen YÖK Başkanı Saraç, YÖK burslarının üçte birinin Ziraat, Orman ve Veterinerlik Fakültesi öğrencilerine verildiğini belirtti. Bunun yanı sıra üniversitelerde ihtisaslaşmayı öne alan projeler doğrultusunda içerisinde üniversitemizin de yer aldığı on üniversitenin bölgesel kalkınma misyonu ile görevlendirildiğini açıklayan Başkan Saraç, bu üniversitelerden sekizinin tarım, hayvancılık, orman ve bölge tarım ürünleri ile ilgili olduğunu ifade etti.
YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın ardından bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, protokolle üniversitelerin bulundukları illerde bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak tarım master planları hazırlanacağının altını çizdi. Pakdemirli, söz konusu iş birliğiyle coğrafi işaretli ürünler hakkında farkındalık oluşturacak ortak etkinliklerin de düzenleneceğini kaydetti.
BAKAN PAKDEMİRLİ’DEN ÜNİVERSİTE ADAYLARINA MÜJDE
Bakan Pakdemirli, üniversite adaylarına ilişkin bir müjde vererek, "Üniversite giriş sınavı sonucunda ilk on bine girip tercihleri sonucu, Bakanlığımızın asli görevlerini yürüten Ziraat, Gıda, Su Ürünleri, Balıkçılık Teknolojisi, Orman Mühendislikleri ile Veteriner Fakültelerine yerleşenlere Bakanlığımızca burs verilmesini planlıyoruz." ifadesini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile YÖK arasında imzalanan protokol kapsamında üniversitelerde uygulanacak süreçlere ilişkin bilgilerin aktarılmasının ardından imza törenine geçildi. Tören katılımcılarının sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın katılımıyla imzalanan İş Birliği Protokolü sonrası pilot üniversite rektörleri tarafından gerçekleştirilen toplantıya katıldı. (HABER MERKEZİ)