CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya:

“YKS VE LGS tarihlerini değiştirenler
gençlerin endişelerini dikkate almadı”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Kırşehirli Yıldırım Kaya YKS ve LGS sınav tarihlerinin değiştirilmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, "6 Haziran’da yapılacak İOKBS ile 7 Haziran'da yapılacak olan LGS'yi, Kovid-19 tehdidini ve sınav stresini dikkate alarak düşünmemiz gerekir. Çocuklarımızın şu anki psikolojisi bu sınavları kaldıracak durumda değildir." ifadesini kullandı.
“Gençlerin endişeleri dikkate alınmadı” diyen Kaya, açıklamasında şunları kaydetti:
“Bir kez daha Milli Eğitim Bakanının da, YÖK Başkanının da etkisiz elaman olduğunu gördük. Bunlar boşuna o makamları işgal ediyor. Koltuklarınız gençlerin gelecek planlarından daha mı cazip!
Milli Eğitim Bakanı kim? Sağlık Bakanı kim? YÖK Başkanı kim? Bilim Kurulu kim?
“Turizm Bakanı sınavların haziran ayında yapılmasının, turizmimiz için daha uygun olacağı tavsiyesinde bulundu! Turizminin fendi hem sağlığa; hem de çocuklarımızın, gençlerimizin yüreğindeki tedirginliğine üstün geldi. Para hırsı gençlerin geleceğinden baskın çıktı.
“Eğitim bilimciler de, Bilim Kurulu da devre dışı kaldı.
“Saray rejiminin, tek adamın dediği oldu! Gençleri kobay, okulları AVM olarak gören diplomasızlar; eğitim bilimini ve öğrenci psikolojisini ayaklar altına aldı.
“Gençler soluklarını tuttu, YKS tarihi “öne alınmasın” diye günler öncesinden yazıp çizmeye, seslerini duyurmaya çalıştı. Çocuklar “LGS sınavı ileri bir tarihe ertelensin korkuyoruz, psikolojimiz bu sınavı kaldıracak durumda değil” diye haykırdı.
“Sonunda beklenen gün geldi; AKP Genel Başkanı ekranlarda konuşmaya başladı... LGS’nin 20 Haziran’a, YKS’nin de 27-28 Haziran’a alındığını tek cümlede söyleyip geçti.
Gençlerin ve çocukların hayatlarının dönüm noktası saydıkları bir sınavı, onların istemedikleri bir tarihe alıp, tek bir cümleyle de olsa gerekçesini açıklama gereği duymadı.
“Geleceğimize, gençlerimize, çocuklarımıza karşı bu kadar hoyrat, düşüncesiz, umursamaz olma hakkını size kim veriyor! Gelecek planlarını altüst ettikleriniz; günü gelir, iktidar planlarınızı değiştirir!”
KAYA: “ÇOCUKLARIMIZ KOBAY DEĞİLDİR”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, uzaktan eğitim, Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavları (İOKBS), Liselere Geçiş Sistemi Merkezi Sınavı (LGS), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve 18 Mart’ta atması yapılan, ancak kararname bekleyen 20 bin öğretmene ilişkin bir açıklama yaptı.
Sağlık Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, YÖK Başkanı ve ÖSYM Başkanına çağrıda bulunan Kaya, tartışmaların son bulması için önerilerini açıkladı.
Yıldırım Kaya’nın açıkladığı öneriler şöyle:
• İlk ve ortaöğretimde 2019-2020 eğitim- öğretim döneminin uzaktan eğitimle tamamlanacağı açıklanmalıdır.
• Haziran ayında yapılacak olan LGS ve İOKBS Temmuz ayında uygun bir tarihe ertelenmelidir.
• 25-26 Temmuz’a ertelenen YKS’nin yeniden öne alınmayacağı, zamanında yapılacağı açıklanmalıdır.
• 18 Mart'ta atama sonuçları açıklanan, ancak kararnameleri çıkartılmadığı için maaş alamayan 20 bin öğretmenin kararnameleri ivedilikle çıkartılmalıdır.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya açıklamasında şunları ifade etti:
“Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Covid-19 salgını nedeniyle başlatılan uzaktan eğitimin 31 Mayıs’a kadar devam edeceğini açıkladı. Yükseköğretim Kurumu (YÖK), ise üniversitelerin bahar dönemi eğitim öğretim sürecinin uzaktan eğitimle yapılacağını duyurdu.
YÖK ayrıca, 20-21 Haziran'da yapılması planlanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nı (YKS), 25-26 Temmuz 2020'ye ertelendiğini açıkladı.
“Milli Eğitim Bakanlığı ise 6 Haziran’da yapılacak İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavları (İOKBS) ile 7 Haziran’da yapılacak olan Liselere Geçiş Sistemi Merkezi Sınavının (LGS) ertelenmesine ilişkin bir açıklama yapmadı.
“Covid-19 salgını devam ederken 31 Mayıs’tan sonra okullar açılacak mı?
“Açılacaksa milyonlarca öğrencinin, öğretmenin, velinin güvenliği nasıl sağlanacak?
“Çoğu veli okulların açılması halinde çocuklarını okula göndermeyeceğini şimdiden ilan etti. Salgın bitmeden okulları açma kararı alan Fransa ve Danimarka’da da veliler çocuklarını okullara göndermeyerek tepkilerini ortaya koymuştu.
“6 Haziran’da yapılacak İOKBS ile 7 Haziran’da yapılacak olan LGS’yi, Covid-19 tehdidini ve sınav stresini dikkate alarak düşünmemiz gerekir. Çocuklarımızın şu anki psikolojisi bu sınavları kaldıracak durumda değildir.
“Diğer yandan sosyal mesafenin korunması gereken bir zamanda, milyonlarca insanın temas halinde olmasının toplumun sağlığını tehdit edeceği de unutulmamalıdır.
“YÖK tarafından Covid-19 salgını nedeniyle 25-26 Temmuz’a ertelenen YKS’nin yeniden öne alınacağı; 20-21 Haziran veya 27-28 Haziran tarihlerinde yapılacağı iddiaları gündemdedir.
“Bu iddialar, YKS’ye girecekler üzerinde büyük bir stres ve baskı yaratmıştır. Bu tartışmalara rağmen yetkililerden de bir açıklama gelmemiştir. Tüm bu tartışmaların son bulması için ivedilikle şu kararların alınmasını öneriyoruz:
“• İlk ve ortaöğretimde 2019-2020 eğitim- öğretim döneminin uzaktan eğitimle tamamlanacağı açıklanmalıdır.
“• Haziran ayında yapılacak olan LGS ve İOKBS Temmuz ayında uygun bir tarihe ertelenmelidir.
“• 25-26 Temmuz’a ertelenen YKS’nin yeniden öne alınmayacağı, zamanında yapılacağı açıklanmalıdır.
“• 18 Mart'ta atama sonuçları açıklanan, ancak kararnameleri çıkartılmadığı için maaş alamayan 20 bin öğretmenin kararnameleri ivedilikle çıkartılmalıdır.
“Okullara, eğitim sistemine AVM mantığıyla bakılamaz.
“Ekonomiyi canlandıracağım diye AVM’leri açmaya hazırlananların; okullarımızı ticarethane, öğrencilerimiz de müşteri olarak görmelerine asla izin veremeyiz.
Hiç kimse eğitim bilimini, eğitim psikolojisini yok sayarak başarılı bir sonuç elde edemez.
“Sağlık Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, YÖK Başkanı ve ÖSYM Başkanına çağrımızdır;
Bilim Kurulu’nu bilgilendirerek, doğru kararların alınması için elinizi taşın altına koymalısınız.
Tek adam her şeyi bilir anlayışından vazgeçilmelidir. Çocuklarımız hiç kimsenin kobayı değildir. Talep ve önerilerimizi bir kez daha tüm öğrenci, öğretmen, veli ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.” (HABER: BEYHAN BALLI)