YKS yerleştirme sonuçları ne zaman belli olacak?

YKS tercihinde son gün yarın gece

Kırşehir’deki öğrenciler tercihlerini yaptıktan sonra bu kez de istedikleri
üniversitelere yerleşip yerleşmediklerinin heyecanını yaşamaya başlayacaklar…

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının belli olmasının ardından, üniversite tercihi yapacak olan Kırşehir’deki adaylar tercih işlemlerini yarın gece 23.59’a kadar yapmaları gerekiyor.
Kırşehir'de 27-28 Haziran’da yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) 30 binada 7 bin 694 adayın girmişti. Saat 10.15'de başlayıp 165 dakika süren 1. Oturum Temel Yeterlilik Testine (TYT) 30 binada 7 bin 694 adayın tamamı girerken, 28 Haziran 2020 tarihinde saat 10.15'de başlayan 2. Oturum Yeterlilik Testine (AYT) 24 binada 5 bin 589 aday, saat 15.45'de başlayan 3. Oturum Yabancı Dil Testine (YDT) ise 4 binada 336 aday katılmıştı.
YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih işlemleri 6 Ağustos 2020 tarihinde saat 10.00'da başlamıştı. 14 Ağustos 2020 tarihlerinde sona erecek tercihler ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden ve ÖSYM AİS mobil uygulamasından T.C. Kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapılıyor.
Kırşehir’deki adaylar girdikleri sıralamaya göre belirlenen üniversitelere tercihlerini yaparken, bu konuda uzman olan öğretmenler ile mezun oldukları okullardaki rehberlik öğretmenlerin desteğini alıyorlar.
Adaylar, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacak. Kırşehir’deki öğrenciler tercihlerini yaptıktan sonra bu kez de istedikleri üniversitelere yerleşip yerleşmediklerinin heyecanını yaşamaya başlayacaklar.
ÖSYM tarafından yapılan sınavlar sonucunda, üniversiteye girmeye hak kazanan öğrenciler için büyük gün geldi. Bugün sona erecek tercih işlemleri, öğrenciler için adeta bir dönüm noktası oluyor. Kırşehir’deki eğitim uzmanları geçen sene alınan aynı puan ile bu seneki sıralamalarında daha geride olduklarına dikkat çektiler.
Öğrencilerin kesinlikle puana göre değil, sıralamaya göre tercih yapmaları, ilgi ve yeteneklerini, hangi mesleği tercih edeceklerine dair detaylı bir araştırma yapmaları gerekiyor. Tabi bunların üzerine hangi üniversiteyi tercih ettikleri de önemli. Vakıf üniversitesi mi, devlet üniversitesi mi? bunların hepsi birer etmen. Hatta fırsatları varsa, diledikleri meslekler hakkında bu mesleği icra eden kişilerle görüşmeleri. Bu meslekle alakalı neler yapabilirler, bununla ilgili de bilgi almaları önemli. Tercih döneminde aile ve birçok etki oluyor. O yüzden tercih yapılırken kesinlikle uzman kişilerle görüşmeleri gerekiyor ve onları iyi tanıyan uzmanlarla görüşüp fikir alışverişi alıp o şekilde tercihlerini gerçekleştirmeleri gerekiyor.
Üniversite adaylarının öncelikle istediği mesleği ve bölümü belirlemeleri gerektiğine çeken uzmanlar, “İstenilen üniversite sırf puan tutuyor diye tercih edildiğinde daha kötü sonuçlar alınabiliyor. Hayal kırıklığı ya da şehri ve üniversiteyi sevmediği zaman daha büyük sıkıntılar olabiliyor. O yüzden sırf puan tutuyor diye istenilmeyen üniversiteleri tercih etmek yerine, gerçekten istedikleri bölümleri tercih edip, o şekilde bir tercih listesi oluşturarak gitmeleri daha faydalı olacaktır. Çünkü seneye tekrar sınava girdiklerinde ve istenilen üniversite gelmediğinde, diploma katkı puanından yarı puan alınmış olacak. Bu da nereden bakarsanız 15 ila 30 puana denk geliyor. O yüzden bu konuda da çok dikkat etmeleri gerekiyor” ifadelerini kullanıyorlar.
YKS TERCİH KILAVUZU VE KONTENJANLAR
Adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekiyor. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacak.
Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki T.C. kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiç kimseyle paylaşmamaları gerekiyor. T.C kimlik numarası ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkalarıyla paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden aday sorumlu olacak.
Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır.
Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir. Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2020-TYT'de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, 2020-AYT/YDT'de ilgili puan türünde 170 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Yukarıdaki açıklamalara göre her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4'ten bularak tercih sırasına koyması gerekir.
Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır. Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazabilecektir. 2020-YKS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacaktır.
YKS TERCİH SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
ÖSYM, YKS tercih sonuçlarını ne zaman açıklayacağını henüz duyurmadı. YKS tercih (yerleştirme) sonuçları bu ay içerisinde açıklanacak.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Bu yıl henüz kayıt tarihleri açıklanmadı ancak geçtiğimiz yıl sonuçların açıklanmasının ardından bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 19-23 Ağustos 2019 tarihlerinde yapıldı. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos 2019 tarihlerinde gerçekleştirildi.
YKS’DE TERCİH HAKKI KAÇ TANE?
ÖSYM tarafından yapılan 2020-YKS’de adayların tercihleri alınmaya başladı. Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı en az 150 olan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-TYT ve varsa Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL puanlarına göre tercihte bulunacak. Adayların YKS tercihlerinde 24 tercih yapma hakkı bulunmakta. (HABER: BEYHAN BALLI)