Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında üniversitemiz tarafından yürütülen uzaktan eğitim çalışmaları devam ediyor. Öğrencilerin eğitimlerine kesintisiz devam edebilmeleri ve uzaktan eğitim hakkında kapsamlı bilgiye sahip olabilmeleri amacıyla 1 Ekim 2020 tarihinde Uzaktan Eğitimde Ders Tasarımı isimli çevrimiçi webinar online seminer düzenlendi.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Hakan Aydın’ın konuşmacı olarak katıldığı çevrimiçi webinar online seminere Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürü Şevket Karadeniz ve üniversitemiz öğretim elemanları ile Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü personelleri katıldı.
REKTÖR KARAKAYA: “SENATOMUZ UZAKTAN EĞİTİMİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ İÇERİSİNE ALDI”
Uzaktan Eğitimde Ders Tasarımı seminerinin açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya yaptı. Her şartın bir imkân doğurduğunu anlatan Rektör Karakaya, bu tip çevrimiçi webinarların pandemi günlerinde yolumuza ışık tutması açısından faydalı olacağına inandığını söyledi.
Kalite güvence sistemimiz ile uzaktan eğitimin bir ivme yakaladığına değinen Rektör Karakaya, üniversitemiz senatosunda aldıkları kararla uzaktan eğitimi kalite güvence sistemi içerisine dâhil ettiklerini kaydetti.
Bu şekilde uzaktan eğitimin artı ve eksilerini hesaplayacak duruma geleceklerini ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, seminerin faydalı olmasını dileyerek sözlerini tamamladı.
AYDIN: “YÜZ YÜZE EĞİTİM BİR PERFORMANS SANATIYKEN UZAKTAN EĞİTİM BİR TASARIM SANATIDIR”
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın açılış konuşmasının ardından Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Hakan Aydın Uzaktan Eğitimde Ders Tasarımı adlı sunumunu yaptı.
Uzaktan eğitim sürecini değerlendiren Aydın, uzaktan yapılan eğitimlerde içinde yaşadığımız salgının getirdiği olumsuz psikolojiyi düşünerek öğreticilerin en büyük amacının öğretimi kolaylaştırmak olması gerektiğini ifade etti.
Yüz yüze eğitimin bir performans sanatıyken uzaktan eğitimin bir tasarım sanatı olduğunu belirten Aydın, teknolojiyle zenginleştirilmiş bir eğitimin öğrencilerin derse olan motivasyonunu artıracağını ve derse olan ilgilerinin canlı tutulacağının altını çizdi.
Korona Salgını sonrası yine yüz yüze, teknolojiyle zenginleştirilmiş ve hibrit eğitimin önemli olacağını değerlendiren Aydın, harmanlanmış (blended) ve uzaktan (distance) eğitiminde pandemi sonrası eğitimde önemli bir yer tutacağını sözlerine ekledi.
AYDIN: “ÖĞRENCİLERİ YETERLİLİĞE ULAŞTIRMAK EN ÖNEMLİ GÖREVİMİZ”
Öğrenme amaçlarına dayanan her modüle standart bir plan hazırlamak gerektiğine değinen Prof. Dr. Cengiz Hakan Aydın, planların çok açık ve net yönlendirmeler içermesi gerektiğini söyledi.
Öğrencileri yeterliliğe ulaştırmanın en önemli görev olduğunu anlatan Aydın, temel yeterliliklerin kazandırılması gerektiğinin altını çizdi.
Tasarım stratejileri, ders yapısı, açıklayıcı ve keşfedici sistemler, ölçme ve değerlendirme için öneriler gibi uzaktan eğitimin temel dinamiklerine yönelik bilgilendirmeler yapan ve sunum esnasında canlı anketlerle geri dönütler sağlayan Aydın, uzaktan öğreten olmak için öncelikle uzaktan öğrenen olmak gerektiğine dikkat çekti.
Çevrimiçi webinar semineri katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi. (HABER MERKEZİ)