Rektör Karakaya: "Azerbaycan'la gönül dünyasında birlikteyiz"

Üniversitemizde Azerbaycan'ın “Haklı Mücadelesi ve Türkiye” konulu konferans yapıldı

Hazar İbrahim: “Biz her zaman tek millet iki devlet diyoruz”

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “Azerbaycan'ın Haklı Mücadelesi ve Türkiye” konulu bir konferans gerçekleşti. 9 Kasım 2020 tarihinde AYDEP sistemimiz ve Youtube kanalı üzerinden canlı yayınlanan konferansa konuşmacı olarak Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin, Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya programa katılımlarından dolayı teşekkür etti. 
9 Kasım tarihinin Azerbaycan için önemli bir gün olduğunu belirten Çetin, 9 Kasım Azerbaycan Devlet Bayrak Gününde Karabağ’ın Kurtuluşuna Giden Yolu Düşünmek: Azerbaycan’ın Haklı Mücadelesi ve Türkiye isimli konferansı düzenlemekten çok mutlu olduklarını söyledi. Kutsal vatan toprağı olan Şuşa’nın düşman işgalinden kurtulması ile bu zaferin tüm Türk Dünyası ve İslam Aleminde coşku ile kutlandığını söyledi. 
Çetin, cephede savaşan kahraman askerleri tebrik ederek vatanı uğruna canını veren şehitlere de Allahtan rahmet diledi. Çetin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Ulusa Sesleniş konuşmasından bir kesit sunarak konuşmasını sonlandırdı.
REKTÖR KARAKAYA: "AZERBAYCAN'LA GÖNÜL DÜNYASINDA BİRLİKTEYİZ"
Prof. Dr. Nur Çetin’in ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya bir konuşma yaptı. 
Can Azerbaycan’ın kazanmış olduğu zafere eşlik etmekten duydukları mutluluğu dile getiren Rektör Karakaya, Şuşa zaferinden dolayı Azerbaycan yönetimini ve Azerbaycan halkını kutladı. 
Azerbaycan ile sınırların ötesinde gönül dünyasında birlikte olduğumuzu belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, Azerbaycan ile yalnızca bugün değil dünde birlikte olduğumuzu ve yarın da birlikte olacağımızı söyledi.
Rektör Karakaya: “Bu Milletin Yeniden Uyanışını Gerçekleştirmemiz Gerekir”
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin Azerbaycan ile birçok konuda iş birliği içerisinde olduğuna dikkat çeken Rektör Karakaya, 17 lisans, 9 önlisans ve 5 yüksek lisans olmak üzere 31 Azerbaycanlı öğrencimiz bulunduğunu anlattı. Öğrencilerin eğitim süreçlerinin tamamlanmasının ardından ülkelerine faydalı bireyler olarak dönecekleri için mutlu olduklarını belirten Rektör Karakaya, bu milletin yeniden uyanışının gerçekleştirilmesi gerektiğini önemle vurguladı. Prof. Dr. Vatan Karakaya, Azerbaycan’a şanlı mücadelesinde başarılar dileyerek sözlerine son verdi.
İBRAHİM: “TÜRKİYE-AZERBAYCAN KARDEŞLİĞİ İÇTEN GELEN BİR KARDEŞLİKTİR”
Rektör Karakaya’nın konuşmasının ardından konferansa geçildi. 
Şuşa’da yaşanan zaferin kendilerini sevindirdiğini belirten Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, Türk Dünyasının incisi olan Şuşa’nın kurtuluşundan duydukları mutluluğu anlattı. 
Azerbaycan’ın Ermenistan’a karşı gösterdiği haklı mücadelesinde Türkiye’nin bu mücadeleye tam destek verdiğini söyleyen İbrahim, Türkiye-Azerbaycan ilişkisinin tarihi hakkında açıklamalarda bulundu. 
Türkiye ile Azerbaycan arasında içten gelen bir kardeşlik olduğuna değinen İbrahim, “Bu kardeşlik sarsılmaz ve tartışılamaz.” dedi. 
Türkiye’nin adil bir şekilde haklının yanında yer aldığını belirten İbrahim, Azerbaycan’ın bu mücadelesinin milli, hak, ulus ve vatan savaşı olduğunu kaydetti.
İbrahim sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Ermenistan ve onu destekleyenlere karşı Azerbaycan’ın eskiden gücü yoktu. Azerbaycan artık kendine güveni olan bir millet. Bizim ulusumuz ve halkımızın artık kendine özgüveni var. Sovyetler Birliğinde Azerbaycanlılar, Türk ve Müslüman oldukları için silahlı kuvvetlere, siyasi ve diplomatik olarak önemli görevlere alınmıyorlardı. Bize karşı yapılan haksızlıklara artık ses çıkarıyoruz. Provokasyonlar yapılırken medya gruplarında da tepkiler gördüklerini anlatan İbrahim, 30 yılda diplomasi oluştuğunu fakat bir sonuca ulaşılmadığını, bu konuda uluslararası kamuoyunun da suçu olduğunu belirtti.
İBRAHİM: “BİZ HER ZAMAN TEK MİLLET İKİ DEVLET DİYORUZ”
Azerbaycan’ın son 20 yıl içerisinde çok güçlendiğini anlatan Büyükelçi İbrahim sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Azerbaycan ekonomik olarak güçlendi. Artık profesyonel bir ordusu var. Cumhurbaşkanımız bize her gün müjdeler veriyor. Türkiye’nin Azerbaycan’ı desteklemesinden dolayı Batı bizi suçluyor. Bu suç değil çünkü biz Türkiye ile kardeşiz. Biz her zaman tek millet iki devlet diyoruz. Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi Türkiye’nin silahlı kuvvetleri dünyanın önde gelen güçlü silahlı kuvvetlerinden biridir. Biz de Türk Silahlı Kuvvetlerine benzeyen güçlü bir silahlı kuvvetler kurmaya çalışıyoruz. Türkiye bize bu konuda da tam destek verdi.”
Konferansın devamında Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin bulunduğu alanlar hakkında açıklamalarda bulunan Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, Azerbaycan halkının zafere inandığını belirterek bu süreçte her anlamda destek sağlayan Türkiye’ye teşekkür etti.
Programın sonunda Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, konferansı düzenleyen Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin ve konuşmacı olarak katılan Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim’e teşekkür etti. (HABER MERKEZİ)