Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen “Atatürk ve Cumhuriyet’’ konulu panel düzenlendi.
Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Neşet Ertaş Salonunda 30 Ekim 2019 tarihinde gerçekleşen panele Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katıldı. Panele konuşmacı olarak Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Enstitüsü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Yılmaz ve Prof. Dr. Yasemin Doğaner ile Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bengül Bolat katıldı.
Doç. Dr. Bengül Bolat yaptığı kısa açılış konuşmasında Cumhuriyet ve milli egemenlik kavramlarının bizler için çok önemli olduğuna vurgu yaparak panele gelen misafirlere ve öğrencilere teşekkür etti.
Doç. Dr. Bengül Bolat’ın açılış konuşmasının ardından Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yasemin Doğaner “Cumhuriyetin Kazanımları’’ adlı sunumunu yaptı.
Doğaner sunumunda, Atatürk’ün Cumhuriyeti kurmak için önce milli egemenliği daha sonra ise tam bağımsızlığı hedeflediğini kaydetti.
Cumhuriyetin ilanıyla birlikte kanunlarla desteklendiğini, kanunların temel ilkesinin ise eşitlik olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Doğaner, 96. yılını kutladığımız Cumhuriyetin ilelebet payidar kalmasını diledi.
Prof. Dr. Yasemin Doğaner’in sunumunun ardından Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, “Dış Dünyada Atatürk Algısı ve Atatürk’e Bakış’’ adlı sunumunu yaptı.
Cumhuriyet inkılaplarının yenileşme ve modernleşme köklü inkılaplar olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Yılmaz, bizde Rönesans, Sanayi İnkılabı gibi süreçlerin yaşanmadığını direkt olarak Cumhuriyetin ilan edildiğini söyledi.
Batılı ülkelerin Mustafa Kemal ve beraberindekileri nasıl tehlikeli olarak gördüklerini, istihbarat raporlarına yansıyan sözleri panelistlerle paylaşan Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, İngilizlerin “Hasta adamın mirasının herkes tarafından paylaşılacakken hasta adamın iyileştiğine’’ vurgu yaptıklarını, daha sonra ülkelerin bu iyileşmeye göre pozisyon aldıklarını sözlerine ekledi.
Karşılıklı soru-cevap bölümünün ardından program sonunda Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, panelistlere günün anısına hediyeler vererek teşekkür ettiler. Program hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından sona erdi. (HABER MERKEZİ)