Bilimsel çalışmalara önem veren ve uluslararasılaşmayı hedef edinen üniversitemiz, çok sayıda ulusal ve uluslararası sempozyum, kongre ve etkinliğe ev sahipliği yapıyor. 
Kırşehir Ahi Evran ve Çukurova Üniversitesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalları ortaklığında düzenlenen 12. Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Günleri Kongresi 3 Haziran 2021 tarihinde çevrim içi olarak başladı. 
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ev sahipliğinde başlayan 12. Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Günleri Kongresine Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Günleri Kurucusu Prof. Dr. İlter Uzel, ulusal düzeyde bilim insanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Günleri Kongresi açılış konuşmasını kongrenin düzenleme kurulu başkanı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Kadıoğlu yaptı. 
Kadıoğlu, kongrenin kuruluş tarihini anlatarak kongre hakkında detaylı bilgiler verdi. Kongrenin omurgasını Prof. Dr. İlter Uzel için hazırlanan ‘Armağan’ adlı kitabın oluşturduğunu belirten Kadıoğlu, bu kitapta yer alan 10 adet çalışmanın yazarları tarafından konferans şeklinde sunulacağını söyledi. Prof. Dr. Selim Kadıoğlu konuşmasını kongrenin verimli geçmesi temennisinde bulunarak tamamladı. 
REKTÖR KARAKAYA: “MODERN TIP İNSANIN METAFİZİK YÖNÜNÜ GÖZ ARDI EDİYOR’’
Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Ahilik Değerinde İnsan” isimli bir açılış konferansı verdi. Konuşmasına bu kongrede insanın beden ve ruhla birlikte korunmasını, sağlığını ve tarihini konuşacaklarını söyleyerek başlayan Rektör Karakaya, kongrenin başarılı geçmesi dileğinde bulunarak bir dahaki sefere bu tür kongreleri normal şartlarda yüz yüze yapma temennisinde bulundu.
İnsanın düşünen bir canlı olarak derin felsefi temelleri olduğunu anlatan Karakaya, modern tıbbın insanın metafiziksel yönünü göz ardı ettiğini bedensel yönüne odaklandığını dile getirdi.
İnsan nedir sorusunun cevabını İbn-i Sina’nın metafiziğinde görmenin mümkün olduğunu belirten Karakaya, İbn-i Sina’nın insanı beden ve ruhun birlikte var olduğu, mutluluğunu içinde bulan, aşkın yapısı olan düşünen bir canlı olarak tarif ettiğini söyledi. 
Karakaya, insanın varlık sebebindeki gereklilikleri yerine getirdiğinde iç dünyasında duyduğu huzurla bunu hem kendisine hem de sosyal hayata olumlu anlamda yansıtacağının altını çizdi.
REKTÖR KARAKAYA: “LOKMAN HEKİMLERİMİZİN, İBN-İ SİNALARIMIZIN, AHİ EVRANLARIMIZIN TARİHİYLE YENİDEN BAĞ KURMAK ZORUNDAYIZ’’
Geçmişle bugün arasındaki kıyası refah geliştirici tekniklerle kıyaslamanın yanlışlığına değinen Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu bakış açısının geçmişi kayda değer bulmamayla sonuçlanacağını ifade etti. 
Rektör Karakaya, değerler açısından bakıldığında ise geçmişten alınacak birçok derslerin olduğunu vurguladı. 
Ahiliğin bilgiyle değişen insanı ruhsal anlamda hazırladığının altını çizen Karakaya, sosyal faaliyetlerle de insana yetkinlik kazandırarak onu hem bedensel hem de ruhsal olarak desteklediğine atıfta bulundu. 
Ahiliğin günümüze kalan değerlerinden bir tanesinin de usta-çırak ilişkisi olduğunu anımsatan Karakaya, tıp alanında bu ilişkinin devam etmesinin kendisini mutlu ettiğini anlattı. 
Lokman Hekimlerimizin, İbn-i Sinalarımızın, Ahi Evranlarımızın tarihiyle yeniden bağ kurmak zorunda olduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Vatan Karakaya, modern dünyayı onların gözüyle yeniden gözden geçirmemiz kanaatinde olduğunu söyleyerek sözlerine son verdi.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın açılış konferansının ardından Gülten Dinç ‘’Bayhan Çubukçu’’, Arın Namal ‘’Hakan Ertin’’, Murat Aksu ‘’Selim Altan’’, İbrahim Başağaoğlu ise ‘’Gülsel Kavalalı’’ isimli anma konuşmalarını yaptılar.
İki gün boyunca 10 adet konferansın verileceği kongre, Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Günleri Kurucusu Prof. Dr. İlter Uzel’in vereceği konferansla sona erecek. (HABER MERKEZİ)