Rektör Karakaya: “Ahilik sadece bir esnaf hareketi değil, aynı zamanda insan yetiştirme sanatıdır”

UNİKOP “Rektörler Buluşması” 18 Eylül’de Kırşehir’de…

14-20 Eylül tarihleri arasında kutlanacak “Ahilik Haftası" çerçevesinde bir araya gelecek “UNİKOP Rektörler Buluşması”nın 18 Eylül’de şehrimizde yapılacak.
Ahiliğin merkezi Kırşehir’de bu yıl 33.si düzenlenecek Ahilik Haftası”nın en etkin şekilde kutlanmasını arzu ettiklerini, ancak koronavirüs nedeniyle programın daraltılmak zorunda kalındığına dikkat çeken Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ahilik Kültürünü ve Ahi Evran-ı Veli’nin ilinde onun maneviyatı ile kurumsallaştırdığı Ahiliğin geçmişten gelen mesajlarının günümüze taşınacağını söyledi.
Ahiliğin sadece bir esnaf hareketi olmadığını, aynı zamanda insan yetiştirme sanatı olduğunu vurgulayan Rektör Karakaya, kapitalizm, liberalizm gibi görüşlerin kol gezdiği günümüzde ekonomi ve finans çağının insanlığı unutturduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Vatan Karakaya, dünyayı etkisi altına alan kazanma duygusu içine insanı ve onun değerlerini, Ahi Evran-ı Veli’nin kattığı gibi katabilmeyi, esnafı yetiştirebilmeyi ve bu değerleri yeniden canlandırabilmeyi amaçlayan hareketin yapılabilmesinin beklenilen bir değer olduğunu söyledi.
Rektör Karakaya, “Ahilik, Müslüman Türk toplumunun kültürel, sosyal ve ekonomik hayatında önemli rol oynamış, günümüzün ifadesiyle sivil toplum kuruluşu olarak ortaya çıkmış bir esnaf teşkilâtıdır. Toplumun bütün kesimlerinde etkisini hissettiren bu kuruluş, insanımızın birliğini, dirliğini ve gücünü perçinlemiştir. Ahî Evran’ın kurucusu olduğu Ahilik, yüzyıllar öncesinden günümüze ışık tutan bir kurum olarak bugün daha çok ihtiyaç duyduğumuz beraberlik ruhunu, yardımlaşma, güven, şefkat, saygı ve sevgi kavramlarını öne çıkaran sağlam bir yapı olarak göz doldurmuştur. Ahilik kurumunun daha iyi bilinmesi, tanıtılması ve günümüzde de yaşatılması, kardeşlik odaklı anlayışın yaygınlaşmasını sağlamak için tanıtıma büyük önem vermemiz gerekiyor. Adını taşıdığımız bu kurumu Ahi Evran Üniversitesi olarak ulusal ve uluslararası sempozyumlarda, panellerde temsil ediyoruz.. Düzenleyeceğimiz Rektörler Buluşması’nda da bunu yapacağız” diye konuştu.
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesi üniversiteleri arasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal hizmet alanında akademik ve idari iş birlikleri yapmak, üniversite-sanayi etkileşimini sağlamak ve üniversitelerin şehirle bütünleşmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliğinin (UNİKOP) 2020 dönem başkanlığına Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin getirilmesinin ardından kolları sıvayan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 2013 yılında faaliyetine başlayan UNİKOP’a, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi 2016 yılında üye olduğunu, Üyesi olduğu UNİKOP’ta aktif bir şekilde faaliyet gösteren Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, UNİKOP’un 2020 dönem başkanlığına seçildiğini ifade etti.
UNİKOP Dönem Başkanlığını alan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın giriş ve çabaları sonucu 14-20 Eylül tarihleri arasında kutlanacak Ahilik Haftası programı içinde –UNİKOP Rektörler Buluşması”nı organize etti.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın öncülüğünde 18 Eylül Cuma günü saat 11.00’de Ağalar Konağı’nda gerçekleştirilecek düzenlenen Rektörler Buluşması”na KOP (Konya Ovası Projesi) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Prof. Dr. Cumhur Çökmüş ile Rektörü Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in katılması bekleniyor.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Türkiye’deki tüm üniversite rektörlerini Kırşehir’de toplamayı hedeflediklerini, bu amaçla 81 ilde bulunan üniversite rektörlerini Kırşehir’e davet ettiklerini, ancak koronavirüs nedeniyle yoğun olan rektörlerin henüz programı katılıp katılmayacaklarının netleşmediğini sözlerine ekledi. (HABER: BEYHAN BALLI)