Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Keskinkılıç’ın hazırladığı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 4004 Bilim ve Toplum Projeleri Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları 2020/1 çağrı dönemi kapsamında destek almaya hak kazandı.
Bilginin topluma anlaşılır bir biçimde aktarılmasını, bunu yaparken de bilginin mümkün olduğunca görselleştirilerek, etkileşimli uygulamalarla desteklenmesini amaçlayan “TÜBİTAK 4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları 2021/1 Çağrısı” sonuçlandı. Üniversitemiz öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Fatma Keskinkılıç’ın 4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları çağrısı çerçevesinde hazırladığı proje kabul edildi. 16-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek proje etkinliklerine Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğrenim gören ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri katılabiliyor. Başvuru tarihleri ve detaylı bilgiler proje sosyal medya hesabından ilan edilecek.
Projenin amacı erken yaşta çocuklara etraflarında çalışan akıllı cihazların ve teknolojilerin çalışma mantığını kazandırmak, her türlü teknolojik gelişimin doğadan ve bilimden ilham aldığı konusunda farkındalık oluşturmak olarak öne çıkıyor. Proje boyunca kazanılacak algoritmik düşünme, programlama gibi bilgi ve becerilerin sadece bilişim alanına özel olmadığı ve keşif yolu ile bu becerilerin sağlanabileceği vurgulanıyor. Öğrencilerin kuramsal bilgiyi somutlaştırmak ve uygulamasını yapmak üzere kullanabileceklerini fark etmelerini, bilişim araçları ile sadece tüketime yönelik aktiviteler yapılmadığını, bu araçların üretim için önemli bir fırsat sunduğu bilincine varmaları hedefleniyor. Bunun için, proje kapsamında yapılacak atölyelerde öğrencilerin bilimin doğasını keşfetmeleri, doğal yaşam ortamında bazı durumları gözlemlemeleri, ilham verici deneyimler kazanarak gözledikleri bu durumlara ilişkin bir problem belirleyebilmeleri amaçlanıyor. Son basamakta ise belirledikleri problemlerin çözümüne yine doğadan ilham alarak yanıtlar vermeleri ve bu yanıtlara bilişim araçlarıyla proje üreterek çözüm bulmaya çalışmaları bekleniliyor.
Proje süresince yapılacak doğa gezilerinde ise bilimsel araştırma basamakları örtük bir şekilde doğal ortamda öğrencilere kazandırılmaya çalışılacak. Doğa gezileri sırasında öğrencilerin edinecekleri bilgi, deneyim ve bilimsel bakış açısının gerçekleşecek diğer atölyeler için zemin oluşturması hedeflenirken proje kapsamındaki atölye ve eğitimler; Doç. Dr. Adem Taşdemir, Doç. Dr. Mustafa Sırakaya, Doç. Dr. Tezcan Kartal, Dr. Öğr. Üyesi Murat Işık, Dr. Öğr. Üyesi Fatih Keskinkılıç, Dr. Öğr. Üyesi Gül Özüdoğru, Öğr. Gör. Banu Seçkin Ünal, Öğr. Gör. Mehmet Cemil Topal ve Öğr. Gör. Havva Bozdayı tarafından gerçekleştirilecek. (HABER MERKEZİ)