SIDDIK DEMİR PROJE.avi_snapshot_06.24_[2015.05.08_14.39.52] copy

KIRŞEHİR Sıddık Demir Anadolu Lisesi öğrencileri TÜBİTAK Dil Anlatım Projesi hazırlıyor.

Sıddık Demir Anadolu Lisesi öğrencileri TÜBİTAK Dil Anlatım Projesi kapsamında Kırşehir’de faaliyet gösteren yerel basın kuruluşlarının işleyişini araştırıyor.
Sıddık Demir Anadolu Lisesi öğrencileri Merve Uzel ve Pınar Yıldırım tarafından proje ile yerel televizyonda yapılan yanlışlar-doğrular, halk tarafından nasıl göründüğü araştırılacak.
Projeye ilişkin ilk çalışma Kırşehir Televizyonu (KTV) Haber Müdürü Melek Uzun ile yapıldı.
KTV Haber Müdürü Melek Uzun, projeyi yürüten Sıddık Demir Anadolu Lisesi öğrencileri Merve Uzel ve Pınar Yıldırım’ın görsel medya kuruluşlarının işleyişine ilişkin sorularını yanıtladı.
Öncelikle yayın yaptığınız kanalın amacı nedir?
M. UZUN: Kırşehir halkına haberleri doğru, objektif, tarafsız olarak sunmak. Sorunları ekranlara taşımak. Çözümü noktasında yardımcı olmak.
Kanalda sunulan programlar hazırlanırken neye dikkat ediliyor?
M. UZUN: Öncelikle doğruluğuna, içeriğine, vatandaşlarımızın bu programlardan neler alabileceğine dikkat ediyoruz.
Oluşturulan programların metinlerini yazan ya da denetleyen birisi var mı?
M. UZUN: Elbette ki var. Metinleri arkadaşlarımızla beraber yazıyoruz. Yazıldıktan sonra kontrol ediyoruz. Yanlışlık, eksiklik varsa düzeltiyoruz. Daha sonra seslendirme aşamasına geçiyoruz.
Metin yazarları özel bir dil alanında eğitim alıyorlar mı?
M. UZUN: Ben kendim bu eğitimi aldım. İlk işe başladığımızda bu işin eğitimini, kursunu aldık. Ancak Kırşehir’in şöyle bir avantajı da var. Ahi Evran Üniversitemizde Basın-Yayın ve Radyo Televizyon Bölümü açıldı. Televizyonumuzda çalışan üniversitede okuyan ya da mezun durumda olan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız da bu eğitimi aldılar ve okullarında almaya da devam ediyorlar.
Olayların televizyona yansıtılmasıyla gerçekte yaşanan olaylar arasında farklı yansıtılıyor mu, abartılıyor mu?
M. UZUN: Ulusal televizyonlarda olabilir. Ama yerel televizyonlarda bu tür olayların çok abartıldığını düşünmüyorum.
Şiddet içerikli olan haberleri nasıl bir dille ifade ediyorsunuz?
M. UZUN: Şiddet içerikli haberlerde zaten kan, kavga görüntüsü yasak. RTÜK tarafından yasak ki yasak olmasa dahi televizyon olarak bu konuda hassasiyetimiz var. Buna dikkat ediyoruz. Bu tür görüntüleri yayınlamıyoruz.
İnsanlar televizyon izlerken imla kurallarına dikkat ediyorlar mı?
M. UZUN: Mutlaka ediyorlardır. İstemeden de olsa zaman zaman yanlış kelimeler, yanlış cümleler kullanabiliyoruz. Haberlere de yoğunlaşıyorlar, ama dikkat edenler de var. Sadece imla kurallarına değil, görüntünüze, haberleri sunuş şeklinize dikkat ediyorlar. Dikkat eden vatandaşlarımız bizlerle karşılaştıklarında bunu belirtiyorlar.
Yabancı kelime kullanımı çevremizde de gördüğümüz gibi çok yaygın ve siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
M. UZUN: Kesinlikle yanlış buluyorum. Türkçemiz çok güzel, çok sade ve çok zengin, yalın, anlaşılabilir. Yabancı kelimelerin kullanılıyor olması dikkat çekici olduğu düşünülüyor, ama bana göre çok dikkat çekmiyor. Çünkü çok yaygınlaştı. Herkes kullanıyor.
İmla kurallarına ilişkin yapılan yanlışlarla ilgili bir yazı ya da dilekçe aldınız mı?
M. UZUN: Bugüne kadar şahıs ve kurum olarak hiç almadık. Çünkü çok dikkat ediyoruz. Birkaç aşamadan geçiyor haber hazırlanması ve siz atlamış olsanız dahi diğer arkadaşlarımız atlamıyorlar. Bu konuda biz Kırşehir Televizyonu olarak gerçekten iddialıyız.
Ulusal kanallarda yayınlanan haberler denetimden geçiriliyor, bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
M. UZUN: İlla ki geçiyor, geçmesi de gerekir. Yanlışların, eksikliklerin bulunması ve düzeltilmesi noktasında önemli.
Ulusal kanallarla aynı imkanlara sahip değilsiniz, ancak bireysel olarak bu işi yapmaya çalışıyorsunuz. Peki, bunu nasıl başarıyorsunuz?
M. UZUN: Ben, 18 yıldır çalışıyorum. Televizyonda bulunan arkadaşlarımız da uzun yıllardır çalışıyorlar. Öncelikle sevmek lazım. Sevdikten sonra her iş size güzel, çekici gelir ne kadar zorlu olursa olsun. İşimizde zevkli ve güzel bir iş.
Sizinle yer değiştirdiğimizde, izleyici olarak benim sunduğum haberleri nasıl değerlendirirsiniz?
M. UZUN: Haberin içeriğine, sesinizin tonuna, kullandığınız ifadelere bakarım. Mimiklerde önemli, ama çok fazla abartı olmamalı.
Sıddık Demir Anadolu Lisesi öğrencileri Merve Uzel ve Pınar Yıldırım tarafından yürütülen proje çalışmaları, okulda da genel çaplı uygulanması planlanırken, proje ile görsel basın kuruluşlarının toplumun bilgi almasını sağlama ve bilgilendirme noktasındaki etkileri ortaya konulacak.