Beykent Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen Kalite ve Akreditasyonu Geliştirme Çalıştayı'nın ilki "Oryantasyon Programı" 20 Eylül 2022 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti. Üniversitelerin gelecek projeksiyonlarının konuşulduğu çalıştaya YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, YÖKAK Kurul Üyesi ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ile alanında uzman akademisyenler katıldı.

"Yılsonu Üyeliğimizi Tamamlayacağız" Çalıştayda konuşan YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, "Avrupa Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Kayıt Ajansı'na (EQAR) yılsonu üyeliğimizi tamamlayacağız. Türk yükseköğretimi Avrupa yükseköğretiminin bir parçası olacak. Akredite edilen yükseköğretim kurumları da EQAR tarafından yayınlanacak. 2027 yılına kadar tüm üniversiteleri program çerçevesine alacağız. Yetkilendirdiğimiz ulusal ve uluslararası akreditasyon kuruluşlarından program akreditasyonlarını ise gönüllü kılıyoruz " ifadelerini kullandı.

"KALİTELİ İNSAN YETİŞTİRMENİN YOLU EĞİTİMDE VE YÖNETİMDE KALİTE GÜVENCESİNDEN GEÇİYOR"

YÖKAK Kurul Üyesi Prof. Dr. Vatan Karakaya ise programda “Yükseköğretimde Ölçme ve Değerlendirme Süreçleri” isimli sunumunu yaptı. Eğitim-öğretim faaliyetlerinin hayati öneme sahip üç aşaması olduğunu kaydeden Rektör Karakaya sunumunda bunları Müfredat tasarımı, Müfredatın uygulamasını gerçekleştirecek tasarlanmış uygulama süreçleri (sınıf yönetimi) ve Müfredata bağlı ölçme ve değerlendirme faaliyetleri olarak açıkladı.

Ölçme ve değerlendirmede yeni nesil yaklaşımları da anlatan Karakaya, bu noktada bir paradigma değişimin yaşandığını teknolojinin imkanlarıyla çeşitlenen bu yaklaşımların uzaktan eğitim ve Web 2.0 tabanlı öğrenmelerle karşımıza çıktığını dile getirdi.

Yeni nesil değerlendirme yaklaşımlarının geleneksel yaklaşımdan farkına da değinen Rektör Karakaya, bunları zamanlamanın öğrenirken, erişimin esnek yapıda, ilerlemenin bireyselleştirilmiş, geri bildirimin anlık, madde türlerinin zenginleştirilmiş olduğu yaklaşımlar olduğunu kaydetti.

Son olarak YÖKAK marifetiyle Türk üniversitelerinin geleceğe uygunluğu için çalıştıklarını altını çizen Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Türkiye'de kurumsal akreditasyon artık üniversiteler için vazgeçilmez bir standart olarak karşımızda. Bu nedenle kaliteli insan yetiştirmenin yolu eğitimde ve yönetimde kalite güvencesinden geçiyor” dedi. (HABER MERKEZİ)