Üniversitemizde Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi Çalıştayı yapıldı

Rektör Karakaya: “Üniversitemiz kalite sürecini soyut olarak satabilecek noktada”

Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi ile kurum ve kuruluşlara model olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, başarıyla sürdürdüğü kalite yolculuğuna devam ediyor. Bu kapsamda 12 Nisan 2021 tarihinde Ahi Evran Kongre Kültür Merkezinde Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi Çalıştayı yapıldı. Çalıştaya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ve Prof. Dr. Mustafa Kurt, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, Kalite Yönetim Koordinatörlüğü ekibi, akademik ve idari personel ile çalıştayda yer alacak öğrenciler katıldı.

REKTÖR YARDIMCISI KARAHOCAGİL: “KALİTE YÖNETİM SİSTEMİMİZ İNSAN MERKEZLİ VE AHİLİK DEĞERİNDE BİR YÖNETİM ANLAYIŞINA SAHİP”

Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi Çalıştayının açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı ve Kalite Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil yaptı. Karahocagil, 2015 yılında kalite güvence sistemlerinin kurulmasının KAEÜ’nün temel politikası olarak belirlendiğini hatırlatarak konuşmasına başladı.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde idari süreçlere yönelik Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi (BKYS) ve eğitim-öğretim süreçlerine yönelik ise Eğitimde Kalite Güvence Yönetim Sisteminin kurulduğunu belirten Karahocagil, her iki iç kalite yönetim sisteminin de sürekli olarak geliştirildiğini, yerli - milli yazılımlar üzerinden planlandığını ve izlendiğini kaydetti.

BKYS ile ilgili gelişen süreçler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğüne yapılan başvuru sonucunda Ahi Evran Bütünleşik Kalite Yönetim Sisteminin isim hakkının tescil edildiğini bildirdi.

Toplam Kalite Yönetim Sisteminin yönetimde bir düşünce devrimi olarak değerlendirildiğini belirten Kalite Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, bu yönetim siteminin tüm çalışanların memnuniyeti temelinde çalışanlarla birlikte kendi öz eleştirisini yaparak kendini sürekli geliştiren, iyileştiren ekip çalışmasını benimseyen insan merkezli Ahilik değerinde bir yönetim anlayışı olduğu vurgusunu yaptı.

ŞİMŞEK: “GEÇMİŞİ, BUGÜNÜ VE GELECEĞİ BİR ARADA BULUNDURAN SÜREKLİLİĞE İŞARET EDEN BİR YAPI OLUŞTURMAK AMACINDAYIZ”

Rektör Yardımcısı ve Kalite Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’den sonra Kalite Yönetim Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi Çalıştayı ile detayları paylaştı. Çalıştayın iki gün süreceğini ifade eden Şimşek, kalitenin bir denetim meselesi olmadığını yönetim felsefesi olduğunu anımsattı. Şimşek, çalıştayın asıl amacının kurumsal olarak sürekli iyileştirmeyi sağlayacak bir değerlendirme yapmak olduğunu söyledi. Çalıştayda temsiliyeti önemsediklerini ve bunun için de her kademeden daha önce sisteme dâhil olmamış personelde dâhil öğrencilerin de içinde olduğu gruplar oluşturduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, böyle bir yapının geçmişi, bugünü ve geleceği bir arada bulunduran sürekliliğe işaret eden bir yapı olduğunu vurguladı. Şimşek, daha sonra çalıştayın amaçları hakkında bilgiler vererek sözlerine son verdi.

REKTÖR KARAKAYA: “KALİTELİ OLMAK AMAÇTIR, KALİTE UNSURLARI İSE ARAÇ”

Konuşmaların ardından Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi Çalıştayı ile ilgili konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ramazan Ayı içerisinde yapılacak olan bu çalıştayın hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasına başladı. Kalite anlamındaki akademik birikimin bir çalıştayla taçlandırılmasının kendisini mutlu ettiğini ifade eden Karakaya, kaliteli olmanın amaç kalite unsurlarının ise araç olduğunu bugün araçları daha iyi hale getirecek çalışmaların masaya yatırılacağını belirtti.

İnsanın yaradılışı itibariyle iyi olmaya kaliteli olmaya layık bir varlık olduğunu ifade eden Rektör Karakaya, bunun kadim felsefenin bir tartışması olduğunu kötülüğün isteyerek yapıldığını insan halinin ise iyilik üzere olduğunu ve iyiliğin bir metodolojisi olduğunu söyledi.

REKTÖR KARAKAYA: “ÜNİVERSİTEMİZ KALİTE SÜRECİNİ SOYUT OLARAK SATABİLECEK NOKTADA’’

Öğrencilerin kalite sürecinin içerisinde olmasının değer verdikleri bir durum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Geçmiş hafızanın yanında gençlerin de işin içinde olmaları önemli ve kıymetli. Çünkü süreç sürekli yenilenerek kendine yenilik ve değer katan bir süreç. Üniversitemizin bu manada geldiği nokta ise soyut bir ürünün satılabileceği bir nokta. Bunu neden söylüyorum, YÖKAK’ın ölçütleri noktasında en iyiye yaklaşan yani beşinci olgunluk düzeyine yaklaşan iki tane unsurumuz var. Peki beşinci olgunluk düzeyi nedir, nasıl oluyor? Döngüsünü tamamlamış, garanti etmiş ve başka kurumlara da örnek olabilen bir olgunluk düzeyi. Bu da demek oluyor ki tesciller sonrası AYDEP gibi Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi gibi diğer kurumlara değer katacak iki kalite unsurumuz var ve bunlar sizlerin gayretinin neticesi’’ diyerek sözlerine son verdi ve çalıştayın başarılı olmasını diledi.

İki gün sürecek olan Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi Çalıştayı 12-13 Nisan 2022 tarihleri arasında Muharrem Ertaş, Şeyh Edebali ve Süleyman Türkmani salonlarında gruplar halinde devam edecek. (HABER MERKEZİ)