Diyarbakır’da Fetih Haftası kapsamında “Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu” düzenlendi. Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Cihannüma Dayanışma ve İş birliği Derneği, Dicle Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği “Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu” 26-28 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirildi. Şair, yazar ve fikir insanı Sezai Karakoç birçok yönü ile konuşularak anıldığı sempozyuma Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Diyarbakır milletvekilleri Mehdi Eker ve Ebubekir Bal’ın yanı sıra Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve çok sayıda üniversitenin rektörü katıldı.

”KARAKOÇ TÜRKİYE’NİN YAKIN TARİHİNE DAMGA VURDU’’

Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi'nde başlayan sempozyumda açılış konuşmasını AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş yaptı. Kurtulmuş, Sezai Karakoç'un Türkiye'nin yakın tarihine hem fikri hem şiirleri hem siyasi çizgisi hem kişiliğiyle abidevi bir şahsiyet olarak damga vurduğunu söyledi. Karakoç'u, Diyarbakır'da kendi memleketinde anmanın, anlamaya çalışmanın önemine değinen Kurtulmuş, sempozyumun bundan sonra uluslararası olma niteliğinin daha da artırılarak uzun yıllar boyunca devam etmesini temenni etti.

”SEZAİ KARAKOÇ, DAVA İNSANI”

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su da bir konuşma yaparak sempozyuma ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Diyarbakır'ın çok güzel ve özel bir il olduğunu belirten Su, şöyle konuştu: "12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip ve bağrından birçok önemli şahsiyeti çıkarmış çok özel bir il. Bu coğrafya hakikaten verimli, bereketli bir toprak. İşte bu coğrafyada yetişen önemli şahsiyetlerden biri de üstat Sezai Karakoç. Sezai Karakoç, diriliş şairimiz, hak ve hakikat yolcusu, tüm insanlığı hayra çağıran, iyiliğe davet eden, güzellikler oluşturmaya çalışan bir dava insanı."

”FİKİR DÜNYAMIZIN ÖNEMLİ YAPI TAŞLARINDAN OLAN KARAKOÇ, GENÇLERE İYİ ANLATILMALI’’

“Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu” ile ilgili fikirlerini beyan eden Prof. Dr. Vatan Karakaya ise özetle şunları söyledi: ‘’Sezai Karakoç’un fikirlerinin gençlere anlatılmasını önemli buluyorum. Kendisi Türk Edebiyatının önemli yapıtaşlarından biri, usta bir şair ve fikir dünyamızın önemli mimarlarından bir şahsiyet. İnsanı düşünmeye iten Karakoç gibi üstatlar her zaman anılmalı ve fikirleri yaşatılmalı zira onların fikirleri toplumsal düzeni bozan unsurlar karşısında bir karşı duruş, bir silkelenme noktası. Çözüm sunan bu fikirlerin ruhu iyi anlaşılmalı’’ dedi.

60 üniversiteden katılım sağlanan sempozyumda, şair, yazar ve fikir insanı Sezai Karakoç birçok yönü ile konuşularak anıldı. 3 gün süren sempozyumda araştırmacı, yazar ve akademisyenlerin bulunduğu yaklaşık 160 uzman isim,7 salonda 40 eş zamanlı oturumlar düzenledi. Panellerde Karakoç'un biyografisi, Sezai Karakoç’ta Diyarbakır, medeniyet, siyaset, din, sanat, edebiyat, eğitim, iktisat, tarih ve şiir düşüncesi ile “Diriliş Mefkûresi” konularında sunumlar yapıldı. Sezai Karakoç'un anısına yapılan sempozyumun bildirileri daha sonra kitap haline getirilerek yayınlanacak. (HABER MERKEZİ)