Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, TRT Radyo 1’de canlı yayınlanan "Ailece" programına konuk oldu.
13 Aralık 2019 tarihinde yayınlanan programda Rektör Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar, Ahilik kültürü ve Anadolu Ruhu ile ilgili bilgiler verdi.
REKTÖR KARAKAYA: “JEOTERMAL AR-GE SERAMIZ BÖLGEYE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAK”
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak önemli projelere imza attıklarını belirterek, Kırşehir’i ve bölgeyi eğitim ve bilim ışığında kalkındırmanın ve geliştirmenin derdinde olduklarını ifade etti.
Kırşehir’in jeotermal özelliklerinin dünyada yeri olan nitelikte olduğunu söyleyen Rektör Karakaya, bu yer altı kaynağını markalaştırmak için yaptıkları çalışmalarla 148 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp ile Sporcu Sağlığı Merkezi alanında çalışmaları tamamladıklarını söyledi.
Tüm bunları jeotermal su ile yaptıklarını vurgulayan Karakaya, seracılık ile ilgili Karakurt bölgesinde bir girişimci iş adamının 500 dönüm üzerinde 30 milyon dolarlık yatırımla yakın zamanda 100 ton domates hasadı yapacağını, ilerleyen zamanlarda ise jeotermal Ar-Ge seralarının bölgeye önemli katkılar sağlayacağını belirtti.
REKTÖR KARAKAYA : “MEDENİYETLERİ TEKRAR ETMEMELİ KENDİ KÜLTÜRÜMÜZÜ ORTAYA ÇIKARMALIYIZ”
Ahiliğin kültür kodlarımızda olduğuna değinen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ahiliğin salt bir esnaf hareketi olmadığını aynı zamanda kaliteli insan yetiştirme modeli olduğunu söyledi.
Ahiliğin kardeşlik demek olduğuna vurgu yapan Rektör Karakaya, kardeşlik hukukunu sosyal yaşama hâkim kılmanın, hakkı gözetmenin, adaletli olmanın Ahiliğin temelinde yattığını Ahilikle ilgili yaptıkları çalışmalarla da bunu gördüklerini ve dünyanın bu anlayışa ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
Yetişkinlerin gençlere rehber olması gerektiğini söyleyen Karakaya, gençleri bu değerlerle tanıştırmanın, sosyal dünyanın içine Anadolu ruhunu katmanın görevleri olduğunu belirtti.
Zamanın ruhuna uyup medeniyetleri tekrar etmemeleri gerektiğini söyleyen Karakaya, kendi kültür ve medeniyetlerini ortaya koymaları gerektiğini, teknolojinin kölesi değil doğru kullananı ve üreticisi olmaları gerektiğini ifade etti.
Program sonunda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya TRT Radyo 1 " Ailece" ekibine aile ve gençliğe yönelik yaptıkları programlardan dolayı teşekkürlerini sundu. (HABER MERKEZİ)