Bilimsel çalışmalarına hız kesmeden devam eden Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel’in Alevi-Bektaşi Terimler Sözlüğü yayımlandı.
Alanla ilgili tüm kaynakların incelendiği, 3 bin 500’den fazla terimin yer aldığı ve yaklaşık olarak 1000 sayfa olarak hazırlanan Alevi-Bektaşi Terimler Sözlüğü, Atatürk Kültür Merkezi tarafından basıldı.
Türk-İslam tarihinin bir parçası olduğu kadar günümüzün de önemli sosyal bir gerçekliği olan Alevilik olgusu, içerik olarak farklı inanç ve kültür unsurlarının bir karışımı olarak ifade edilse de dini bir kimlik olarak bulunuyor. Dinler Tarihi ve Türk Kültür Tarihi uzmanı ve aynı zamanda bu alanda yıllardır çeşitli çalışmalar yapan Prof. Dr. Ahmet Gökbel, akademik bakış açısıyla, tarafsız, ön yargıdan uzak, objektif ve tamamen bilimsel metotlar çerçevesinde konuyu incelemeye aldığını söyledi.
15 YILLIK EMEKLE HAZIRLANAN ANSİKLOPEDİK SÖZLÜK
Günümüzde bazen araları tire ile ayrılarak Alevilik-Bektaşilik biçiminde bazen de her iki kesimi ifade etmek üzere Alevilik biçiminde adlandırılmakla beraber gerçekte bu iki yapı arasında birtakım farklılıkların yer aldığının altını çizen Gökbel, bu eserin hazırlanmasının 15 yıllık bir süreci kapsadığını dile getirdi.
Sözlük çalışmasının kısa sürede hazırlanmasının mümkün olmayacağını anlatan Prof. Dr. Ahmet Gökbel açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Bu çalışma Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde bulunduğum zamanlarda başlayan bir çalışmaydı. Yaklaşık 16 yıl Sivas’ta kaldım ve o bölgede çok sayıda Alevi-Bektaşi vatandaşımız ikamet ediyor. Uzun yıllar onlarla yaşadım ve Alevi-Bektaşilerin bulunduğu tüm köyleri gezdim. Orada kaldığım süre içerisinde bu konuda yapılan tüm çalışmalara ulaşmaya çalıştım ve geçmişten bu yana tüm kaynakları taradım, Alevi-Bektaşi faaliyetlerine katıldım.”
Alevi-Bektaşi Terimler Sözlüğünün alanında yapılan ilk eser olduğunu anlatan Gökbel, sözlüğün bu alanda çalışma yapan araştırmacıların faydalanacağı bir eser olduğunu belirtti.
Terimlerin önemine istinaden geniş açıklamaların da yer aldığı sözlükle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Gökbel, kendisini böyle bir çalışma yapmaya götüren nedenleri ise şu ifadelerle açıkladı:
“Branşım itibariyle yaptığım çalışmalar bu alana çok uygun. Sivas’taki sosyal barışı sağlarken bu topluluğun önderi gibi bana son derece güvenmeleri beni bu çalışmaya yönlendirdi. Zor bir konu ama bu sözlüğün basılması ülkemiz ve toplumumuz açısından birlik ve beraberliği sağlamak adına önemliydi. Batının ülkemize bakış açısı değerlendirildiğinde Alevi-Bektaşi topluluğunun varlığı farklı zamanlarda ülke aleyhine kullanılmıştır. Bu coğrafyada yaşayan herkes çok önemlidir.”
Alevi-Bektaşi Terimler Sözlüğünün samimi bir amaç ve gayret ile hazırlandığını ifade eden Prof. Dr. Ahmet Gökbel, bu araştırmanın Alevi toplumunun inanç, örf-adet ve kültür dünyamıza katkı sağlamak amacıyla yapıldığını sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)