“Gelecek gençlerin, gençler ise öğretmenlerin eseridir” Kemal ATATÜRK
Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1928 yılında Millet Mektepleri Başöğretmenliği'ni kabul ettiği gün olan ve 1981 yılından bu tarafa Öğretmenler Günü, Pazar günü tüm yurtta olduğu gibi Kırşehir'de de çeşitli etkinliklerle kutlanacak.
Öğretmenlerin Atatürk İlke ve İnkılâpları ile Atatürk´ün eğitim ve öğretime ilişkin düşünce ve idealleri doğrultusunda birlik ve beraberliği sürekli kılmak, öğretmenler arasındaki sevgi ve saygı bağlarını kuvvetlendirmek ve mesleki dayanışmayı canlı tutmak, Başöğretmen Ulu Önder Atatürk´ü ve ebediyete intikal eden öğretmenlerle, mesleğe ömür vererek emekli olmuş öğretmenlerin hizmetlerini şükranla anmak, mesleğe yeni giren öğretmenlerin mesleklerinin yüceliği şuurunu vermek amacıyla Büyük Önder Atatürk´ün 1928 yılında Millet Mektepleri başöğretmenliğini kabul buyurdukları tarih olan 24 Kasım 1981 yılından beri her yıl Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor.
Öğretmenler arasındaki mesleki dayanışmayı güçlendirmek, bütün öğretmenlerin Atatürk ilke ve devrimleri, Atatürk'ün eğitim düşüncesi yolunda birlik ve beraberliklerini sürdürmeyi amaçlayan Öğretmenler Günü kutlamaları nedeniyle bugün saat 11.00'de Milli Eğitim Müdürü Şevket Karadeniz başkanlığındaki Milli Eğitim Müdürlüğü idarecileri, okul müdürleri ve öğretmenler Cacabey Meydanı Atatürk Anıtı'na çelenk sunacak.
Öğretmenler Günü kutlamaları ise 25 Kasım Pazartesi günü Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi Aşık Said Salonu'nda saat 10.30’da gerçekleştirilecek. Başöğretmen Atatürk ve ebediyete intikal etmiş öğretmenler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayacak. Programda günün anlam ve önemini belirten protokol konuşmalarının ardından emekli öğretmenlere Hizmet Şeref Belgeleri verilecek. Aday öğretmenler ile emekli öğretmenler adına yapılacak konuşmaların ardından adaylığı kaldırılan öğretmenler yemin edecek. Öğrenciler tarafından şiirlerin okunmasıyla devam edecek Öğretmenler Günü kutlama programı, Öğretmenler Korusu’nun sunacağı müzik dinletisi ile tamamlanacak.
ATATÜRK'ÜN ÖĞRETMENLERE VERDİĞİ ÖNEM
Osmanlı İmparatorluğu döneminde eğitime ve öğretime önem verilmiyordu. Az sayıda okul vardı ve Cumhuriyetin ilanıyla birlikte yurdumuzun her yanına yeni yeni okullar açıldı. Okul çağında olanlar bu okullarda okumaya başladı.
Atatürk, eğitimin, öğretimin yayılmasından, yaygınlaşmasından yanaydı. 1928 yılında Arap harflerinin kaldırılıp yerine bugün kullanmakta olduğumuz Türk harflerinin kabulü tüm yurtta sevinç yarattı. Halkın yeni harfleri kısa sürede öğrenip daha çok yurttaşın okur-yazar olmasını sağlamak amacıyla yoğun bir çalışma başladı. Okuma-yazmayı yaygınlaştırmak için okul çağı dışındaki yurttaşlara okuma-yazma öğreten okullar açıldı. Bunlara Millet Mektepleri adı verildi.
Atatürk, Ulus Okulları dediğimiz Millet Mektepleri’nde yazı tahtasının başına geçerek dersler verdi. Bakanlar kurulu 11.11.1928 günü yaptığı toplantıda Ata’ya Ulus Okullar Başöğretmenliği sanını verdi. 24 Kasım Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür.
Öğrencileri, öğretmenleri, okulu çok seven Atatürk yurt gezilerinde okullara uğrardı. Sınıflara girer, sıralara oturur, ders dinlerdi. Öğrencilere sorular sorardı. Öğretmenlerle konuşur, her yerde öğretmenliğin üstün bir meslek olduğunu anlatırdı.
Atatürk, öğretmenlerin Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda nasıl canla başla çalıştıklarını yakından izlemiştir. Yurdumuzun düşman tarafından paylaşıldığı sırada öğretmenler Öğüt Kurulları oluşturarak halka ulusal bağımsızlık, Ulusal Kurtuluş Savaşı düşüncelerini yayıyordu. Öğüt Kurulları dışında öğretmenler 14 eğitim kuruluşu ile birlikte Milli Kongre Cephesini kurdular. Milli Kongre Cephesi, düşmanların İzmir’i işgal ettikleri günlerde Sultanahmet Mitingini hazırladı. Bu mitingin konuşmacılarından çoğu öğretmenlerdi.
Başöğretmen Atatürk, öğretmenlerin Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda gösterdikleri etkinliği hep övmüştür. Atatürk yeni Türkiye’nin yaratılmasında öğretmenlere büyük görevler düştüğü inancındaydı. Çağdaş bir ulus olmamız için eğitimin yaygınlaşması gereğine inanıyordu. Bu nedenle Atatürk “Ulusları kurtaracak olan yalnız ve ancak öğretmenlerdir” sözleriyle öğretmene verdiği önemi ve duyduğu saygıyı en güzel biçimde belirtmiştir.
Atatürk’ün 100. doğum yıldönümü olan 1981 yılında, 24 Kasım’ın her yıl Öğretmenler Günü olarak kutlanması kararlaştırıldı.
Öğretmenler Günü’nde öğretmenin toplum içindeki yeri, değeri belirtilir. Öğretmen sorunları dile getirilir. Öğretmenler Günü’nde eğitime, öğretime hizmet etmiş, saygı-
kazanmış öğretmenler anılır. Gençlerin yetişmesindeki katkıları anlatılır. Mesleğe yeni giren öğretmenler 24 Kasımda Öğretmen Andı içerek göreve başlarlar.
Öğretmen; yapıcı ve yaratıcıdır. İnsan haklarına saygılıdır. Öğretmen özverili, çevreye güven ve inanç veren, içi insan sevgisiyle dolu bir kişidir. Atatürk, “Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” demekle öğretmene yüklediği sorumluluğu ve değeri anlatmıştır.
Öğretmenler sevgi dağıtır. İçimizi aydınlatır. Bizi doğruya yöneltir. Bilgili kişiler olmamız için çaba gösterir. Dünyayı tanıtır. Öğretmen her alanda yeniliği, yenileşmeyi savunur. Gerçekleri anlatır. Beceri ve yeteneklerimizin gelişmesine yardımcı olur. Kısaca analar doğurur, öğretmenler yetiştirir.
(HABER: BEYHAN BALLI)