CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan:

“Okulların açılmaması esnafı da zor durumda bıraktı”

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, pandemi nedeniyle uzaktan eğitim sürecinden ötürü okullarda kantinleri işleten esnafın yaşadığı sorunları gündeme getirdi.
CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, koronavirüs salgını ile birlikte pandemi sürecine girildiğini ve büyük önem arz ettiği için mecburi tedbirlerin alındığını, bu durumun da yaşamın tüm noktalarına olduğunu gibi çalışma hayatına da olumsuz yansımaları olduğunu belirterek iş yerlerinde esnek çalışmaya geçilmesi, okullarda uzaktan eğitim döneminin yaşanmasıyla kantin işletmecilik sektöründeki kişilerin de ciddi mağduriyetler yaşadıklarını ve zor bir süreçten geçtiklerini gündeme getirerek Milli Eğitim Bakanına kantin esnafının hali hazırdaki sorunlarının giderilmesi yönünde çalışmaların olup olmadığını sordu.
İLHAN: “KADIN İSTİHDAMINA DA ÖNEMLİ KATKILAR SUNAN KANTİNCİLİK SEKTÖRÜ SIKINTILI VE ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇMEKTEDİR”
Kadın istihdamına önemli ölçüde katkı sunan kantincilik sektörünün çok zor ve sıkıntılı bir süreçten geçtiğini ifade eden Milletvekili Metin İlhan, pandemi sebebiyle ‪13 Mart‬'ta okulların kapanmasıyla beraber bu sektördeki esnafın iş kapısının kapandığını, yaklaşık 6 aydan beridir işsiz olduklarını ve okulların tam anlamıyla açılması önündeki belirsizlikten ötürü daha ne kadar işsiz kalacaklarının belli olmadığını da sözlerine ekledi. ‬‬‬‬‬
Milletvekili İlhan, esnaf oldukları için kendi primleri, vergilerinin devam etmekte olduğunu ve buna karşılık bu süreçte hiçbir gelirleri olmamasına rağmen bu borçları ödemekle yükümlü olduklarını ayrıca sektörün diğer çalışanlarının ki büyük çoğunluğunu da kayıtsız işçiler oluşturmakta- işsiz kalmasının da ayrı bir sorunu teşkil ettiğini dile getirdi.
HÜKÜMETİN DESTEĞİ BU SÜREÇTE OLDUKÇA SINIRLI KALMIŞTIR!
Son olarak CHP Milletvekili İlhan, bu süreçte hükümetin desteğinin oldukça sınırlı kaldığına ve sadece çalışanların SGK primlerinin pandemi süresince ödenmemesi ile sınırlı olduğuna, birçok kantinci esnafının geliri olmadığı için kredi borçlarını ödeyemez duruma geldiğine de değinerek Milli Eğitim Bakanına sırasıyla şu soruları yöneltti:
“Kantinci esnafını pandemi sürecinde desteklemek için 2020-2021 eğitim-öğretim yılında kira artışı yapılmaması ve okulların yarı zamanlı açılması ihtimali söz konusu olursa kira bedellerinin azaltılması veya destekleme adına belirli bir süre alınmaması yönünde Bakanlığınızca bir çalışmanız var mıdır?
“Eğitim-öğretim normale dönene kadar kantinci esnafının sözleşmelerinin dondurulması yönünde Bakanlığınızca bir çalışmanız var mıdır?
“Kantinci esnafının büyük çoğunluğu ailece çalışmaktadır, bu süreçte aileler evlerini geçindirmekte zorluklar yaşadılar. Okulların açılmaması durumunda başkaca gelirleri olmayan kantinci esnafını desteklemek adına Bakanlığınızca bir çalışmanız var mıdır?” (HABER: BEYHAN BALLI)