CHP Ankara Milletvekili Kırşehirli hemşehrimiz Yıldırım Kaya:

“OKULLAR AÇILMADAN OKUL ÖNCESİ VE SINIF ÖĞRETMENİ ATAMASI YAPILMALIDIR…”

CHP Ankara Milletvekili Kırşehirli hemşehrimiz Yıldırım Kaya okullar açılmadan okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin atanmasının yapılması gerektiği yönün bir açıklama yaptı.

Milletvekili Yıldırım Kaya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Milli Eğitim Bakanlığı 20 bin öğretmenin mülakat sonuçlarını 16 Ağustos’ta açıkladı; atama sonuçları ise 1 Eylül 2022'de açıklanacak. Mesleğe yeni başlayacak öğretmenlerimize hayırlı olmasını diliyorum.

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Cumhurbaşkanı Kararnamesi olarak 31927 sayılı Resmi Gazete’de 18.08.2022 tarihinde yayımlandı.

Yönetmelik değişikliğinde Milli Eğitim Bakanlığının daha önce açıkladığı iki önemli konu yer almaktadır.

Birincisi; okul öncesi öğretmeni norm kadrosuna ilişkin;  “Nüfusu az ve dağınık olan köy ve diğer benzeri yerleşim yerlerinde, öğrenci sayısı 5'ten az, 20'den fazla olmamak üzere, açılan ana sınıflarında oluşturulan her grup için 1 okul öncesi öğretmeni norm kadrosu verilir." Hükmü.

İkincisi ise sınıf öğretmeni norm kadrosuna ilişkin, "Nüfusu az ve dağınık olan köy ve benzeri yerleşim yerlerinde açılan ilkokullara öğrenci sayısına bakılmaksızın 1 sınıf öğretmeni norm kadrosu verilir. Öğrenci sayısının 21 ve üzeri olması halinde bu maddenin ikinci fıkra hükümleri uygulanır." hükmü.

Başından beri okul öncesi eğitimin altını çiziyoruz. 3-6 yaş grubunun okulla buluşturulmasının hayati öneme sahip olduğunu vurguluyoruz. Kapatılan 20 bini aşkın köy okulunun da yeniden açılması için mücadele veriyoruz.

Yönetmelikte okul öncesi öğretmeni norm kadrosu ile sınıf öğretmeni norm kadrosu düzenlemesi önemlidir. Ancak bu kadrolara hangi öğretmenlerin atanacağı sorusu gizemini korumaktadır.

• Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi ve sınıf öğretmenliği için yeni öğretmen ataması mı yapacak?

• Yeni öğretmen ataması yapılmayarak, öğretmen açığının olduğu bir ortamda, mevcut öğretmenler mi görevlendirilecek?

Aylardır okullar açılmadan, okul öncesi öğretmenliği ve sınıf öğretmenliği için yeni öğretmen ataması yapılması gerektiği söylüyoruz. Yönetmelik değişikliğine göre de okul öncesi öğretmeni ve sınıf öğretmeni atamasının yapılması gerekiyor. İvedilikle en az 20 bin okul öncesi, 20 bin de sınıf öğretmeni olmak üzere toplam 40 bin öğretmenin ataması; mülakatlarda KPSS puanının aynısı verilerek hızla yapılmalıdır. Aksi halde artan öğretmen açığı, eğitim sistemini daha da diplere çekecektir. (HABER MERKEZİ)