Kırşehir’de okullar açılışa hazırlanırken, 
velilerin endişeli bekleyişi devam ediyor

OKULLAR 6 EYLÜL’DE AÇILIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile hazırlanan ve Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilen rehberde okullarda her türlü önlemin alınması istenirken, yeni eğitim ve öğretim yılı 6 Eylül Pazartesi günü başlayacak.  
Geçen yıl Koronavirüs salgını yüzünden eğitim yılının büyük kısmını uzaktan gerçekleştirmek zorunda kalan okulların yüz yüze eğitime açılmasına üç gün kaldı. Kırşehir’de 248 okul, 16 ilk+ortaokul, 21 genel lise, 14 mesleki ve teknik lisede 2 bin 708 derslik, 43 bin 236 öğrenci ve 3 bin 945 öğretmen 6 Eylül Pazartesi günü ders başı yapacak. 
ARA TATİL NE ZAMAN?
Birinci dönem ara tatili, 15 Kasım 2021 Pazartesi başlayacak ve 19 Kasım 2021 Cuma sona erecek. İkinci dönem, 7 Şubat 2022 Pazartesi başlayacak ve 17 Haziran 2022 Cuma sona erecek.
YARIYIL TATİLİ NE ZAMAN?
Yarıyıl tatili, 24 Ocak 2022 Pazartesi başlayıp 4 Şubat 2022 Cuma tamamlanacak.
Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5. sınıfları, ortaöğretim kurumlarının hazırlık ve 9. sınıfları ile pansiyonda kalacak öğrencilere yönelik okul hakkında bilgilendirme, akademik ve mesleki gelişimlerini destekleme, yeni girdikleri eğitim ortamına kısa sürede uyum sağlama amacıyla gerekli rehberlik çalışmaları yapılacak.
Kovid-19 kapsamında alınması gereken önlem ve tedbirler doğrultusunda öğrenci, öğretmen ve veliler bilgilendirilecek
MEB'DEN YÜZ YÜZE EĞİTİM'DE SIKI TEDBİRLER
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer imzasıyla illere gönderilen "2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler" konulu yazıda, bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda 2021-2022 eğitim ve öğretim yılına 6 Eylül Pazartesi günü gerekli tedbirler alınarak yüz yüze başlanacağı anımsatıldı.
Yazıya göre, sorumluluk ve hazırlık sınıflarında yeterlilik sınavları iki haftaya yayılarak 1 Eylül-12 Eylül tarihleri arasında planlanarak uygulanacak.
2019-2020 eğitim ve öğretim yılındaki derslerden sorumlu geçen öğrenciler, bu derslerin birinci dönem konu ve kazanımlarından sorumluluk sınavına tabi tutulacak. Söz konusu öğrenciler, sorumlulukları kalkana kadar girecekleri sorumluluk sınavlarından sadece 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının birinci dönem konu ve kazanımlarından sorumlu olacak.
DESTEK EĞİTİM ODASI FAALİYETLERİNİN PLANLANIP UYGULANMASI
Evde ya da hastanede eğitim alan öğrencilerin durumlarının e-Okul Yönetim Bilgi sistemine eksiksiz bir şekilde işlenmesi ve eğitim hizmetlerine yönelik gerekli planlamanın yapılması sağlanacak. Kaynaştırma bütünleştirme yoluyla öğrenim gören öğrencilere yönelik destek eğitim odası faaliyetlerinin planlanıp uygulanmasına yönelik gerekli tedbirler alınacak.
Resmi ve özel ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden Sağlık Bakanlığı e-Nabız Sistemi'nde kronik hastalıklar listesinde hastalığı yer alanların bu durumlarına ilişkin e-Nabız Sistemi'nden alacakları belge ile okul müdürlüklerine başvurmaları halinde, bu öğrencilerin eğitim faaliyetlerini sürdürmeleri yönünde il-ilçe milli eğitim müdürlüklerince gerekli tedbirler alınacak.
Okula kayıt, seviye/özel grup sınıfları, öğretmen seçimi, teknolojik/fiziki olanaklar, yabancı dil eğitimi gibi çeşitli hususlar gerekçe gösterilerek devlet okullarında sınıf ayrımcılığına sebep olacak ve eğitimde fırsat eşitliği ilkesini zedeleyecek uygulamalardan kaçınılacak.
Yazıda ayrıca, eğitim ve öğretim faaliyetleri ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, Kovid-19 salgınıyla ilgili mücadele, başta maske, mesafe ve temizlik kuralları olmak üzere alınan önlem ve tedbirlere titizlikle uyulması istendi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, öğretmenlerin birinci doz aşılanma oranının yüzde 84.06, ikinci doz aşılanma oranının ise yüzde 72.57 olduğunu açıklamıştı. 15 yaş ve üstü öğrenciler de aşılama programına dahil edildiğini açıklamasının ardından Kırşehir’deki öğretmen ve öğrenciler de aşı olmak için Kırşehir eğitim ve Araştırma Hastanesi ile sağlık ocaklarının yolunu tuttu. Zaman zaman hastanede aşı nedeniyle uzun kuyrukların oluştuğu gözlemleniyor. 
AŞI OLMAYAN ÖĞRETMENLERE PCR TESTİ ZORUNLULUĞU 
İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle başta öğretmenler olmak üzere eğitim personeli, kantin çalışanları ile öğrenci servislerinin şoför ve rehber personeli gibi öğrencilerle bir araya gelecek görevlilerden aşı olmamış ya da daha önce hastalık geçirmemiş olanlardan, haftada iki kez PCR testi ile taranmaları istenecek. PCR testi sonuçları okul idareleri tarafından gerekli işlemler yapılmak üzere kayıt altında tutulacak. (HABER: BEYHAN BALLI)