2017-2018 eğitim öğretim yılı çalışma takvimini açıklandı ve okullar 18 Eylül’de açılması kararlaştırıldı.
Buna göre, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı birinci kanaat dönemi, 18 Eylül 2017 Pazartesi günü başlayacak ve 19 Ocak 2018 Cuma sona erecek. Yarıyıl tatili, 22 Ocak 2018-2 Şubat 2018 tarihleri arasında yapılacak. İkinci kanaat dönemi ise 5 Şubat 2018 Pazartesi başlayacak ve 8 Haziran 2018 Cuma sona erecek. 2018-2019 eğitim öğretim yılı ise 17 Eylül 2018 Pazartesi başlayacak.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışma takvimine göre bu sene okullar 18 Eylül 2017 Pazartesi günü açılacak, ilk dönemin bitiş tarihi ise 19 Ocak 2018. İkinci dönemin başlama tarihi 5 Şubat 2018 Pazartesi, ikinci 8 Haziran 2018 Cuma sona erecek.
2017-2018 Eğitim öğretim yılı 18 Eylül 2017 Pazartesi günü, okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5’inci sınıflarındaki öğrenciler eğitim ve öğretime hazırlanması, okulların açıldığı hafta içerisinde dersler ile eş zamanlı olarak yapılacak.
Takvimde yer alan tarihlere göre ikinci kanaat dönemi yarıyıl tatili, 22 Ocak 2018 - 2 Şubat 2018 tarihleri arasında yapılacak. İkinci kanaat dönemi ise 5 Şubat 2018 Pazartesi başlayacak.
YENİ MÜFREDATA İLİŞKİN İLK BİLGİLER
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ankara Başöğretmen Salonu’nda yeni müfredatı açıklamaya başladı. Verilen ilk bilgilere göre, yeni müfredat bu sene 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda uygulamaya konulacak. 2018-2019 eğitim öğretim yılında tüm ders ve sınıflarda yeni müfredatla eğitim verilecek.
Bakan Yılmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Çağın gereği, ferdin ve toplumun ihtiyaçları doğrultusunda müfredatı yeniledik. Müfredat; öğretmen, öğrenci ve velilerin görüşleri alınarak yenilendi. İlkokul ve ortaokul düzeyinde 17, lise düzeyinde 24, İHL'lerde 10 olmak üzere toplam 51 ayrı müfredat yenilenmiştir. Yenilenen müfredatların sade ve anlaşılır olması ön planda tutulmuştur. Öğrencilere kazandırılması hedeflenen yeterlilik ve beceriler belirlenirken derslerin tabiatı dikkate alınmıştır. Müfredatlar yenilenirken farklı kültür ve medeniyet havzalarının katkıları belirginleştirilmeye çalışılmıştır. Yenilenen müfredatlarda sadeleştirme ve içerik yoğunluğunun azaltılması ön planda tutulmuştur. Müfredat uygulanırken her türlü farklılığı kapsayıcı ve hassasiyeti koruyucu olmaya odaklanılmıştır. Yapılan saha çalışmalarına ve anketlere 100 bine yakın öğretmen ve veli katıldı. Beden eğitimi dersinin adı, beden eğitimi ve spor olarak değiştirildi. Müfredatı yenilirken çoğulcu bir yaklaşımı esas aldık. Bu müfredat, şu ana kadar yapılmış en demokratik, en katılımcı, en çoğulcu müfredattır. Eğitimde kalite, bizim değişmez hedefimizdir. 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Millî Birlik Günü, güncellenen öğretim programlarımızda yer alacak.” (AA)

 

OKUL SÜTÜ İÇİN YENİ KARAR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tebliğine göre, programın koordinasyonu Bakanlık tarafından yapılacak. Programın uygulanacağı okullar, veli izinleri doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bildirilecek.
Okul sütleri, yurt içinden temin edilen çiğ sütlerden Kamu İhale Kanunu ve ilgili mevzuata göre gerekli onay belgesine sahip ülke içinde UHT (genellikle uzun ömürlü sütlerde kullanılan bir işleme teknolojisi) içme sütü üretimi yapan gıda işletmelerinden Bakanlıkça alınacak.
İllerde okul sütü komisyonlarının sekretaryasının yürütülmesinin yanı sıra okul sütünün okullara ulaştırılmasının kontrolü, uygun şartlarda muhafazası ve tüketimlerinin sağlanmasından, il okul sütü komisyonu ile il milli eğitim müdürlükleri sorumlu olacak.
Öğrenci velileri, öğretmenler, aile hekimleri veya sağlık kurumlarınca süte karşı duyarlılığı tespit edilen öğrenciler, okul yönetimleri tarafından program dışında tutulacak.
Okul sütü üretimi yapılan illerde, gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerince sütlerin her bir partisinden numune alınacak. Numunelere ait analiz sonuçları, teslimi yapılacak illerdeki gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerine gönderilecek.
Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarınca, program başlamadan önce ailelere süt içimi sonrası oluşabilecek basit rahatsızlıklar ve bulguların anlatıldığı, bu bulguların büyük bir bölümünün geçici ve hafif olduğunun belirtildiği, sütün öneminin vurgulandığı eğitim programları düzenlenecek.
Program için gerekli eğitim ve tanıtım materyallerinin temini, yayımı ve dağıtımı Ulusal Süt Konseyince yapılacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izni olmadan, gerçek veya tüzel kişiliklerce programla ilgili eğitim ve tanıtım materyali yayımı ve dağıtımında bulunulamayacak. (AA)