Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Türk İslam Medeniyetleri Araştırma Topluluğu tarafından “Küreselleşme Karşısında Gençliğin Durumu” konulu bir konferans düzenlendi.
28 Kasım 2018 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Türk Felsefe Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Türer, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Enes Kala, dekanlar, okul müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
“Küreselleşme Karşısında Gençliğin Durumu” konulu konferansın açılış konuşmasını Türk İslam Medeniyetleri Araştırma Topluluğu Başkanı Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü 4. sınıf öğrencisi Mustafa Akgöz yaptı. Akgöz konuşmasında, topluluk olarak yaklaşık iki yıldır farklı alanlarda faaliyet içinde olduklarını belirterek amaçlarının kültürel değerlere sahip çıkmak ve bu değerleri tanıtmak olduğunu söyledi.

Türk İslam Medeniyetleri Araştırma Topluluğu Başkanı Mustafa Akgöz’ün konuşmasının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel söz alarak öğrencilere, konferansa konuşmacı olarak katılan akademisyenlerin engin bilgilerinden faydalanmaları tavsiyesinde bulundu. Konuk katılımcılara üniversitemize teşriflerinden dolayı teşekkür eden Gökbel, konferansın verimli geçmesini temenni etti.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel’in konuşmasının ardından konferansa geçildi. Konferansın moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Öztürk yaptı. Küreselleşme konusunda kısa bir konuşma yapan Öztürk, küreselleşmenin Türkiye’yi önemli ölçüde etkilediğini söyledi.
Doç. Dr. Hüseyin Öztürk’ün konuşmasının ardından Türk Felsefe Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi “Küreselleşme Karşısında Değerlerimiz ve Şahsiyetin Oluşumu” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Korlaelçi sunumunda, küreselleşmeye karşı gençlerin yapması gerekenlere değinerek onların kültürlerine sahip çıkmalarının ve kültürlerini yeterince tanımalarının önemli olduğunu belirtti. Küreselleşmeye karşı teknolojik bir çabanın dışında millet olarak sağlam kimlik kavramının gerekliliğini anlatan Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi, bunun için de din, iman, ahlak, haya, utanma, vatan ve bayrak sevgisi gibi üstün değerlere sahip çıkılması ve bunların da gelecek nesle aktarılmasını tavsiye etti.
Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi’nin sunumunun ardından Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Türer söz alarak “Küreselleşme ve Kültür, Karmaşık ve Çok Boyutlu Bağlantılılık” konulu sunumunu yaptı.
Türer sunumunda, küreselleşmenin ilk ayağının iktisadi küreselleşme olduğunu sonrasında ise siyasal ve kültürel küreselleşme geldiğini belirterek kültürümüzün tarihin ender kültürlerinden biri olduğunu vurguladı.
Küreselleşme karşısında gençlerin tutumunun kendi kültürlerini tanımaları ve onu yaşatmaları olması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Celal Türer, “Kendi kültürüne vakıf olmayan milletler yok olmaya mecburdur.” dedi.
Prof. Dr. Celal Türer’in konuşmasının ardından son konuşmacı Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Enes Kala da “Beşeriyet, İnsaniyet ve Şahsiyet” konulu sunumunu yaptı.
Program sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel konuşmacılara günün anısına hediye verdi. Program hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi. (HABER: MERKEZİ)