Ahi Evran Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencilerimizden

Komando Tipi Havan İmalatı

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri Serdar Sunay ve İbrahim Aydemir tarafından Komando Tipi Havan Tasarım ve İmalatı gerçekleştirildi.

Savunma Sanayi ile ilgili çeşitli çalışmalarının devam ettiğini belirten Danışman Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Urtekin, proje ile öğrencilerin Havanın hem tasarımını hem de imalatını gerçekleştirildiğini belirtti.

Urtekin, ilerleyen süreçte ‘Savuma Sanayi İçin Alternatif Malzeme ve İnsansız Hava Aracı’ ile ilgili iki farklı araştırma projesinin ise tasarım aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.

HAVAN NEDİR?

Piyade birliklerinin kullandığı, üst açı grubu ile atış yapabilen, namlu ağzından elle tek tek doldurulan, bazı modellerinde mermi namlu içi dibindeki iğneye çarpar çarpmaz otomatik olarak ateşlenen bazı modellerinde ise top ve obüslerdekine benzer ateşleme ipinin çekilmesiyle ateşlenen piyade birliklerinin ateş destek silahlarıdır. Havanın tesirli ya da etkili menzili olmaz; bu parametreler attıkları mermiye göre değişmektedir. Havanların başlıca mühimmat cinsleri; tahrip, aydınlatma, sis ve eğitim mermileridir. Bunların dışında hâlihazırda geliştirilmekte olan modern mühimmat tipleri, serpme mayın taşıyan kargo mühimmatları veya anti tank sadarm mühimmatları vb. gibidir. Üst açı grubu tabirini basitçe açıklamak gerekirse; namludan çıkan mühimmatın direkt hedefe değil de; önce yukarı doğru yükselip ardından hedefe tepeden dik bir şekilde düşmesi olarak tanımlayabiliriz. Bu sayede bir tepe veya yüksek bir binanın arkasına aşırtma atışlar yapılabilmektedir.

60 MM KOMANDO TİPİ HAVAN

Komando birliklerimizin terörle mücadele, konvansiyonel ve müşterek harekâtlarında yakın mesafe havan desteği sağlayan Komando Havanı, hafifliği ve kolay kurulumu sayesinde askerin süratli ve etkili atışlar yaparak hedef bölgesinde baskı kurmasını sağlamaktadır. Pratik nişangâh cetveli sayesine 100 metre ile 1400 metre aralığında ki hedeflere çabuk atış imkânı verir. Emsallerinden farklı olarak namlu ağzına takılan arpacık-gez nişangâhı ile gece ve gündüz hedef istikametinin daha doğru nişan alınmasını sağlar. (HABER MERKEZİ)