Bir zamanlar eğitimde “marka” şehir olarak parmakla gösteriliyorduk, şimdi?

KIRŞEHİR’İN EĞİTİMİ DÜŞÜŞTE! 

Son yıllarda eğitimde yaşananın sorun ve sıkıntılar Kırşehir’in eğitimdeki başarısını giderek düşürmeye başladı.
Bir zamanlar gerek liselere geçiş sınavında, gerekse üniversitelere geçiş sınavında Türkiye’de ilk dereceleri elde eden ve bu derecelerini uzun yıllar sürdürerek, eğitimde “marka” şehir olarak parmakla gösterilen Kırşehir’de ne olduysa son yıllarda oldu ve adeta başarımız düşmeye başladı.
Geçmiş yıllarda Kırşehir’in eğitimdeki başarısını gören yurdun pek çok ilinden veliler çocuklarının daha iyi bir eğitim almalarını sağlamak için ilimize göçerek çocuklarını şehrimizdeki okullara kayıtlarını yaptırıyordu. 
Ancak ne olduysa oldu, sanki birileri Kırşehir’in eğitimdeki başarısından rahatsızlık duymuş ve onu yok etmek istemiş olacak ki uygulanan bir yanlış kararla Kırşehir’in eğitimdeki başarısı giderek düşmeye başlamış ve bırakın ilk üçe, ilk 10’a bile girmemeye başlamış durumda. 
Son 4 yıldır illerin eğitimdeki başarı oranları açıklanmasa da Kırşehir çevre illere göre daha başarılı olsa da düşüşün yaşandığı da ortada.
Bu durumun pek çok nedenleri olduğunu Kırşehir’deki eğitimcilerden öğreniyoruz. Kırşehir’in eski Milli Eğitim Müdürlerinden Timur Şeyhoğlu’ndan sonra sık sık Milli Eğitim Müdürü değişimiyle, Milli Eğitim Bakanlığı’nca Anadolu Liselerini kapatıp, normal liselere dönüştürülmesi ve ihtiyaçtan fazla İmam-Hatip Liselerinin açılması, Prof. Dr. İlhan Kılıçözlü Fen Lisesi, Ahi Evran Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Hacı Fatma Erdemir Lisesi başta olmak üzere eğitimde elde ettiği başarılarla öne çıkan okullarda görevli başarılı öğretmenlerin “proje okulu” gerekçesiyle bazı okullara kaydırılması ve bu öğretmenlerin dışarıdaki özel lise ve kolejlere ücret karşılığı görev almalarına imkân sağlanması, hatta bu başarılı öğretmenlerin dışarıdan yüksek fiyattan öğrencilere özel ders vermesine izin verilmesi ile birlikte Kırşehir’in eğitimdeki başarısının her geçen gün düşmeye başladı. 
Kırşehir’deki Prof. Dr. İlhan Kılıçözlü Fen Lisesi’ne Türkiye’de ilk yüzde 1 başarı ile giren ve yüzde 10’la mezun olan öğrencilerin bu başarısındaki düşüşün nedenlerinin mutlaka araştırılması gerektiğini ifade eden pek çok veli, Fen Lisesi’nde bile eğitimde başarı her geçen yıl düşüyorsa diğer okullarda bunun kat ve kat daha yüksek olacağına dikkat çektiler.
Kırşehir’deki ortaokullardaki başarının liselere göre daha iyi derecede olduğu, bazı ortaokullarda ikili eğitimin ortadan kaldırılmasının sağlanması halinde başarının daha da artacağı bildirilirken, Vali İbrahim Akın ile Milli Eğitim Müdürü Metin Alpaslan’ın, tüm okul müdürleri ve yöneticileri ile bir araya gelerek eğitimdeki başarının düşüş nedenlerini belirleyip, bunlara bir neşter vurup, Kırşehir’in yeniden eğitimde marka kent olmasına ve başarı çıtasının daha yükseklere çıkarılmasını sağlamaları isteniyor.
Kırşehir’de geçmiş yıllarda Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü ve Müdür Yardımcısı olarak görev yaparken AFAD İl Müdürü olan ve geçtiğimiz aylarda Milli Eğitim Müdürlüğü’ne müdür olarak atanan Metin Alpaslan’ın Kırşehir’deki eğitimin durumunu çok iyi bildiğine ve bu sorunları mutlaka çözümleyeceği inancındayız. (HABER: SALİH GÜNER)