KAEÜ'de İş Sağlığı ve Güvenliği semineri düzenlendi…

GÜVENLİ BİR GELECEK İÇİN VERİLEN BİLİMSEL MÜCADELE

Kısa adı İSAG olan İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği ülkemizde yaşanan iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçebilmek amacıyla yaklaşık on yıldır 45 üniversitede yaptığı çalışmalara Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’ni de ekledi. Yapılan işbirliği sonucu İSAG Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri verdi.
Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Konferans Salonundaki seminerin açılışında konuşan Dekan Prof. Dr. Mustafa Kurt, iş sağlığı ve güvenliğinin fakültelerinde zorunlu dersler kapsamına alındığına dikkat çekti.
İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği (İSAG) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kavlak ise henüz çalışma yaşamına adım atmamış olan üniversite öğrencilerinin güvenlik algısını yükseltebilmek amacıyla, özellikle mühendislik fakülteleri öğrencilerine yönelik iş sağlığı ve güvenliği seminerlerini daha fazla önemsediklerini söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu İstatistiklerine göre Türkiye'de yaşanan iş kazaları, meslek hastalıkları ve bunlara bağlı ölüm oranlarının yaşandığı en fazla mesleğin inşaat, taşımacılık, maden ve metal ile ilgili sektörler olduğunu vurgulayan Kavlak, şunları kaydetti:
“İş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesinde en önemli faktörlerden birisi olan toplumsal İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünün oluşumuna verdiğimiz önem kapsamında üniversite öğrencilerimize iş sağlığı ve güvenliği konusunda sosyal ve teknik bilgilendirmeler yaparak, çalışma yaşamındaki en değerli varlığın çalışanlarımız olduğunu anlatarak öğrencilerimize yatırım yapıyoruz. Gelecekte işyerlerinde yönetici pozisyonunda olacak öğrencilerimizin iş sağlığı ve güvenliğini içselleştirmesi çalışmaları aynı zamanda o işyerinde iş sağlığı ve güvenliği iklimin oluşması ve daha üst seviyelere çıkartılması anlamına geldiği için öğrencilerimizde oluşturacağımız güvenlik bilinci bugün sahada İş sağlığı ve güvenliği alanında yaptığımız çalışmalar kadar büyük önem taşımaktadır.
“Sosyal Güvenlik Kurumu İstatistiklerine göre ülkemizde yaşanan iş kazaları, meslek hastalıkları ve bunlara bağlı ölüm oranları oranlarının yaşandığı işyerlerine bakacak olursak en üst sırada inşaat, taşımacılık, maden ve metal ile ilgili sektörlerin olduğunu görebiliyoruz. Bu yüzden seminerlerimizi bu sektörlerde çalışacak olan öğrencilerimiz üzerinde yoğunlaştırmış durumdayız. 2017 Yılı istatistiklerine göre ülkemizde 359.653 iş kazası gerçekleşmiş olup bu kazaların 62.802'si (% 17,5), inşaat sektöründe meydana gelmiştir. İş kazaları sonucunda tüm sektörlerde meydana gelen 1.633 ölümün ise 587'si (%36) inşaat, 233’ü (%14,2) sektöründe, 124’ü (%8) metal sektöründe, 86’ısı (%5) maden sektöründe gerçekleşmiştir. İnşaat sektöründe yaşanan iş kazalarının büyük bölümü yüksekte yapılan çalışmalarda güvensiz iskele kullanımdan kaynaklanmaktadır.
“Ülkemizde iş kazalarının en çok yaşandığı İnşaat sektöründe oluşan ölümler büyük oranda yüksekte yapılan çalışmalarda mevzuata uygun olmayan iskele kullanımından kaynaklanmaktadır. İSAG derneği olarak inşaat mühendisliği bölümü öğrencilerine uygulamalı olarak Alfix Iİskele ve Meiser Izgara firmasıyla birlikte güvenli iskele kavramını anlatarak sosyal bir projeye imza atmaktayız. Öğrencilerimizin İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili donanıma sahip bir şekilde sahaya gelmesi demek, bugün 105 Bin sayısına ulaşan ş güvenliği uzmanlarıyla uyum içerisinde çalışma ve büyük bir destek anlamına gelecektir. Çalışma yaşamındaki tüm paydaşların güvenlik kültürüne sahip olması o işyerinde iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi yönünde yapılacak sistematik çalışmaların oluşmasını sağlayacaktır. Bu yüzden öğrencilerimize sahip çıkıyor ve geleceğe hazırlıyoruz. Çalışmalarımıza ilerleyen günlerde farklı şehirlerde bulunan üniversitelerdeki öğrencilerimizle bir araya gelerek devam edeceğiz. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği seminerde üniversitemizin yaptığı olağanüstü çalışmalara da şahit olmaktan dolayı çok mutlu olduk.” (HABER MERKEZİ)