Ülkemizde yaklaşık 400 farklı türü bulunan geven bitkisine bir yenisi daha eklendi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mevlüde Alev Ateş, Aksaray Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seher Karaman Erkul, Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Duman, Öksüt Dağı'nda yapılan arazi çalışmalarında yeni bir geven türü buldular.

Konu hakkında bilgiler veren Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mevlüde Alev Ateş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Gelişen teknolojiler sayesinde artık türlerin DNA yapıları üzerinde gen bölgeleri çalışılarak bitkinin sadece morfolojik değil moleküler özellikleri de incelenerek diğer türlerle akrabalık ilişkileri belirlenebilmektedir. Bu teknolojiler kullanılarak yapılan morfolojik ve moleküler incelemelerin ardından yeni bulunan geven bitkisinin bu türünün bilim dünyası için yeni bir tür olduğu kanaatine varılmıştır. SCI-Expanded kapsamındaki uluslararası hakemli dergide yayımlanarak bilim dünyasına ismi duyurulan türe, Kayseri’de Öksüt Dağı’nda keşfedilmesi sebebiyle Astragalus oksutdagensis – Öksütgeveni adı verilmiştir.” (HABER MERKEZİ)