Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya:

“AR-GE SERAMIZDAKİ ÇALIŞMALAR BÖLGEMİZE ÖRNEK OLUYOR”

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, ihtisaslaşma çalışmalarında yakaladıkları ivmeyi somut projelerle birlikte her zaman bir üst basamağa taşıma gayretinde olduklarını söyledi. 
Üniversite ile Türkşeker Tarım A.Ş. arasında örtü altı yetiştiriciliği alanında ortak Ar-Ge projeleri yürütülmesi konusunda ortak çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Karakaya, Ar-Ge Serası ile ilimizde iş alanlarının artmasına ve Kırşehir’in kalkınmasına fayda sağlanacağını sözlerine ekledi.
Rektör Karakaya, Ar-Ge seramızda yürütülen topraksız tarım tekniğiyle galia tipi kavun, Tuza Tolerant Su Kabağı, Topraksız tarıma uygun domates çeşit denemesi, Biberde (California Wonder) farklı budama yöntemlerle verim ve kaliteyi artırdıklarını söyledi. Projeler sayesinde topraksız yetiştiricilik yapılan seralar için katma değeri yüksek, alternatif ürün elde etme çabasında olduklarını da değinen Karakaya, yürüttükleri birçok projeyle kalkınmaya katkı sağlayan üniversitemizin aynı zamanda diğer üniversitelere model oluşturmaya devam ettiğini de vurguladı.
REKTÖR KARAKAYA: ’’KIRŞEHİR’İN İKLİM HARİTASINI ÇIKARTARAK KURACAĞIMIZ MERKEZLE CEVİZDE ZİRAİ DONUN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ’’
Jeotermal alanında hazırlanan üç pilot sağlık projesinin kabul gördüğünü anlatan Rektör Karakaya, JEOKAREM (Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi Projesi), AHİGETAM (Ahi Evran Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Araştırma Uygulama Merkezi) ve SAUTER’in (Sporcu Sağlığı Araştırma Uygulama ve Termal Rehabilitasyon Merkezi Projesi) Sağlık Mükemmeliyet Merkezi olarak tasarlanan bir kompleks içerisinde tasarlandığını belirtti.
Hayvancılık ve tarım alanında önemli bir proje olan Kaba Yem Projesinin detayları hakkında bilgilendirme yapan Prof. Dr. Vatan Karakaya, proje ile amaçlarının bölgede yem bitkileri kültürünü, tarımını tanıtmak, çiftçilere yem karpuzu, hayvan pancarı, sorgum gibi türleri tanıtmak, tarımını öğretmek, nadas alanlarında kışlık tek yıllık yem bitkileri tarımı yapmak suretiyle nadas alanlarını daraltmak ve şeker pancarı tarımı yapılan alanlarda ekim nöbetine silajlık mısır, sorgum, hayvan pancarı ve yem karpuzu gibi bitkilerinin girmesini sağlamak olduğunu söyledi. 
Bir başka konunun da ceviz bahçeleri yapılırken Kırşehir’in zirai donunun hesaplanmadığından sorunlar yaşandığına dikkat çeken Karakaya, 6 yıl sonra ağaç var-ürün yok noktasına gelmemek için uzaktan algılama ile Kırşehir’in iklim haritasını çıkardıklarına değindi. Karakaya, kuracakları merkezle çiftçi geldiğinde belirlediği tarlanın iklimine uygun ceviz türünü kendileriyle paylaşacaklarını bu sayede nokta atışı verimi artıracaklarını açıkladı.
REKTÖR KARAKAYA: ’’ÜNİVERSİTEMİZ ŞAMPİYONLAR LİGİ OLARAK ATFEDİLECEK SEÇKİN ÜNİVERSİTELERİN YER ALDIĞI DEĞERLENDİRME SÜRECİNE GİRDİ’’
Kurumsal Akreditasyon Programıyla birlikte Türkiye’nin şampiyonlar ligi olarak atfedilecek seçkin üniversitelerin yer aldığı değerlendirme sürecine girdiklerini anımsatan Rektör Karakaya, tam akreditasyona ise önümüzdeki 1 yıl içerisinde talip olduklarını söyledi.
Üniversite olarak duvarlarında hakikatinden uzak bir kâğıdı barındırmak istemediklerinin altını çizen Karakaya, ‘’kalite belgesine sahip olmak için değil’’, ‘’kaliteli’’ olmak için yola çıktıklarını 2015’te de 2021’de de niyetlerinin hep kademe kademe niteliklerini artırmak olduğunu hatırlattı. 
REKTÖR KARAKAYA: “GÜNÜN GETİRDİKLERİ İLE YETİNEMEYİZ, HEP BİR ADIM ÖTESİNİ DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ”
Ahi Evran Üniversitesi Koordinatörlüğünde Jeotermal İleri Sera Teknolojileri ve Üretim Teknikleri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulduğunu ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ankara Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi ortaklığında kurulan bu merkezle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk kalkınma planı olan On Birinci Kalkınma Planının (2019-2023) vizyonu çerçevesinde çok önemli bir konumda bulunduğunu belirtti.
Üniversitelerin bilgi üreten ve bu bilgiyi kullanma kapasitesi oluşturacak en önemli kurumlar olduğunun altını çizen Rektör Karakaya, katma değer sağlayacak ürün ve hizmetlere yönelik Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin artırılması gerektiğini kaydetti. 
Bu nedenle yapılan iş birliklerinin çok önemli olduğunu, hedefler ve projeler arasında kurulan bağlantının da uyumlu olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerine şu şekilde son verdi: 
“Jeotermal İleri Sera Teknolojileri ve Üretim Teknikleri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi ile odaklanılan seracılık alanında, On Birinci Kalkınma Planı hedefleri doğrultusunda, bilimsel ve teknolojik gelişmeye katkı sağlayacak nitelikte, sera içi kültürel uygulamaları farklı ışıklandırma sistemleri ve yapay zekâ entegrasyonu ile birim alandan alınan verim maksimize edilmeye çalışılacak. Yine merkez bünyesinde sera hastalık ve zararlıları ile mücadele (biyolojik, biyoteknik vb.) yöntemlerinin geliştirilerek ürün kayıplarının en aza indirilmesi ve raf ömürlerinin uzatılması hedefleniyor. Bunların yanı sıra sera atıklarının (topraksız tarımda kullanılan drene olan solüsyon, katı ortam üretim materyali, bitkisel atıklar vb.) tekrar üretimde değerlendirilmesi ile üretim maliyetleri düşürülerek kâr payının artırılması da sağlanacak.” (HABER MERKEZİ)