Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya TRT Radyo1’de Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’ni anlattı:

“ANADOLU RUHUNU VE ANADOLU
MAYASINI TAŞIYAN ÜNİVERSİTE”

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya,  TRT Radyo 1’den canlı olarak yayınlanan Ailece isimli programa konuk oldu. 
Hafta içi her sabah saat 10 haberlerinin ardından dinleyiciyle buluşan programa telefon bağlantısıyla misafir olan Rektör Karakaya Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’ni, Kırşehir’i ve ahiliği anlattı. 
Programda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin geçmişinden bugüne gelişimini anlatan Rektör Karakaya,  1961’den bu yana eğitim veren bir okulun mirasını taşıdıklarını ifade etti.  Köklü eğitim geleneği üzerine 2006 yılından itibaren Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak 15 yılını tamamlamış genç ve dinamik bir üniversite olduğunu dile getirdi.
ANADOLU RUHUNU VE ANADOLU MAYASINI TAŞIYAN ÜNİVERSİTE
Program sunucusunun Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin misyonu ve üstlendiği projelerle ilgili sorularını yanıtlayan Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, Anadolu ruhunu ve Anadolu mayasını kendilerine rehber edindiklerinin altını çizerek, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin modern bilim anlayışıyla geleneği buluşturmayı amaçladığını dile getirdi. 
Rektör Karakaya, Bölgemizdeki tarımsal ve jeotermal potansiyeli ortaya çıkarmak için bilimsel üretimi kullanarak Kırşehir ve Türkiye’ye faydalı olacak bir proje sürecini başlattıklarını söyledi. 
Yürüttükleri projelerden ayrıntılı olarak söz eden Karakaya, Jeotermalin eksende olduğu 3 tane sağlık,  3 tane tarım ve 1 tane de tanıtım olmak üzere toplamda 7 tane projenin yürütücülüğü üstlendiklerini ifade etti. 
Özellikle jeotermalin sağlık alanındaki kullanımında çok önemli çalışmalara imza attıklarını dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, 150 yataklı fizik tedavi rehabilitasyon hastanesini tüm halkımızın hizmetine açtıklarını ifade etti.
KIRŞEHİR SAĞLIK TURİZMİNDE GÖZDE BİR KENT OLABİLİR
Ülkemizde şu anda 7 milyon insanın fizik tedavi ve rehabilitasyona ihtiyacı olduğunu ancak bu ihtiyacı karşılamanın çok uzağında bulunduğumuzun altını çizen Rektör Karakaya,  Kırşehir’in termal potansiyeliyle özellikle sağlık turizminde gözde bir kent olmasının mümkün olduğunu ifade etti. 
Jeotermalin yanı sıra tarım alanında da önemli projelere ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Karakaya, örtü altı yetiştiriciliği için 1500 m2lik bir arge serası kurduklarını söyledi. 
Rektör Karakaya, Ar-Ge serası sayesinde bölgedeki toprağın kuraklaşmasına ve tuzlaşmasına önlem almak için çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. 
Ayrıca yeni bitki türlerini yetiştirmenin ve bölgedeki bazı hastalıklarla mücadele ederek verimliliği artırmanın yöntemlerini araştırdıklarını da dile getirdi.
AHİLİK KÜLTÜRÜ İNSAN İNŞA ETME SANATIDIR
İnsanın sadece temel ihtiyaçlarını gideren bir varlık değil aynı zamanda kendini içten inşa eden değer sahibi bir canlı olduğunu dile getiren Rektör Vatan Karakaya, “İnsanı çekerseniz dünyadaki hiçbir uğraşın anlamı kalmaz” dedi. 
Ahiliğin Anadolu’da hayat bulmuş bir insan inşa etme metodu olduğunun altını çizen Karakaya;  dürüstlük, merhamet, bağışlama gibi ihtiyaç duyduğumuz ahlaki meziyetlerin tamamının Ahilik değerlerinde somutlaştığını ifade etti. 
Bu anlamda göreve geldikleri 2015 yılından bu yana Ahilik kültürü dersini bütün bölümlere zorunlu ders olarak okutarak değerlerimizi gençlerimize öğretmeyi amaçladıklarını dile getirdi. 
Bununla birlikte özellikle Ahiliğin araştırılması için her yıl sempozyumlar düzenlediklerini ve 4000 sayfalık 7 ciltlik sempozyum kitabıyla önemli bir kaynağı ortaya çıkardıklarını dile getiren Rektör Karakaya, Ahiliği sonraki nesillere ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
ÜNİVERSİTE EVRENSEL BİR KURUMDUR
Üniversitelerin evrensel kurumlar olduğunu ifade eden Karakaya, bilgiyi uluslararası anlamda kullanabilecek öğrenciler yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi. 
Öğrencilerinin yurtdışında bilgilerini geliştirmelerini çok önemsediklerini dile getiren Prof. Karakaya değişim programları kapsamında 200 farklı üniversiteyle öğrenci değişim anlaşması içinde olduklarının altını çizdi. 
Şu anda yurt dışından 1850 öğrencinin üniversitemizde eğitim gördüğünü, ayrıca bu sene 680 civarında bir kontenjan ayırdıklarını ifade eden Rektör Karakaya,  artan sayıyla birlikte önümüzdeki sene 2500 yabancı öğrenciye ulaşabileceğimizi söyledi.
Kırşehir’de 50 farklı ülkeden gelen gençlerin üniversitenin evrensel olduğuna bir kanıt olduğunu söyledi. 
Rektör Karakaya, bu uluslararasılaşma çabalarıyla üniversitemizde eğitim alıp mezun olan öğrencilerimizin ülkelerine döndüklerinde bizim birer gönül elçimiz olacaklarına inandıklarını ifade etti. 
Rektör Karakaya, temel hedeflerinin evrensel bilgiyi yayarken coğrafyaların endemik olan kültürlerini de kalbe koyabilmek olduğunu vurguladı.
BARINMA SORUNU OLMAYAN ÜNİVERSİTEYİZ
Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, şu anda barınma problemi olmayan üniversitelerden biri olduklarını söyledi. Göreve geldikleri yıl olan 2015’de,  ciddi bir barınma sorunuyla karşılaştıklarını, kayıt yaptıran pek çok öğrencinin kalacak yer bulamadıkları için kayıtlarını sildirmeden ya da kayıt sildirdiklerini ancak bugün bu sorunun artık bulunmadığını dile getirdi. 
Rektör Karakaya, barınma sorununu temelden çözebilmek için kendi kampüsümüz içerisinde inşa edilen yurtlarla birlikte yaklaşık 9 bin öğrenciye ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.  
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’ni tercih edecek öğrencilerin güvenli bir şehirde ve yurduyla akademik birimiyle iç içe kompakt bir kampüste eğitim göreceklerini vurgulayan Rektör Karakaya, adaylara tercihlerini yaparken bunlara dikkat etmeleri yönünde tavsiyelerde bulundu.
GENÇLERİMİZ HAYALLERİNDEKİ MESLEĞİ SEÇSİN
Gençlerimiz için üniversite tercih döneminin hayırlı olması dilediğinde bulunan Rektör Karakaya,  hayallerindeki mesleği yapmalarının hayatlarını şekillendireceğini ve tercihlerinde bu yönde yapmalarının öneminin altını çizdi.  
Gençleri bu anlamda yönlendirmemiz gerektiğini dile getiren Prof. Karakaya, insanı inşa eden şeyin bilgi olduğunu ve bu bilginin merkezinin de üniversiteler olduğunun altını çizdi. 
Üniversitelerin gençlerin hayaline destek olması gerektiğini ifade eden Rektör Karakaya,  her öğretim dönemi başında öğrencilerine oryantasyon programıyla üniversitemizi tanıttıklarını söyledi. 
Hangi güçlüklerin onları beklediğini söylediklerini dile getiren Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, hayatları için en iyi tercihi yapmalarını ve hayalini kurdukları mesleği mutlulukla yapmaları dilekleriyle sözlerini sonlandırdı. (HABER MERKEZİ)