Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya Ahilik Sempozyumu’nun açılışında konuştu: 

“Ahilik, sadece esnaf hareketi değil insan yetiştirme modelidir”

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarafından düzenlenen VI. Uluslararası Ahilik Sempozyumu 22 Ekim 2020 tarihinde açılış programı ile başladı. 
Ahi Evran Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Prof. Dr. Fuat Sezgin Salonunda gerçekleşen programa, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ve Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, ulusal ve uluslararası düzeyde bilim insanları ile akademik ve idari personel katıldı. 
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarafından düzenlenen ve bu yılki teması “Ahiliğin Günümüze Yansımaları” olan sempozyum, üniversitemizin uzaktan eğitim programı Ahi Yeterliliğe Dayalı  Eğitim Projesi (AYDEP) üzerinden gerçekleştirildi ve youtube kanalımız üzerinden canlı olarak yayınlandı.
GÖKBEL: “AHİLİK SEMPOZYUMLARINDA DÖRT YILDA DÖRT BİN SAYFALIK BİR KİTAP OLUŞTURDUK”
Açılış konuşmaları ile başlayan sempozyumda ilk konuşmayı Rektör Yardımcısı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gökbel yaparak şimdiye kadar düzenledikleri Ahilik Sempozyumları hakkında kısaca bilgiler verdi. 2017 yılında Ahilik Sempozyumlarını başlattıklarını ve çok sayıda katılımcı ile önemli veriler topladıklarını dile getiren Gökbel, şimdiye kadar düzenlenen sempozyumlarda elde edilen bilgi ve verilerle dört bin sayfalık kitaplar oluşturulduğunu söyledi. Ahiliği anlatmak ve yaşatılmasını sağlamak için dört yıl boyunca çalıştıklarını dile getiren Prof. Dr. Ahmet Gökbel, bundan sonra da çalışmalarına devam edeceklerini belirterek önümüzdeki günlerde Ahilikle ilgili yeni bir projeyi hayata geçireceklerini kaydetti.
Proje hakkında bilgiler veren Gökbel, “Projemiz Türkiye’de bir ilk olma özelliği göstermesinin yanı sıra ilimizde pilot olarak gerçekleştirilecek ve esnaflarımıza Ahilik eğitimi vermeye başlayacağız.” dedi. İleride yapılması planlanan Ahilik çalışmaları hakkında da bilgiler veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, sempozyumun hazırlanmasında ve düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
REKTÖR KARAKAYA: “AHİLİK, SADECE ESNAF HAREKETİ DEĞİL İNSAN YETİŞTİRME MODELİDİR”
Rektör Yardımcısı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gökbel’in ardından Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya bir konuşma yaptı. Rektör Karakaya konuşmasında, Ahilik kültürünün bir değer olduğunu vurgulayarak bunu hayata geçirmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Ahiliğin çok kıymetli bir değer olmasından dolayı bu değerin tarihi delillerini ortaya çıkarmak istediklerini anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, 2017 yılında Ahilik Sempozyumu sürecine başladıklarını dile getirdi. 
“Toplumların mirası kayıt altına aldıkları bilgidir ve bu yüzyıllar boyunca değerlendirilecektir.” diyen Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, konuşmasına söyle devam etti: “Ahilik sadece esnaf hareketi değil bir insan yetiştirme modelidir. Günü kurtarmaya odaklanmaktan ziyade ülkeyi istikbale hazırlamak gerekiyor. Bireysel gayretlerimizle kendi çerçevemizin belki istikbalini ekonomik olarak sağlarız fakat ruhlarındaki yangınlarına çare bulamadığımız takdirde bu mutlaka toplumun bir yerini yakacaktır. Ahiliğe de buna bir derman olur mu diye başladık. Çünkü tarihi vesikalar bunun böyle olduğunu gösteriyordu.”
REKTÖR KARAKAYA: “GÖNÜLLERDE AHİLİK VE KARDEŞLİK DUYGUSUNU ORTAYA ÇIKARMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Ahiliğin kendi konseptinde değerlendirilecek bir şey olmadığı kanaatinde olduğunu da anlatan Rektör Karakaya, Ahiliğin bütünün içerisindeki yerini de iyi tespit etmek gerektiğini vurguladı. İyi ve ahlaklı insanı tekrar yaşatmak için Ahilik değerlerini yeniden inşa etmek gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu amaç doğrultusunda çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti. “Gönüllerde Ahilik ve kardeşlik duygusunu ortaya çıkarmak için çalışıyoruz ve insanları eğitebildiğimiz kadar değiştireceğiz.” diyen Rektör Karakaya, sempozyumun hazırlanması ve düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından Rektör Yardımcısı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya katkılarından dolayı hediye verdi.
Hediye takdiminin ardından on oturumda gerçekleşmesi planlanan sempozyum birinci oturum ile başladı. “Ticaret Ahlakı ve Ahilik” konusunun işlendiği birinci oturumda katılımcılar sunumlarını yaptılar. Sempozyumun ikinci oturumunda “Sivil Toplum Örgütleri ve Ahilik”, üçüncü oturumda “Meslek Ahlakı ve Ahilik”, dördüncü oturumda “Günümüz İnsanının Hayata Bakış Açısı ve Ahilik”, beşinci oturumda “Meslek ve Ticaret Ahlakına Yönelik Yasal Düzenlemeler ve Ahilik”, altıncı oturumda “Eğitim ve Ahilik”, yedinci oturumda “İktisat ve Ahilik”, sekizinci oturumda “Ahilik Bağlamında Tasavvuf ve Felsefede Yeni Yaklaşımlar”, dokuzuncu oturumda “ Ahilik Haftası Kutlamalarının İçeriği ve Düzenleme Şekliyle İlgili Problemler” ve onuncu oturumda ise “Edebiyat ve Güzel Sanatlarda Ahilik” konularına değinilecek. (HABER MERKEZİ)