VALİ Akın: “Bu tür bilim etkinlikleri sayesinde toplumda bilim kültürü artacaktır’’

AHİLER DİYARI BİLİMLE ŞENLENİYOR

Rektör Karakaya: “Amacımız bilim şenliğini Kırşehir’de geleneksel hale getirmek’’ 

Başkan Ekicioğlu: “Gençlerden isteğim eski köye yeni adet getirmeleri, icat çıkarmaları’’

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi gençleri bilimsel yöntemlerle buluşturmak, inceleme ve araştırmaya yönlendirmek, bilimle gerçek yaşamı ilişkilendirebilen, düşünen ve sorgulayan bireyler olarak yetiştirmek amacıyla ’’Ahiler Diyarı Bilimle Şenleniyor’’ Bilim Şenliğine ev sahipliği yapıyor. 
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından TÜBİTAK-4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programları kapsamında 30 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Fuaye Alanında, 2 Ekim’de ise Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezinde gerçekleştirilecek bilim şenliği açılış programına Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Alpaslan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kurban ile akademisyenler ve her kademeden öğrenciler katıldı.
“Ahiler Diyarı Bilimle Şenleniyor’’ Bilim Şenliği ile üniversitemiz bünyesindeki ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrenciler başta olmak üzere, anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise öğrencilerine, öğretmenlere ve aynı zamanda toplumun farklı kesimlerine bilim ve teknoloji arasındaki etkileşimin, etkinlikler ve atölyeler yoluyla eğlenceli şekilde aktarılması, katılımcılarda bilim ve teknoloji farkındalığı oluşturulması hedefleniyor.
KIRŞEHİR’DE İLK DEFA BU DENLİ KAPSAMLI BİR BİLİM ŞENLİĞİ YAPILIYOR
Programın açılış konuşmasını yapan Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kurban, amaçlarının bilim kültürünün ve iletişimin toplumun daha geniş kesimlere yaygınlaştırılması olduğunu söyledi. Kurban, Ahiler Diyarı Bilimle Şenleniyor sloganı ile Kırşehir’de bilim, teknoloji, spor ve sanat etkinlikleriyle ilk defa bu denli kapsamlı birbirinden farklı 49 etkinlikle bilim şenliği yapılacağını sözlerine ekledi.
REKTÖR KARAKAYA: “AMACIMIZ BİLİM ŞENLİĞİNİ KIRŞEHİR’DE GELENEKSEL HALE GETİRMEK’’ 
Konuşmasına insanın diğer varlıklardan farkının düşünüyor olması ve düşünürken de üretmesi olduğunu dile getirerek başlayan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu üretmenin en yetkin kısmının ise bilim ve teknoloji olduğunu kaydetti.
Karakaya, bilim şenliğinde anaokulundan üniversiteye kadar her kademede bilimi konuşacaklarını, tartışacaklarını ve hayata değmesi için uğraş vereceklerini söyledi. Projede yer alan ve destek veren herkese teşekkürlerini sunan Rektör Karakaya, temennilerinin bu bilim şenliğini Kırşehir’de geleneksel hale getirmek olduğu vurgusunu yaptı.
BAŞKAN EKİCİOĞLU: “GENÇLERDEN İSTEĞİM ESKİ KÖYE YENİ ADET GETİRMELERİ, İCAT ÇIKARMALARI’’
Bilim Şenliği’nde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu da gençlere önerilerde bulundu. 
Gençlerin geleceklerinin teminatı olduğunu dile getiren Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, geçmişte kendilerine “eski köye yeni adet getirme’’, “icat çıkarma’’ telkinlerinde bulunulduğunu kendisinin gençlerden isteğinin ise eski köye yeni adet getirmeleri ve icat çıkarmaları olduğunu belirtti. Teknolojinin ülkelerin gelir seviyesine doğrudan etki ettiğine değinen Ekicioğlu, bilimde ileriye gitmenin yollarını aramak gerektiğini belirterek gençlere güvendiğini söyledi.
Başkan Ekicioğlu şunları ifade etti:
“Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörlüğünün ev sahipliğinde; Kırşehir Valiliği, Kırşehir Belediyemiz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla düzenlenen Bilim Şenliğine katılan herkesi saygıyla selamlıyorum. TÜBİTAK Bilim Şenlikleri Destekleme Programları kapsamında desteklenmeye değer görülen ‘Ahiler Diyarı Bilimle Şenleniyor’ isimli bilim şenliği kuşkusuz hepimize önemli kazanımlar sunacaktır.
“Tarih ve kültür şehri Kırşehir’imizin özellikle Bilimsel alanda da adından söz ettirecek olması hepimizin en büyük temennisidir. Bu konuda özellikle bilimsel üretim merkezleri olan üniversitelerin ve üniversite öğrencilerimizin katkıları şüphesiz en büyük gurur kaynağımızdır.
Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabe’de söylediği ve gençlerimizden beklentisini dile getirdiği ‘Bütün ümidim gençliktedir’ sözü siz gençlerimizden ülkemizin geleceği adına hepimizin beklentilerini dile getirmektedir. Bu kapsamda “Ahiler Diyarı Bilimle Şenleniyor” isimli bilim şenliğin hazırlanması ve sunumunda emeği geçen herkesi canı gönülden kutluyor ve sevgilerimi sunuyorum.”
VALİ AKIN: ’’BU TÜR BİLİM ETKİNLİKLERİ SAYESİNDE TOPLUMDA BİLİM KÜLTÜRÜ ARTACAKTIR’’
Bilimin hayata dokunmadığı yaşamı etkilemediği alan kalmadığına gönderme yaparak konuşmasına başlayan Kırşehir Valisi İbrahim Akın, bilimin iletişimden sağlığa, eğitimden sanayiye tüm noktalarda hayatı kolaylaştırdığına dikkat çekti.
Vali Akın gençlerden bilgiyi kullanmalarını, bilime hak ettiği değeri vermelerini ve daha üretken olmalarını istedi. Bu tür bilim etkinliklerinin bilim ve teknolojiye ilgi duyan gençleri katma değer ürün üretme noktasında teşvik edeceğine inandığına dikkat çeken Akın, böylelikle toplumda bilim kültürünün yaygınlaşacağını ifade etti.
Toplumun her kesiminde bilime olan ilginin arttırılması, teknoloji, spor ve sanat etkinlikleriyle bilimin sevdirilmesi amacıyla TÜBİTAK’ın da destekleriyle ilk defa geniş kapsamlı olarak Bilim Şenliği hazırlandığını belirten Vali İbrahim Akın, konuşmasında şunları ifade etti:
“İnsanoğlu ilk çağlardan günümüze kadar doğaya, canlılara ve çevresine duyduğu merakı gidermek, olayların neden ve sonuçlarını öğrenmek ve gerçeğe ulaşmak amacıyla sürekli olarak bir araştırma içerisine girmiştir. İşte bu eğilim pozitif bilimlerin ortaya çıkmasına, bilimin öncülüğünde medeniyetlerin gelişmesine ve nihayetinde toplumların daha rahat yaşamasına vesile olmuştur. Bugün hayatımızın pek çok alanında elde ettiğimiz bilgiler, binlerce yıllık araştırmanın, birikim ve tecrübenin ürünüdür. Yaşadığımız yüzyılın en önemli sermayesi insan ve onun sahip olduğu bilgi olması ve bilginin üretimde temel unsur haline gelmesi sebebiyle ilmi çalışmalar giderek hız kazanmaktadır. Öyle ki bugün gelinen noktada bilimin hayatımıza dokunmadığı, yaşantımızı etkilemediği alan kalmamıştır. Bilimin sonucu olarak ortaya çıkan teknoloji de iletişimden sağlığa, eğitimden sanayiye kadar pek çok alanda hayatımızı kolaylaştırarak işlerimizi daha hızlı bir şekilde yapmamıza imkân sağlamaktadır. Bilgi üreten, bilimi en iyi şekilde teknolojiye yansıtan toplumların bugün ve gelecekte söz ve güç sahibi olacağı bilinciyle ülkeler AR-GE çalışmalarına ağırlık vererek bu faaliyetleri devlet politikası haline getirmişlerdir.
“Bugün açılışını yaptığımız bu Bilim Şenliği ile başta üniversite öğrencilerimiz olmak üzere farklı yaş ve eğitim düzeyindeki öğrencilere, öğretmenlere ve toplumun farklı kesimlerine bilim ve teknoloji arasındaki ilişki, etkinlikler ve atölyeler yoluyla eğlenceli şekilde aktarılacaktır. İnanıyorum ki bu tür etkinlikler, genç nesillerin bilimsel düşünme ve uygulamaya koyma yeteneğini canlı tutacak, bilim ve teknolojiye ilgi duyan gençleri ülkemize katma değer sağlayacak çalışmalar yapmaları konusunda cesaretlendirecek ve toplumda bilim kültürünün yaygınlaşmasını sağlayacaktır. Bu düşüncelerle, program boyunca çeşitli etkinliklerin düzenleneceği bilim şenliğimize bilim ve teknoloji meraklılarını davet ediyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Fuaye Alanında ’’Ahiler Diyarı Bilimle Şenleniyor’’ Bilim Şenliği kapsamında hazırlanan 49 adet farklı etkinlik Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Alpaslan tarafından ziyaret edilerek uzman eğitimci ve öğrencilerden yaptıkları etkinliklerle ilgili detaylı bilgiler alındı.
Program Vali İbrahim Akın, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ve İl Milli Eğitim Müdürü Metin Alpaslan’ın alandan ayrılmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın gençlerle yaptığı ‘’Bilim Söyleşisi’’ ile devam etti. 
30 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Fuaye Alanında ziyaret edilebilecek ’’Ahiler Diyarı Bilimle Şenleniyor’’ Bilim Şenliği, 2 Ekim tarihinde ise Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezinde bilim severlerin ziyaretine açılacak. 
Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikler arasında 5G Haberleşme Sistemleri ve Mikroşerit Antenler, Doğal Antimikrobiyaller Bakterilere Karşı, Doğal Kinetik Kum Yapıyorum, Doğanın Laboratuvarı Toprak ve Solucanlar, Dumanla Değil Arduino ile Haberleş, Atık Balıklardan Helal Jelibon, Elektrik Motorunu Kontrol Ediyorum, Gözle Görülebilen DNA, Hidrolik Köprümü ve Vincimi Tasarlıyorum, Robot Bilimi Atölyesi, Sıvı Azot Gösterileri ve Sihir Değil Bilim: Renklerin Dönüşümü gibi 49 adet bilim, teknoloji, spor ve sanat alanlarından çalışmalar bulunuyor. (HABER MERKEZİ)