Rektör Karakaya: “Üniversitemizi 2017 yılından beri kalite ile yönetiyoruz”

Ahi Evran Üniversitesi’nin kalite yönetim sistemi model

Kalite süreçlerinde gösterdiği başarılardan dolayı tüm birimleri ile Kalite Yönetim Sistem Belgesi almaya hak kazanan ilk devlet üniversitesi olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, kalite çalışmalarında edindiği tecrübeleri ve kaliteyi nasıl kurum kültürü haline getirdiğini tüm kurumlara anlatmaya devam ediyor.
Kaliteyi üniversitemizde uygulamak ve eğitime yeni bir bakış açısı kazandırmak için yoğun çaba harcayan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırıkkale Üniversitesi tarafından ilimizde organize edilen Yönetici Eğitimi ve 2020 Yılı Planlama Çalıştayına katılarak akademik ve idari personele Kalite Yönetim Sistemini anlattı. 6 Şubat 2020 tarihinde gerçekleşen çalıştaya Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Kırıkkale Üniversitesi akademik ve idari personeli ile üniversitemiz akademik ve idari personeli katıldı.
REKTÖR KARAKAYA: “STRATEJİK PLANI UYGULAMAK İÇİN BİR YÖNETİM AĞI OLUŞTURDUK”
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırıkkale Üniversitesi tarafından organize edilen Yönetici Eğitimi ve 2020 Yılı Planlama Çalıştayında Kalite Yönetim Sisteminin aşamalarını tek tek katılımcılara anlattı. Üniversitemizin; misyon, vizyon ve hedeflerine ulaşmak için bu değerleri kalite politikası ile destekleyerek etkin bir Kalite Yönetim Sistemi oluşturmak ve yönetmek maksadıyla 2015 yılında Kalite Yönetim Koordinatörlüğünü kurduklarını belirten Rektör Karakaya, bu koordinatörlüğe bağlı bir de Kalite Komisyonu oluşturulduğunu dile getirdi. Kalite Komisyonunun, Kalite Yönetim Sistemi için gerekli şartların oluşturulması ve stratejilerin belirlenmesi sürecinin karar alma organı olduğunu ve
düzenli olarak toplanarak gözden geçirme ve değerlendirmeler yaptığını anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kalite Güvence Sürecine ilişkin yönetim modeli hakkında da katılımcılara bilgiler verdi.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin 2017-2021 Stratejik Planı esas alınarak Bütünleşik Kalite Sistemi oluşturulduğunu kaydeden Rektör Karakaya, bu sistemin 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, YÖKAK Kurumsal Dış Değerlendirme Ölçütleri ve TS EN ISO 27001:2013 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi olmak üzere dört temel unsur içerdiğini sözlerine ekledi.
Sistemin oluşmasında aynı zamanda üç sürecin yer aldığını vurgulayan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasına şöyle devam etti:
“Sistemin oluşmasında yer alan üç sürecin ilki yönetim, ikincisi kalite süreci ve sonuncusu da kalite sürecini güvenceye bağlayan güvence merkezleridir. Üniversitemizin tüm birimlerinde stratejik planı uygulamak için bir yönetim ağı
oluşturduk. Buna da kalite yönetim süreçlerinin yönetimine ilişkin organizasyon yapılanması adını verdik.”
REKTÖR KARAKAYA: “ÜNİVERSİTEMİZİ 2017 YILINDAN BERİ KALİTE İLE YÖNETİYORUZ”
Kalite Yönetim Sisteminin hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleşmesi için tüm birimlerin sürecin içinde yer alması gerektiğini söyleyen Rektör Karakaya, üniversitemizde Kalite Komisyonunun ana çekirdeğini kalite eğitimi almış 26 kişilik bir ekibin oluşturduğunu sözlerine ekledi.
Bu ekibin Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’ndeki tüm kalite süreçlerinin bilgilendirme ve geliştirme aşamalarını yürüttüğünü dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Kalite Güvence Süreci, Kalite Yönetim Sisteminin en önemli kısmıdır.
Burada temel odak stratejik plan. Çünkü üniversitelerin hedefleri kurdukları stratejik planlara bağlıdır. Bu stratejik planın içinde dört unsur var. Bunlar; 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, YÖKAK Kurumsal Dış Değerlendirme Ölçütleri ve TS EN ISO 27001:2013 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemidir. Bunların tümünü stratejik planlarımızın içine girdirerek tek bir formda ve online olarak hazırladık. 2017 yılından bu yana üniversitemizi bu şekilde yönetiyoruz.” Kalite Yönetim Sisteminin üniversitemize sağladığı katkılardan da bahseden Prof. Dr. Vatan Karakaya, bir hedefi oluştururken her yükümlülüğe enerji ve zaman harcandığını belirterek kalite sistemi sayesinde zamandan ve emekten tasarruf edildiğini vurguladı.
REKTÖR KARAKAYA: “KALİTENİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ GEREKEN İLK YER ÜNİVERSİTELERDİR”
Kalite yönetim sisteminin ana hatları ile üniversitemizdeki çalışma şekli ve oluşumunun 2017 yılından bu yana bir tecrübe ve olgunluğa eriştiğini dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak altı aylık ve yıllık toplantılarla kendimizi yenileyerek daha iyiye ulaşmak için elimizden gelenleri ortaya koyuyoruz.” dedi. Kalitenin gerçekleştirilmesi gereken ilk yerlerin üniversiteler olması gerektiğini de belirten Rektör Karakaya, kalite süreçlerinin yeni model ve türlerini de ortaya koyarak önce kendilerini kaliteyle yönetmeyi başararak daha sonra da diğer kurumlara bunu sunmaları gerektiğini söyledi.
Sunumun ardından Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, günün anısına İlimiz Valisi İbrahim Akın ile Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya hediye verdi. (HABER MERKEZİ)