Rektör Karakaya: “Yeni yatırımlarla Kırşehir’i cazibe merkezi haline getireceğiz”

Türkiye’nin ilk pilot üniversitelerinden biri olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi yaptığı önemli çalışmalarla bölgesel kalkınmaya katkı sağlamaya devam ediyor. Projeleri ile alanda önemli çalışmalar yürüterek istihdama katkı sağlayan ve bölgesindeki faaliyetleri ile adından sıkça söz ettiren Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında yürüttüğü projeleri ile yeni iş birliklerine imza atıyor.
Geçtiğimiz günlerde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’ni ziyaret ederek pilot projeleri hakkında bilgi alan ve Ar-Ge Seramızda incelemelerde bulunan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürü Mücahit Alkan ve beraberindeki heyet, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’yı istişarelerde bulunmak üzere Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğüne davet etti.
25 Ağustos 2020 tarihinde Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğünde yapılan toplantıda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ile Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü arasında en kısa süre içerisinde iş birliği protokolü yapılmasına karar verildi.
Toplantıda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Pilot Üniversite Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ayrancı ve Termal Seralarda Kümelenme Projesi Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak eşlik etti.
REKTÖR KARAKAYA: “ÜRÜN ALIM GARANTİLİ İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE OLACAĞIZ”
Toplantıda bir konuşma yapan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir’in doğal zenginliği jeotermalin yaygın olarak kullanılması için projeler ürettiklerini ve projelerin sahada hayat bulmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Projeler kapsamında ikili iş birliklerine her zaman açık olduklarını belirten Rektör Karakaya, ürün alım garantili iş birlikleri içerisinde olacaklarını kaydetti. Çekirdek ailelerin işletebileceği bir sera modeli ile kırsaldan kente göçün önüne geçerek istihdama katkı sağlamak istediklerini belirten Rektör Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti:
“Ar-Ge Seramızı kurarken ticari bir faaliyet amacıyla yola çıkmadık. Amacımız bilgiyi paylaşmaktı. Bu nedenle çiftçi eğitimleri gerçekleştirdik. Yeni üretim tekniklerini ve metotları çiftçilerle paylaştık. Yoğun çalışmaların ardından çok sayıda yatırımcıyı Kırşehir’e davet ettik ve bunun sonucunda Karakurt’ta toplamda 500 dönümü bulan bir jeotermal sera kurulmasına öncülük ettik. Şu anda bu serada onlarca insan istihdam ediliyor.”
REKTÖR KARAKAYA: “YENİ YATIRIMLARLA KIRŞEHİR’İ CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ”
Çekirdek aile yapısına uygun sera modelleri ile yatırıma yön vermek, bölgeye yeni yatırımcılar çekmek ve Kırşehir’i cazibe merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, tarımsal ürünlerde katma değerli ürünlerin üretimini gerçekleştirmek istediklerini söyledi.
ALKAN: “KIRŞEHİR ODAKLI BİR ÇALIŞMA YAPMAK İSTİYORUZ”
Genel Müdür Mücahit Alkan, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin özellikle tarım alanında olan Termal Seralarda Kümelenme, Kaba Yem ve Ceviz projeleriyle yakından ilgilendiklerini söyledi.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ile iş birliği içerisinde olacaklarını ve Kırşehir’den başlayarak tüm Türkiye’ye model oluşturabilecek çalışmalar yapacaklarını belirten Alkan, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin bölgesel kalkınmaya çok önemli katkılar sağladığını ifade etti.
Kırşehir’de yapılan bu çalışmaların örnek teşkil etmesini amaçladıklarını vurgulayan Alkan, ithalatı fazla olan ürünlerin yanı sıra stratejik ürünlerde üretmek istediklerini, organize sera örnekleri oluşturmak için organize sanayi bölgeleri ile çalışmalar yapabileceklerini ifade etti.
Toplantı sonunda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü arasında protokol yapılmasına karar verildi. Yapılacak iş birliği protokolü sonrasında çalışmalara hızla başlanarak Kırşehir’in jeotermal kuyu potansiyeli, Ar-Ge Serası ve ceviz üretimi ile ilgili konular daha detaylı ele alınacak. (HABER MERKEZİ)