Eğitim Sen Kırşehir Şube Başkanı Özdemir Beyhan, eğitim sisteminde norm kadro uygulamasının öğretmenler üzerindeki olumsuz etkilerini ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) politikalarının yarattığı sorunları gündeme getirdi. Beyhan, öğretmenlerin norm fazlası durumuna düşmesinin, sınıf kontenjanlarındaki ani değişiklikler ve atanma süreçlerindeki düzensizlikler nedeniyle ortaya çıktığını belirtti.

Norm Kadro Uygulamasının Sorunları

Beyhan, norm kadro uygulamasının esasının, öğretmenlerin belirli bir sayıda öğrenciye hizmet verecek şekilde görevlendirilmesi olduğunu, ancak sınıf kontenjanlarındaki ani değişiklikler ve atanma süreçlerindeki düzensizliklerin norm fazlası durumların ortaya çıkmasına neden olduğunu ifade etti. Bu durumun öğretmenlerle ilgili belirsizlikler ve mağduriyetler yarattığını vurguladı.

Üniversite ve Belediye arasında iş birliği imzalandı! Üniversite ve Belediye arasında iş birliği imzalandı!

Tasarruf Tedbirleri ve Norm Fazlası Öğretmenler

MEB'in tasarruf tedbirleri kapsamında taşımalı eğitimi sınırlandırma ve öğrenci sayısı 30'un altında olan sınıfları birleştirme kararları, çok sayıda öğretmenin norm fazlası durumuna düşmesine neden oldu. Beyhan, eğitim yöneticilerinin seçmeli derslerin seçiminde yönlendirme yapmasının da bu durumu pekiştirdiğini belirtti. Norm fazlası öğretmenlerin istemedikleri bölgelere atanması ve farklı okullarda görevlendirilmesi, öğretmenlerin sosyal ve ailevi yaşamını zorlaştırıyor.

Öğretmenlerin Mağduriyeti ve Çözüm Önerileri

Eğitim Sen olarak, sınıf mevcutlarının OECD ortalaması olan 21'e düşürülmesi ve norm fazlası öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini savunan Beyhan, MEB'in planlama eksiklikleri ve merkeziyetçi yapısının öğretmenler üzerinde yarattığı mağduriyetlere dikkat çekti. Öğrenci sayısının düşük olduğu okullarda ve sınıflarda birleştirme yerine farklı çözümler sunulması gerektiğini belirtti. Beyhan, her okula öğretmen ihtiyacına paralel sayıda öğretmen ataması yapılması ve tasarruf gerekçesiyle eğitimde bütçe kesintisi yapmak yerine bütçeden eğitim yatırımlarına ayrılan payın artırılması gerektiğini ifade etti.

Norm Fazlası Öğretmenlerin Durumu

Beyhan, norm kadro yönetmeliğindeki eksik ve yanlış tanımlamalar nedeniyle öğretmenlerin bir anda 'norm fazlası' durumuna düşürülüp, resen atama tehdidiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Çok sayıda okulda normların yıldan yıla değiştiğini ve bu durumun öğretmenler için belirsizlik yarattığını vurguladı. Eğitim Sen olarak, norm fazlası öğretmenlerin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi ve öğretmenlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için MEB'in daha hassas bir planlama yapması gerektiğini savundu.

Bu açıklamalar, eğitim sistemindeki norm kadro uygulamasının öğretmenler üzerindeki etkilerini ve MEB'in politikalarının yarattığı sorunları gözler önüne seriyor. Eğitim Sen, öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve eğitimde bütçe kesintileri yerine yatırımların artırılması gerektiğini vurguluyor. 

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman