Dürüst olmak insanda sonradan kazanılan bir karakter olmayıp, doğuştan meydana gelen bir karakter olup, her insanda olması gereken değerlerden birisidir, Yani insanın olmazsa olmaz özelliklerinden birisidir dürüstlük. Ancak gördüğümüz kadarıyla günümüzde dürüst olmak ayrı bir özellikmiş gibi algılanmaktadır. Özellikle seçimler esnasında ülkemizde ve Kırşehir’de siyasi parti adaylarının kendilerini tanıtan afişlerde ve konuşmalarında “Dürüst Aday“ ibaresini kullandıklarını hep birlikte görürüz ve duyarız. 
Bu çok komik bir durumdur. Çünkü dürüstlük insanın yapısında olan bir kavramdır sonradan elde edilen bir karakter değildir. Eğer dürüstlük sonradan elde edilen bir karakter olsaydı inanın toplum olarak yanmıştık.
İnsan olarak biz önce, kendimiz dürüst olmayı öğrenmeliyiz. Sonra dürüstlük konusunda düşüncelerimizi, başkalarında gördüğümüz doğruları ve yanlışları olduğu gibi söylemeliyiz. Eğer söyleyemiyorsak, biz de bir yanlışlık var demektir. 
Karşımızdaki üzülür mü, kırılır mı, yoksa bize kinlenir diye çekincelerimiz mi var? Çevremize ne kadar dürüst davranıyoruz? Dürüstlük adına insanları haksız yere eleştirip yerin dibine sokmak da yanlışların en büyüğü olur. Bu zamanda kardeşin kardeşe oyun oynadığı günümüzde insanın insana olan bağlılığı ve güven duygusu pamuk ipliği gibi kopmaya müsaittir. 
Kopmaya o kadar müsait ki insanların birbirine olan bağlılığı aynı günümüzün havası gibi. Kış mı, yaz mı belli değil.  Bir bakıyorsunuz kar yağıyor, bir bakıyorsunuz yağmur, bir de bakıyorsunuz bahar gelmiş. Yüzünüze gelince insanlar meltem ya da samyeli bir bakmışsınız ki arkanızdan lodos ya da poyraz oluveriyorlar. Aslında başkalarının dürüst olup,  olmadığından ziyade kendimize karşı ne kadar dürüst davranıyoruz. Yeteneklerimizi ve zekamızı biliyor muyuz?  Bu konu üzerinde durmak dürüstlük adına daha verimli olacaktır.   
Dürüstlük insan ahlakının temelidir. Yalan söylememek, kimseyi aldatmamak, kendi çıkarı için başkalarını kandırmamak, olduğundan başka türlü görünmemek dürüst olmak için yeterli midir?  Onu iyi irdelemek gerekmektedir. 
Dürüst olmak, gerçekleri kabul etmektir. Dürüst olmak, her şey ve herkes için aynı ilkeleri geçerli kılmaktır. Dürüst olmak, her zaman ve her koşulda doğru bildiğinin yanında olmaktır. Dürüst olmak iftira atmamaktır,  makam için, para için, mevki için, şirin görünmek adına yalakalık yapmamak, insanların ekmeğiyle, alın teriyle oynamamaktır. Bunlardan ötürü de dürüst olmak için Allah’tan korkmak, kuldan utanmak gerekir, dürüst olmak merhamet ve vicdan işidir. Eğer bir insanda vicdan, merhamet, Allah korkusu yoksa o kişi ve kişilerde dürüst olmalarını beklemek yanlış olur.   
Dürüst olmak en başta cesur olmayı gerektirir. Cesur olamadan dürüst olamazsın. Yalnız kalmayı göze alamazsan dürüst olamazsın. 
Çıkarcıların, kötü niyetlilerin, yalakaların tehditlerinden, iftiralarından yoksun kalmayı göze alamazsan dürüst olamazsın. Dürüst olmak, bedeli çok ağır bir erdemdir. Ama zaten bütün bunlardan ötürü de çok değerlidir. Çünkü günümüzde artık dürüst olmak çok zor ve ayrıcalıklı bir özellik olmuştur. 
Dürüst insanlar çeşitli görevlere geldikten sonra arı kovanına çomak sokarak kovan içerisinde ki karmaşıklığı, yağmacılığı ortaya çıkarmaya başladığı veya birilerinin kuyruğuna basarak rantlarını kestiği an ellerinde en küçük imkanı olanlar ortaya çıkarak kendi menfaati ve çıkarı uğruna Kırşehir’in veya Türkiye’nin kaderi ile oynayabiliyor, olmadık iftiralar atabiliyor ve çeşitli eylemlerin içine girebiliyordur.  
Söze bakarsan herkes dürüst olduğunu söyler. Rahatça ve kolayca. 
Ama biraz onların yakınlarında durur, nelerden çıkar sağladığına bakarsan görürsün ki gerçekte dürüst değillerdir.  
“Koşullar” der, “'Böyle yapmak gerekiyordu” der, “Sen işin içyüzünü bilmiyorsun” der, daha sıkışırsa karşısındakini suçlar, tehdit eder, saldırır.  Ama ne yaparsa yapsın, dürüst değildir ve gerçekleri kabul etmeye yanaşamaz.  
İşin özü dürüst olmak ahlaklı olmaktır, erdemli olmaktır, insan olmaktır, adam olmaktır.  Dürüst olmak ağır bir yüktür, herkeste bulunması gereken karakterdir ama maalesef günümüzde çok az sayıda bulunmaktadır.