İnsanlar kendi aralarında konuşurlarken "Çivisi çıkmış dünyanın" dediklerine hepimiz şahit olmuşuzdur. Bu sözün doğruluk derecesi nedir, gerçekten de dünyanın çivisi çıktı mı? diye zaman, zaman düşündüğüm, insanları gözlemlediğim olmuştur.

İnsanlar kendi aralarında konuşurlarken "Çivisi çıkmış dünyanın" dediklerine hepimiz şahit olmuşuzdur.
Bu sözün doğruluk derecesi nedir, gerçekten de dünyanın çivisi çıktı mı? diye zaman, zaman düşündüğüm, insanları gözlemlediğim olmuştur. Sonuç olarak ta Allah’ın yarattığı dünyanın değişmediğini, çivisinin çıkmadığını, değişenlerin, çivisi çıkanların insanlar olduğu kanısına vardım.
Bu kanıya Kırşehir’in cadde ve sokaklarında, iş yerlerinde, kamu ve özel kurumlarda şahit olduğum insanların hal hareketleri neticesinde ulaştım.
Sadece Kırşehir mi? Hayır diğer illerinde Kırşehir’den fazlalığı var eksikliği yok. Özet olarak al birini vur ötekine.
Gördüğüm, şahit olduğum insanların büyük çoğunluğu onurlu, erdemli, dürüst yaşamayı bir tarafa bırakmışlar. Menfaat için, bencillik için, çıkar için her türlü üç kağıtçılık, yalancılık, alavere dalavere çevirmek, iki yüzlülük, yalakalık, yalamalık büyük bir sanat olmuş ve bu karakterdeki insanların el üstünde tutulduğu, itibar gördüğü bir dünya olmuş.
Yalama olmuş vida malzemeyi sağlam tutar mı? Hayır tutmaz. Çünkü sağa sola oynar, yerine oturmaz.
İşte yalama vida örneğinde olduğu gibi yalama olmuş insanlar da yerine oturmaz.
Ancak insanlar öyle bir garip hal içerisine girmişler ki büyük çoğunluğu yalama olmuş vida gibi yerlerine oturmuyorlar ama yaptıkları yalakalık, iki yüzlülük, yalancılık sayesinde birileri tarafından köşelere oturabildiği kadar oturtuluyorlar.
Çalışkan, dürüst, onurlu, erdemli, işini yaparken Allah rızasını ön planda tutan, makamda, koltuk ta gözü olmayan sadece helal para kazanmayı hedefleyen insanlarında birilerinin karalamalarına, iftiralarına maruz kalarak bir adım ileri gidemediklerine, taktir edilmediklerine şahit oluyorum.
İşte şahit olduğum bu olaylar karşısına çivisi çıkmış dünyanın sözünü katılmadığımı belirterek, dünyanın değil insanların çivisi çıkmış diyorum.
Ar, haya, namus, iffet kavramı bir tarafa bırakılmış, en temel değerler tamamen yıkılarak yok edilmiş, at izi it izine, haram ve helal birbirine karışmış. utanma, örf, adet, gelenek, görenek hiçbir şey kalmamış ise dürüst olmak suç olup riyakarlar itibar görüyorsa dünyanın suçu nedir?
Demek ki dünyanın değil, insanların çivisi çıkmış.
Eşini, kızını, yakınını satan insanların mı çivi çıkmış, dünyanın mı?
Torunu yaşında gençlerle aşk yaşayan sosyetelerin mi çivisi çıkmış dünyanın mı?
Henüz ilk okula giden çocuklarına uyuşturucu satan ve para için olmadık yüz kızartıcı işler yapan insanların mı çivisi çıkmış, dünyanın mı?
Bunları iyi irdelemek ve iyi karşılaştırmak gerekiyor. O zaman dünyanın değil insanların çivisinin çıktığı görülüyor.
Komşu, komşuya selam vermiyor, konuşmuyor bir bardak çay ikram etmiyorsa, bazı uyanık geçinen zavallılarda bir bardak çay ikram etmeden postunu başkalarının üzerine atarak milletin sırtından geçinmeye çalışıyorsa;
Anne ve babanın evladına sevgisi, evladın anne ve babasına karşı saygısı kalmamış, çocuk babasına peder, annesine valide diyerek hitap ediyorsa;
Vatan aşkıyla yanıp tutuşarak askerliğini yapanlar, vergisini verenler, vatanın bölünmez bütünlüğüne sahip çıkanlar, işlerinden çıkartılarak işsiz kalıyorsa, evine ekmek götüremeyip, çocuğuna okul harçlığı veremiyorsa, işsizlikten intihar ediyorsa;
Vatanı için çalışanların, uğraşanların hayatları kararırken, vatana kastetmiş, ihanet etmiş, vatan hainleri, millet düşmanları kahraman olarak itibar görüyorsa;
Doğup büyüdüğü, ekmeğini yediği vatanına düşman olarak dağlarda askerine, polisine sivil vatandaşına, okula giden masum yavrulara tuzak kurarak şehit edenler, öldürenler, hiçbir şey yapmamış gibi milletvekili seçilerek devletin en üst kademesinde ağırlanıyor, dokunulmazlık zırhına alınıyor, ayaklarına kırmızı halılar seriliyor, emirlerine makam odası, sekreter, telefon veriliyor, en üst düzeyde maaş ödeniyorsa;
Dürüst olmanın suç olduğu kötülerin itibar gördüğü, kahramanların, hain, hainlerin kahraman ilan edildiği dünyada acaba dünyanın mı çivisi çıkmış, insanlar mı?
Düşünerek karar vermek gerekiyor dünyayı kirletenler insanlar olduğuna göre dünyanın değil insanların çivisinin çıktığı gerçeği çıkıyor karşımıza.