DEVA Partisi Kırşehir İl Başkanı Metin Atabey, 10 ilde yaşanan büyük deprem felaketin ardından yaşananları değerlendirdi.

Deprem bölgesinden Kırşehir’e kitleler halinde göç eden vatandaşların barınma, konaklama, sağlık, eğitim, güvenlik gibi tüm ihtiyaçlarının karşılanması gerekirken, bazı kurumların siyasi davrandığını belirten Başkan Metin Atabey, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:

“6 Şubat günü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sabah 04.17’de yaşanan depremin şiddeti çevre illeri de sarstı. Bu depremin ardından saat 13.24’te ikinci bir deprem daha yaşandı. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olduğu bildirildi.

“Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük deprem 10 ilde büyük yıkıma neden olurken 500 kilometrelik bir alanda büyük yıkıma neden oldu.

Deprem nedeniyle 10 ilde büyük yıkım ve can kayıpları yaşandı. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da ağır yıkıma yol açtı.  Bölgede artçı sarsıntılar ise devam ediyor.

“DEVA Partisi Kırşehir İl Başkanlığı olarak ülkemizi büyük bir yasa boğan deprem felaketinde hayatını kaybetmiş olan tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz.

“Bütün bu ağır ve yıkıcı facialar yaşanırken hayati önem taşıyan ilk 48 saat hükümet, AFAD, UMKE, Kızılay, Valilikler, Belediyeler vs. kısaca yetkili bütün merciler neredeydi? İşte bu soru herkesin özellikle de deprem bölgesinde  zor koşullar altında yardım bekleyen vatandaşlarımızın aklındaki sorudur.

“AFAD’ın kendisine ait internet sitesinde ki görev ve sorumluluklarına bir bakalım;

“Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması, afetlere müdahale edilmesi ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının süratle tamamlanması amacıyla gereken faaliyetlerin planlanması, yönlendirilmesi, desteklenmesi, koordine edilmesi ve etkin uygulanması için ülkenin tüm kurum ve kuruluşları arasında işbirliğini sağlayan, çok yönlü, çok aktörlü, bu alanda kaynakların rasyonel kullanılmasını gözeten, faaliyetlerinde disiplinler arası çalışmayı esas alan iş odaklı, esnek ve dinamik yapıda teşkil edilmiş bir kurumdur. ”Diye kendisini tanımlayan yine aynı AFAD deprem bölgesinde hayati önem taşıyan ilk iki gün boyunca kriz masasını kuramadı. Dolayısıyla 10 ilimizde  de etkin ve yeterli düzeyde arama-kurtarma çalışmaları yapılamadı. Arama kurtarma çalışmaları halkın ve gönüllülerin çabasıyla yürütüldü. Barınma alanı kurulamadı. Vatandaşlarımız -14 dereceye varan soğukta geceleri sokakta geçirmek zorunda kaldı. Depremden kurtulanlar ise  açlıkla, susuzlukla, soğukla savaştı. Ulaşım, elektrik, su ve doğalgaz altyapısı çalışmadı. Hastaneler yıkıldı. Havalimanı pisti yarıldı. Ve nice felaketler...

“Yardımların ulaşımı ve dağıtımında çok uzun süreli gecikmeler yaşandı. AFAD koordinasyonu tek başına yürütmeye çalışmış ancak başarılı olamamıştır. Afet yönetimine ilişkin hiçbir koordinasyon yok. Kurtarma ekipmanları da arama-kurtarma çalışmaları da yetersiz. Kuşkusuz ki bütün bu sorunların başlıca nedeni Ak Parti iktidarın  ‘Yetkiyi bu kardeşinize verin ondan sonra şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz’ diyerek parlamenter sistemi rafa kaldırmasıdır. Kurumlar “tek adam”dan talimat almadan hareket edemez oldukları için ve de liyakatsiz atamalarla kurumların krizle baş edebilme birikimi sıfırlanmıştır. Yani kısacası AFAD ve ilgili diğer kamu kurumlar bu zorlu sınavda başarısız oldular.

“Hepimizin de bildiği gibi deprem değil bina öldürüyor ve yine bizler biliyoruz ki bilim ve mühendislik böyle büyük bir depremde dahi ayakta kalacak yapılar inşa etmeye yeterlidir. Yeter ki bilim ve teknik halk yararına uygulansın.

“Deprem bölgesinden ülkemizin farklı illerine depremzedeleri yerleştirme çalışmaları başlatılıyor. Vali H. Mete Buhara’nın Deprem Bölgesi’nde görevlendirilmesi nedeniyle vekâleten Valilik görevini yürüten Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde yıkım meydana getiren deprem sonrasında ilimizde yürütülen çalışmalar hakkında bir toplantı düzenliyor. Toplantıya ilgili daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile birlikte Ak Parti Kırşehir İl Başkanı da katılıyor. Bir siyasi parti temsilcisinin tüm kamuoyunu ilgilendiren böyle bir toplantıya katılması diğer partilere de katılım noktasında bir hak doğuruyor. Aksi halde hiçbir siyasi parti temsilcisinin böyle bir toplantıda bulunmaması gerekiyor. 

“Yerel yönetimlerde söz sahibi olan belediye başkanlığının fikirlerinin ve çalışmalarının önemsenmeyip saf dışı bırakılması şehrinize gelen depremzedelerin ihtiyaçların layıkıyla karşılanması konusunda bizleri büyük endişe içerisine sokmuştur.

“Deprem bölgesindeki koordinasyonsuzluktan yaşanan sorunların şehrimizde de yaşandığını biliyoruz. Hâlihazırda şehrimize kayıtlı olarak 3 bin kişinin üzerinde gelmiş olan ve de hala gelmekte olan depremzedelere en iyi hizmeti verebilmek adına bu iki başlılığa derhal son verilip birlik ve beraberlik içerisinde büyük bir titizlikle çalışmaların yürütülmesinin elzem olduğunu düşünmekteyiz.

“Bizleri endişeye sevk eden bir diğer konuda Şehrimizin bu kadar büyük bir göç kitlesini ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitenin olup olmadığıdır. Deprem bölgesinden şehrimize kitleler halinde göç eden vatandaşlarımızın barınma, konaklama, sağlık, eğitim, güvenlik gibi tüm ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir. Şehrimizde sağlık hizmetleri, sosyal hizmetler, eğitim hizmetleri ve bunun gibi birçok hizmet türüyle beraber alt yapı ve üst yapı hizmetlerinin yeterli olup olmadığı da ise büyük bir muamma konusudur. Şehrimize gelmiş ve gelecek olan depremzede vatandaşlarımızın ihtiyaçların tümüyle karşılanması amacıyla büyük bir titizlik içerisinde ivedilikle çalışmalar yapılmalıdır.

“Bu zor günlerde devletimizin ve milletimizin yanında olarak yükünü hafifletmek ve yürek acılarını dindirmek için elimizden geleni yapacağız” diyerek şehrimiz de faaliyet gösteren Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Ziraat Odası başta olmak üzere birçok Sivil Toplum Kuruluşlarının üyeleriyle birlikte depremin ilk anından itibaren başlatmış oldukları gönüllülük ve bağışlara dayalı yardım kampanyası için de Deva Partisi Kırşehir İl Başkanlığı olarak çok teşekkür ederiz.

“Depremin olduğu ilk andan itibaren görevli veya gönüllü olsun, maddi veya manevi olsun her türlü yardımı esirgemeyen bütün hemşerilerimize partimiz adına canı gönülden teşekkür ederiz. Sağ olun var olun.  (HABER: CEMRE BAYRAM)