Saraçoğlu: ’’Bir köylü öldüğünde bir doğa kütüphanesi ölür’’

Bitkilerin koruyucu ve tedavi destekleyici etkilerini ortaya koyan kürleriyle, dünya literatüründe önemli bir yere sahip olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, 19 Kasım 2022 tarihinde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde düzenlenen 2. Uluslararası Ahi Evran Tıp ve Sağlık Bilimleri Kongresinde “Halk Gözüyle Anadolu Tıbbı” konulu konferans verdi.

Konferans öncesi Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’yı makamında ziyaret ederek karşılıklı fikir alışverişinde bulundu.

REKTÖR KARAKAYA: ’’KANITA DAYALI GELENEKSEL TIBBIN METODLARINI OLUŞTURMA DERDİNDEYİZ’’

Makam ziyareti sonrası geçilen konferansta açılış konuşmasını Prof. Dr. Vatan Karakaya yaptı. Karakaya, 150 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde kupa, ozon, akapunktur, fitoterapi, hidroterapi yöntemleriyle tedavi yaptıklarını söyledi.

Rektör Karakaya, “Hidroterapi hastanemizde jeotermal su ile yapılıyor. Tüm bu tedaviler bölgesel kalkınma ve ihtisaslaşma projelerimiz çerçevesinde yapılıyor. Bu noktada YÖK ve Cumhurbaşkanlığı Strateji Kurumları bu projelere tam destek veriyor. Bugün de geleneksel tıbbın üstadı İbrahim Bey burada bilgi birikimini aktaracak’’ ifadelerini kullandı.

Konuşmasında son olarak asıl dertlerinin geleneksel tıbbı merdiven altından çıkarmak olduğunu dile getiren Rektör Karakaya, kanıta dayalı geleneksel tıbbın metodlarını oluşturma yolunda ilerlediklerini kaydetti.

Karakaya’nın konuşmasının ardından Hande Karagedik “Pinus Çam Bitkisinden Bitkisel Destek Ürünü Geliştirilmesi’’ adlı sunumu ve Cihat Öztürk ise ‘’Nuh’un Gemisi ve Geleneksel Bilginin Korunması Projesi’’ adlı sunumlarını gerçekleştirdi.

SARAÇOĞLU: ’’BİR KÖYLÜ ÖLDÜĞÜNDE BİR DOĞA KÜTÜPHANESİ ÖLÜR’’

Sunumların ardından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu kürsüye geldi.

Saraçoğlu, bir köylü öldüğünde bir doğa kütüphanesinin öldüğüne dikkat çekerek buna karşın ata tohum çalışmaları kapsamında Anadolu'da binin üzerinde tohum toplandığını kaydetti.

Toplanan tohumların çoğaltıldığını, böylelikle halkın hizmetine sunulduğunu belirten Saraçoğlu, "Günümüzde gıda güvenliğinde sorun var. İklim değişikliği neticesinde biyolojik çeşitlilikte düşüş var, genetik kaynaklarda düşüş var. Bunun için ata tohumlarının mutlak surette korunması, çoğaltılıyor olması lazım. Siz hibrit tohumla bir yere varamazsınız. Elinizde ata tohum olmadığı sürece herhangi bir şekilde yeni bir çeşit de geliştiremezsiniz. Bizim Anadolu'nun yerel tohumları çok kıymetli tohumlardır" diye konuştu.

SARAÇOĞLU: ’’AMERİKA’YI AMERİKA YAPAN TÜRKİYE’NİN KIRMIZI BUĞDAYI’’

Konuşmasının devamında bilimin asla mutlak ve kesin doğru olmadığını ancak bugünün doğrusu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Saraçoğlu, bitkilerin her birinde ayrı bir şifa kaynağı bulunduğunu kendilerinin vazifesinin ise bunları ortaya koymak olduğunu söyledi.

Birçok bitki ve tedavi şekli hakkında teknik bilgi veren Saraçoğlu, doğanın insana değil, insanın doğaya uyum sağlaması gerektiğini ifade etti.

Amerika’yı Amerika yapanın Türkiye’nin Kırmızı Buğdayı olduğuna söyleyen Saraçoğlu, ABD’nin bu işten 300 milyar dolar kazandığını belirtti.

Saraçoğlu, “Tohumu kaybetmek hem beslenme kültürünü hem de geleceğini kaybetmektir. Tohumları korumak ve çoğaltmak gelecekteki nesillerimizin de üzerimizdeki haklarıdır. Yerel tohumlarımız bizim milli kaynaklarımızdır. Bunları korumak milli görevdir ve milli güvenliğimizle ilgilidir” ifadelerini kullandı.

Teknik bilgi ve soru-cevap kısmından sonra Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun programı izlemeye gelenlere kitap imzalamasıyla 2. Uluslararası Ahi Evran Tıp ve Sağlık Bilimleri Kongresi sona erdi. (HABER MERKEZİ)