Coni şaşırdı, şaşkın ördek geri geri yüzer ya bizim müttefik te topal ördek lakabı yanına topal şaşkın ördeği de ekledi. Ortadoğu’da rütbe dağıtıyor.

Coni şaşırdı, şaşkın ördek geri geri yüzer ya bizim müttefik te topal ördek lakabı yanına topal şaşkın ördeği de ekledi. Ortadoğu’da rütbe dağıtıyor.
Güya bir yetkili, sokak satıcısı gibi omuzuna bir torba takmış, doldurmuş askeri apoletleri çavuş, onbaşı, subay, general belli mi olur belki de birkaç tanede mareşal rütbesinde vardır. Mareşal rütbesini de İmralı’ya gönderecek!
Yazarım, oraya fazla yaklaşamıyor, kargoda yok, mareşal rütbesinde emanet edilmez! Olur ya biri hemen omuzuna iliştiriverir de Coni’nin olmayan itibarı sarsılır.
Eşkıya teröristin birine “general” diyor.
Normal, Coni generalin ne demek olduğunu bilmiyor ayıpta değil. General tarihi tepeleyerek gelen, devletler yıkan, devletler kuran şanlı ve ünlü orduların komuta kademesinde gelir. Yoksa Mehmetçiği gördükçe fare gibi deliklere giren dağ eşkıyasında olmaz.
Cahil toplumun kimlerin işine geldiğini ve nasıl yönetildiğini, yüz yıllardır Ortadoğu’da yaşıyor ve görüyoruz. Hele yeraltı kaynaklarının keşfiyle beraber, İpek Yolu’nun önem ve ehemmiyeti fark edilince, Avrupa ülkelerinin ve bilhassa İngiliz’in bu coğrafyaya ayak basmasına vesile olmuştur.
Dini referansları da kullanmasını iyi bilen ve bütün dinlerin anavatanı aynı coğrafya olunca, değişik inanışlara sahip olan toplulukların arasına nifak sokmak çok kolay olur.
Nitekim de öyle olmuştur. Coğrafyada ağırlıklı olarak Kürt ve Arap topluluklarının çoğunluklu olarak bulunmasının yanına bir de Yahudi devletinin tekrar hayata geçirilmesi, coğrafyayı devamlı bir dalaş sahasına çevirdi.
İnsan hakları savunuculuğunun bayraktarlığını yapıyor görünen batılı devletler, Suriye’de işlenen cinayetlerin farkında değil gibi görünerek, tilkiyle kaplumbağanın ortak arpa ekmesi misali, gölgede yaygara yapan tilkiye benziyor. Herkes çıkar peşinde.
Her ne şekilde olursa olsun, yapılan savaş ve katliamların en kârlısı, silah tüccarları, uyuşturucu tacirleri, insan kaçakçılığı yapan terör örgütleri ve Arap yarım adasında küçük küçük aşiret devlet reislerinin rahat koltuk heveslilerinin yararına işleyen anlamsız bir savaş.
Olan, yıllarca devam eden ve de hiç bitmeyecek savaşların mağdurları, fakir ve sadece sanki kaderiymiş gibi oralarda yaşayan insanlar çekecek bütün olumsuzlukları. Başlarına bütün gelen yaşam zorlukları, çok verimli yerüstü arazileri ve yeraltı kaynakları içindir. Fakat bu kaynaklardan sadece yabancı güçler ve kendilerini kimin kral yaptığı belli olmayan kabile reisleri faydalanıyor.
Türkiye’nin bu coğrafyada çok dikkatli ve her zaman savaşa hazır olması gerekiyor. Vatan da uğruna ölünmeyince vatan olmuyor. Yoksa zararlı çıkacak Türkiye ile beraber İran, Suriye’dir. Irak’ın durumu ve yaşanan olaylardan ders çıkarmaya gerek yok, çünkü olayların içindeyiz. Rusya, Türkiye ve İran beraber hareket etmek mecburiyetindedir. Elbette Rusya’nın da bazı emelleri vardır, fakat iyi diyalog ve iyi ilişkiler, beraber hareket etmeye vesiledir ve buna her üç devlet de mecburdur.