Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun!..

Türkiye’de kadınların günü kutlu olmuyor…

Her yıl 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle etkinlikler düzenlenir, çiçekler verilir. Peki kadınların sizin sadece çiçeğinize mi ihtiyacı var? Siz kadınlara ne kadar saygı duyuyorsunuz? Kadınların gerçekten emeğinin karşılığını veriyor musunuz? Kadınlar kahkaha attığı zaman çirkin fikirlerinizi yansıttığınız bakışlarınızı kadınların üzerine dikmiyor musunuz? Sen kadınsın yapamazsın demiyor musunuz? İşyerlerinde kadınları yok saymıyor musunuz, ücretlerini daha düşük vermiyor musunuz? Evlenince işten çıkarmıyor musunuz? Hamilelik nedeniyle işten çıkarmıyor musunuz? Erkek ev geçindirmesi gerekiyor diye destek olurken kadını yok saymıyor musunuz? Peki kadınlar, kadınlara ne kadar saygı duyuyor?

Siz kadınların gününü kutlamayın…

Kadınlar

Türkiye’de Kadın cinayetleri önlenemedi.
Şiddete uğrayan kadınlar yeterince korunamıyor.
Eşit işe eşit ücret hâlâ sağlanmadı.
Kadınların hakları hâlâ görmezden geliniyor. Kadınlar görmezden geliniyor.

Kadınlara çiçek değil, güvenli sokaklar, eşit iş imkanları, gerçek adalet lazım.
Kadınların öldürülmediği, susturulmadığı, yoksullaştırılmadığı bir dünya lazım.

Türkiye’de 2024 yılında erkekler tarafından 445 kadının gülüşleri soldu..

2025 yılının Ocak ayında erkekler tarafından 33 kadın öldürüldü, 32 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

2025 yılının Şubat ayında 16 kadın cinayeti işlendi, 21 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

Jandarma zorlu şartlarda umut oldu Jandarma zorlu şartlarda umut oldu

Gerçekten Kadınlar Günü kutlu mu olsun?.

8 MART KADINLAR GÜNÜ NEDEN KABUL EDİLDİ?

Hakları için yanarak can veren 129 kadının günü…

8 Mart 1857 yılında New York'ta binlerce dokuma işçisi kadınların insani mesai süreleri, eşit işe eşit ücret, sendikal hakları talebiyle başlattıkları mücadelede güvenlik güçlerinin müdahalesinin ardından çıkartılan yangında 129 kadın hayatını kaybetmiştir. Kadınlar ‘eşit işe eşit ücret’, çalışma saatlerinde azalma ve doğum izni istemiyle greve başlamıştı. Bu grev esnasında çıkan yangında fabrikaya kilitlenen 129 kadın işçi yaşamını yitirdi.

1910 yılına gelindiğinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde toplanan 2. Enternasyonal'e bağlı Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı'nda Clara Zetkin ve Kate Duncker konferansta 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olmasını önermişlerdir. Konferansa 17 farklı ülkeden katılan 100 kadın, Zetkin'in önerisini oybirliğiyle kabul etti.

İlk uluslararası etkinlikler 1911'de, Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre'de düzenlendi. Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında, iki kız kardeş Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova'nın girişimi ile gerçekleştirildi. Bu tarihten sonra yıllar boyunca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamalarına izin verilmedi. 1975 yılında "Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı" ilan edildi. Türkiye de bu kapsamda yer aldığı için 1975 yılında Türkiye'de "Kadın Yılı Kongresi" yapıldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün 1975 yılında kutlanmaya başlamasında İlerici Kadınlar Derneği’nin faaliyetleri de etkili oldu. Böylece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapalı ortamlardan sokaklara ve meydanlara çıktı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra tekrar askerî cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle hiçbir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından kutlanmaya devam edilmektedir.

Çiçek değil, adalet verin!..

Muhabir: Gurbet Erul