Farklı etkinlikler ile 33. Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali yoğun katılımla tamamlandı.

Kaman’da bu sene 33’üncüsü düzenlenen Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali büyük bir coşkuyla başladı. Kırşehir Kamanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Cahit Aydındurmuş’un koordinesinde Kaman Buluşması Projesi kapsamında Kırşehir’deki sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek 33. Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali’ne katıldı. Festivalin açılış programından önce katılımcılar Kaman Arkeoloji Müzesi’ni, Japon Bahçesi’ni ziyaret etti. Ardından festival alanına geçen katılımcılar ceviz stantlarını gezdiler.

33. Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Belediye Hizmet Binasında saat 14.00’te ceviz bilgilendirme paneli düzenlendi. Ceviz yetiştiriciliği ile ilgili olan programa Ziraat Mühendisi Ramazan Ülger, Ziraat yüksek mühendisi ve Tarımsal Alt yapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Ersin Öğülmüş, Ahi Evran Üniversitesi öğretim üyesi Öğr. Gör. Ebru Şirin, Ahi Evran Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Sultan Kıymaz ve Ahi Evran Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar Ertürk katıldı. Ahi Evran Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar Ertürk “Ceviz bahçelerinin yerinin seçiminde dikkat edilecek hususlar” ile ilgili sunum yaptı. Ceviz tesis bahçelerinde yer seçimi ve yer seçimi en önemli unsurlardan biridir. Yaşar Ertürk, “bulunduğu yeri çok uzun süre işgal eden bir türden bahsediyoruz. Hem geleneksel anlamda hem de maddi anlamda önemli bir yeri var. Ama ister ceviz olsun ister diğer çok uzun yaşayan bitkiler olsun biz hatayı en başta bahçenin kuruluşunda yapıyoruz.” dedi.

Yıldırım Ailesi'nin acı günü Yıldırım Ailesi'nin acı günü

Ahi Evran Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Sultan Kıymaz ise “Yeni kurulan ceviz bahçelerinde damla sulama kurulumu” üzerine sunumunu gerçekleştirdi. Kıymaz, “Ceviz tesisini kurduktan sonra hangi sulamanın olacağı önemli bir konudur. Yer seçildikten sonra yüzey sulama ile mi yoksa damla sulama mı olacak? Cevizde sulamanın bitkinin gelişimi ve belirli kalite oluşumu için önemlidir. Haziran, temmuz ve ağustos ayında cevizi yeterince sulamak gerekiyor. Yeterince sulamayınca cevizde kararmalar oluşur” ifadelerini kullandı. Ahi Evran Üniversitesi öğretim üyesi Öğr. Gör. Ebru Şirin “Ceviz yetiştiriciliğinde coğrafi bilgi sistemleri” başlık sunumunu yaptı. Panelin ardından panelistler katılımcıların sorularını cevapladı. Programın ardından ödül töreni düzenlendi ve katılımcılara plaket taktim edildi.

Muhabir: İLKNUR ÖNCÜ