Son zamanlarda akıllı bir deyimle kafalarımız iyice karışmaya başladı. Akılı telefon, akıllı araba, akıllı ev, yani aklınıza ne gelirse her şeyin bir de akıllısı var.
Kırşehir’de sokakta gezen, pazarda markette alışveriş yapanlara bakıyorum, kafama neler takılıyor, neler…
İnsanların da akıllısı ve yarım akıllısı ve bazen de benim gibi akılsızı var. Bilmem bana katılan olur mu ama pek çoğumuz üç aşağı beş yukarı kendi akıl ağırlığını tahmin edebilir.
İnsanlar adam olarak doğar, eğitilir insan olur, eğitilmeden doğada doğup yaşayan insanımsı yaratıklar, Amazon’un ulaşılmayan ve Afrika’nın keşfedilmeyen bölgelerinde yaşayan toplumları artık biliyoruz.
İnsan Allah’ın yarattığı en akıllı varlıktır. Eleştirmek ve küçük görmek kimsenin hakkı ve haddi değildir. Fakat her seçim döneminde insanları adam olarak görmek ve seçimden sonra, gelecek seçime kadar unutulan insanlar, bir müddet sonra geçmişini de unutmaya başlar.
Toplum eğitim ve yoğrulması aileden başlar ve devlet kendi bekası için eğitmeye devam eder. Bana göre toplum üç sınıfta toplanır.
1-Cahil insanlar
2-Yarı cahil insanlar
3-Akıllı insanlar.
Cahil insanlar şahısları konuşur ve eleştirir.
Yarı cahil insanlar, olayları konuşur ve eleştirir.
Akıllı insanlar işini ve ticaretin detaylarını düşünür.
Bir milyar beş yüz milyonla Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip olan Çin hükümeti, yeni yeni buluşlarıyla önce kendi vatandaşını ve ileride de dünyayı kontrol altına almayı hedefliyor. İlk etapta kendi vatandaşlarını çocuk yaşta kontrol altına almayı ve çocukların eğitim süresinde, hayata atılıncaya kadar ne yaptığını ve günlük yaşamını takip ederek herkesi yeteneklerine göre yönlendirmeyi hedefliyor.
Çin atasözü olarak tarihe geçmiş İngiliz kralı ile Çin kralı arasında geçen çok sözler vardır. “Bize balık vermeyin, balık tutmayı öğretin” demesi tarihe geçmiş bir sözdür.
Türkiye ne yapıyor, cambaza bak politikasıyla halka kırıntı dağıtılıyor. Yerel seçimler sanki genel seçimmiş gibi mitingler düzenleniyor. Halk cambaza baka baka cambazlığı öğrenip öğrenmediğini 31 Mart’ta gösterecek, acaba ne düşünüyor merak konusu.
Seçimden sonra sıkıntının daha çok artacağı söyleniyor, inşallah öyle olmaz.