Kırşehiri Koruma Platformu, Kırşehir İl Genel Meclisinin davetiyle Meclise Altın madenleri ile bilgilerini sundu.

Kırşehir İl Genel Meclis Başkanı Bülent Ozan Başkanlığında yapılan özel oturumda AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partili meclis üyelerinin katılımıyla Kırşehir Altın Madenleri konulu sunumu için Kırşehiri Koruma Platformu başkanı Mustafa Düger davet edilerek yapılan araştırma ve incelemeler dinlendi.

20 Aralık 2024 Tarihinde İDK ( İnceleme Değerlendirme Komisyonuna) gelecek olan Defaş altın maden sahasının son ÇED dosyasında yer alan bilgiler ışığında, bölgede yapılan madencilik faaliyetlerinin yerinde incelenmesinden alınan verilerle oluşan bilgileri Kırşehir İl Genel Meclisine aktaran Mustafa Düger “Siz Kırşehir’in seçilmiş, seçkin insanları ile bir aradayken vahşi madenciliğin Kırşehir’e girmesi durumunda nasıl bir vebalin boynumuzda olduğunu delilleri ile izah etmeye çalışacağım, Kırşehir bugün çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıya. Vahşi madencilik, maden sömürgeciliği, yağma-talan madenciliği adına ne derseniz deyin, Şehrimizin ormanları, yaylaları, meraları, köyleri ve şehrimizin bütün bölgeleri ihale edilmektedir. Boztepe, Çimeli, Körpınar, Karacaören, Dağ Çiftliği ( köpekli dağı), Cemele Terziali (Bozçal) , şimdi Akçakent Meşe ormanları, sırada Özbağ, Kızılcaköy, Karahıdır, Çuğun , yakında her yer maden sahası olacak, çünkü doymuyorlar” dedi.

KOÇ HOLDİNG KAMAN KADAR SU KULLANACAK

KOÇ Holding’in ÇED belgesinde Günlük su tüketimi olarak bildirdiği miktarın resmi kurumlardan alınan belgelerle 35 Bin nufüslu Kaman ilçesinin su tüketimi kadar olduğunun belgelerini sunan Mustafa Düger, bölgede yapılan sondaj çalışmalarının resimlerini de meclise sundu.

Düger açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı;

“Firma ÇED belgesinde günlük 2400 ton su kullanacağım diyor, maden sahası üzerinde 21 su sondajı yapılmış, yeterli bulunmamış, bu suyu maden sahası dışından Bozçal dağının altında, Kaman yol ayrımından Temirli bölgesinde 3 kuyu tesbit ettik oradan almak için DSİ’ye başvuracağız diyor, eğer izin vermezlerse tankerle taşıyacağız diyor. Bir tanker 20 ton alsa günde 120 tanker ve bu suyu nereden alacak onu da bilmiyorlar? Sürdürülebilir değil, aşırı araç trafiğine yol açar, ve yine memleketin suyu, İl özel idaresinin 252 köy için nasıl su aradığını biliyoruz, bütün köylerimiz susuz, bu şartlarda bir kaman kadar suyu kullanmalarına müsaade edilmemeli. Çevre Şehircilik Bakanlığı resmi sitesinde Kırşehir Arıtma Tesisi Çed raporundan alınan bilgilerde Kırşehir’in yıllık 9 milyon ton Kaman’ın 1 milyon ton su kullandığı belirtiliyor, maden firmasının kullandığı su yıllık Kaman kadar yani 1 milyon ton su ediyor.”

DEVLET HAKKI VERGİLERLE YILLIK 2 MİLYON TÜRK LİRASI

Kırşehiri Koruma Platformu Başkanı Mustafa Düger, Madenlerden Devletin alacağı pay, vergi ve kazancının ne olduğunu açıkladığı konuşmasında şunları söyledi;

“En başta şu hususun altını çizmek istiyorum. Devlet, bizim devletimiz ve devletimizin büyük olması için, yapılan hiçbir şeye karşı değiliz ve Kırşehir'i Koruma Platformu olarak yeraltı kaynaklarımızın devletimizin kasasına girmesi için her şeyi yapmaya hazırız. Fakat altın çıkartılırken çevreye verdiği zararlar, su, hayvancılık, tarım ve Seyfe konusunda hassasız ve ekonomik olarak devlete hiçbir katkısı olmadığını resmi olarak ispatlayacağım.

Bu veriler firmanın bakanlığa sunduğu ÇED ( Çevresel Etki Değerlendirme) raporundan elde edilen bilgiler ve buna göre firma Devletimize Yılda 1 Milyon 468 Bin Türk Lirası Devlet payı verecekmiş.

Yıllık yine 500 bin lira vergi verecekmiş yani 10 yılda 20 milyon lira pay ve vergi verecekmiş. Neyin karşılığında?

58 bin dönüm arazide ayda 56 kez dinamit patlatıp yer altı sularına zarar verme pahasına, bölgede Anadolu'nun en büyük hayvancılık merkezlerinin 600 metre üzerinde, Seyfe gölüne 3-5 km mesafede saatte 200 ton memleketin suyunu kullanarak, tarımı hayvancılığı Seyfe'yi bitirmek... Yıllarca Irmağının akışına ölürüm Türkiye'm diyen insanların şehrinde ırmaklarından çeşit çeşit kimyasalı zehiri akıtacaksın.  Bunu nasıl kabul edecektik. Bizde etmedik ve etmeyeceğiz bu inançla yola koyulduk.

“ALTIN MADENCİLİĞİNDE KAMU YARARI YOKTUR”

Yılbaşı tatili kaç gün? 2025 yılbaşı tatili kaç gün? Yılbaşı tatili kaç gün? 2025 yılbaşı tatili kaç gün?

Mustafa Düger, İl Genel Meclisine hitabını şı sözlerle sonlandırdı;

“Sayın Bülent başkanım siz yıllarca bu topraklarda üreticiye sayısız hizmet verdiniz, vermeye devam ediyorsunuz, yine meclisimizde memleketin her karış toprağına ayak basmış kıymetli meclis üyelerimiz var sayın yılmaz zengin bunların başında gelir, Kamil Başkanım var Kaman sevdalısı, Kaman’ın suyuna göz diktirmez, Yine Deniz Gökalp başkanım var, İlçelerimizin, Boztepe’den, Akçakent'ten, Mucur’dan, Çiçekdağı'ndan Merkezden, şehrimizin saygın insanları olarak hepiniz kıymetlisiniz ve şehrimize değer katacağınıza inanarak anlattım. En doğru kararı verip Kırşehir’de Altın madeni felaketi yaşatmak istemeyenlere önderlik edeceğinizi düşünerek saygılarımı sunuyorum.”

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman