Bizler doğduğumuz yaşadığımız topraklara çok minnettar olmamız gerektiğine inanan bir insan olarak Anadolu’nun bozkırını oluşturan şehrimize ben de çok minnettarım.
Toprağında canlarım yatmaktadır, onları bu topraklara defneden dedelerim, ben ailem, bu toprakların evliyasının çok olduğunu ağzı dualı bir çok insanının olduğunu hatta düşman çizmesinin bu topraklara basmadığını çok iyi bilenlerdeniz. Ne söylesem, neler yazsam az kalır bu topraklar hakkında…
Hani derler ya “balık deryada gezer de deryanın kıymetini bilmez” diye… Bir çoğumuzda bu topraklarda yaşasak ta bu toprakların kıymetini ne yazık ki bilmeyenimiz çok.
Ne yapalım bizler de mi onlar gibi olalım?
Sessiz, küstürülmüş düşünmek istemeyen düşünürse suç olan, yapılan eksiklikleri yapılamayanları, yapılan fakat yanlış olan her şeyi görmeyen, konuşmayan, “konuşursam zarar görürüm” korkusu yaşayanlarımız ah onlar işte, ben bu tür insanıma ne diyeyim?
Yarın onlardan gelen nesil yapılan yanlışlıkları sorguladıklarında büyükleri hakkında ne düşünecekler ben çok iyi tahmin ediyorum!
Kırşehir’in il iken ilçe yapılması buna bir örnektir. Bu topraklarda yaşamak ayrıcalıksa, sahip çıkmak ta bir o kadar insanıma elzemdir. Korkmak, çekinmek, “benim hakkımda iyi düşünülmez!” diye sesiz olmak kimseye bir şey kazandırmaz.
Bizler hem dinimizin emrettiğini, hem de insanlığımızın gereğini yapmak zorundayız. Dilsiz şeytan olmaktansa konuşarak doğru söyleyerek, düşman olmak bence daha üstün olduğuna inanıyorum.
Bütün bunları yazdıktan sonra hani söze başlarken bu toprakların evliyası çok demiştim ya, işte önümüzdeki 17- 21 Eylül tarihlerinde AHİLİK HAFTASI ESNAF BAYRAMI’nı kutlayacağız.
AHİLİK; Akıl, Ahlak, Bilimi temsil eder. Kuvvetli iken affetmesini, hiddetli iken yumuşak, mülayim olmayı öğütler. Helal kazancın bereketli olduğunu söyler. “Akıl, ahlak ile çalışıp mesleğinde yaptığı işlerde bizi geçen bizdendir” diyen, insanlık üzerine çalışan dünya görüşüdür.
Ben burada Ahi Evran Veli’nin olağanüstü hallerinden bahsetmek istemiyorum. Çünkü o araştırmacıların görevi. Tabi ki de halk arasında dolaşan, onlarca halinin duyulmaması da mümkün değil. Bize bugün düşen görev Kırşehirimiz için büyük değer olan, ilimizde halkımız arasında dua kapısı olarak görülen Ahi Evran-ı Veli’nin senede bir haftada olsa onu anlamak, anlatmak adına ilimizde yapılacak etkinliğe fert olarak elimizden ne geliyor ise onu yapmalıyız.
Vakit namazlarında Ahi Evran Camiinde namazlarımızı kılabiliriz, geçmişlerimizin adına ikram edebileceğimiz gönlümüzden geçen ne ise onun ikramını vakit namazlar çıkışında veyahut kaldırımlarda dükkanlarımızda komşular arasında paylaşa biliriz.
Bu hafta adına iş yerlerimizde çeşitli etkinlikler yapabiliriz. Yeter ki isteyelim, yeter ki, “çorbada benim de bir tuzum olsun” diyelim. Bana ne demeden küskünlüğü, kırgınlığı bırakarak, davet beklemeden şehrin adına, çocuklarının geleceği adına bu etkinlikleri yapmalıyız.
Bizim bu şehre bir borcumuzun olduğunu, bunu ödemek zorunda olduğumuzu, bu etkinliklerin bunu ödemek adına bir fırsat olduğunu düşünmeliyiz.
Ellerin memleketleri saman festivali, baston festivali ve benzerlerini yaparak kendi bulundukları memleketlerini tanıtma fırsatları yakalamaya çalışırken, bizler kendi bağrımızda insanlığa ilkeleri ile hizmet etmenin yolunu gösteren, ülkelerin ekonomisini nasıl düzenleneceğini anlatan, insanın nasıl çalışırsa başarılı olacağını, hile yapanların insanları, kandıranların toplum içerisinde rencide edilmesini çağlar öncesi anlatan atalarımıza sahip çıkmalıyız.
Kırşehir olarak buna mecburuz. Ahi Evran-ı Velimizi tanıtarak, anlatarak yapmalıyız. Her güzelliğin insanı sevmekle ona değer vermekle başlayacağını söyleyen, gönlünü, kapını, sofranı açık bırakıp, elinin, dilinin, belinin haramdan uzak kalmasını öğütleyen AHİ EVRANI VELİ hazretleri bizlere, yaşantımıza, meslek hayatımıza, çalışmalarımıza, başarının ve başarısızlığın yolunu yaşayarak öğüt vererek biz insanlara sunmuştur.
Şimdi bize düşen onu anlamak ve yaşantımıza koymaktır.
17 Eylül pazartesi günü başlayacak ve bir hafta sürecek Ahilik haftası etkinliklerine katılalım, destek verelim.
Haydi KIRŞEHİRİM sen sana yapılanları asla unutmazsın, sahip çık sana yol gösteren EVLİYANA…