Korona virüsü salgını nedeniyle adeta kış uykusuna yattık. Ülke ve Kırşehir’in sorunlarını unuttuk. Herkes kendi sağlığının telaşına düştü. Böyle olunca her şeyden habersiz günümüzü gün etmeye çalışıyoruz.
Kırşehir’in bir an önce netliğe kavuşması gereken sorunları var. Yeni yapılan vilayet konağının akıbeti nedir, ne olacak? Halk arasındaki burasının yurt olarak yapılarak Kırşehir KYKM’ne devredileceği hatta devredildiği söyleniyor.
Organize Sanayi Bölgesinin Petlas istikametine Kayseri karayoluna doğru genişleterek büyütülmesi çalışmaları beklemeye alınmış bunların bir an önce çözüme kavuşturulması gerekiyor.
Aldığım bilgilere göre Kırşehir OSB bölgesinde fabrika yapılacak mevcut arsaların küçük olduğu için yatırım yapmak isteyen yatırımcılar Kırşehir’den 300-500 hatta 1000 dönümlük arsalar istediği ama bu büyüklükte arsaların Kırşehir OSB’de mevcut olmadığından OSB’nin büyütülmesi ve genişletilmesi çalışmalarına başlandığı, bazı arsaların istimlak edilmesi için ilgili bakanlıklarla görüşmeler yapıldığı, çalışmaların son aşamaya geldiği ancak hükümet sisteminin değişmesiyle birlikte ilgili bakanın değişmesi bu projeyi askıya aldırmış. Böyle olunca Kırşehir OSB yerinde saymaya devam etmiştir.
Gerek Kırşehir, gerek OSB sorunları siyaset üstü sorunlar olup, birlik ve beraberlik içerisinde çözülmesi gereken sorunlardır. OSB bölgeleri bulunduğu şehrin göz bebeği ve can damarıdır. Bizim Kırşehir olarak bir an önce kendi içimizde siyasi ayrımcılığı bir tarafa bırakarak birlikteliği sağlayarak Kırşehir’in gelişmesi, kalkınması için ne gerekiyorsa onu yapmamız gerekiyor. Eğer bugün Kayseri, Eskişehir, Gaziantep ve Konya gelişip kalkınmışsa, bir değil onlarca OSB’ne sahiplerse, şehirlerinde işsizlik, göç sorunları yoksa, ekonomik anlamda esnafı rahat ve yanında çalıştırdığı personellerle istihdama katkıda bulunuyorlarsa bunda en önemli etken kendi içerisinde sağladıkları birlik ve beraberliktir. Son teknolojiyle kurulmuş Kırşehir Şeker Fabrikası özelleştiriliyor, eskimiş teknolojiye sahip olan yılların Eskişehir Şeker Fabrikası özelleştirilmiyorsa bunun altında yatan tek şey içlerindeki birlik ve beraberlikten kaynaklanmaktadır.
Adı geçen iller nasıl kalkınmışsa bizde aynı şekilde kalkınabiliriz.
Kırşehir olarak bizler de siyasi bir ayrımı bir tarafa bırakarak birlik ve beraberliği sağladığımızda halledemeyeceğimiz sorun yoktur.
Bugün iktidar AK Parti’deyken “Kırşehir’de Belediye Başkanlığını CHP kazandı” diye Belediye’nin elini kolunu bağlamak, eski borçlardan dolayı icra getirmek, İŞ-KUR tarafından personel vermemek Kırşehir’e yapılan en büyük kötülüklerden olup, demokrasiyle bağdaşmamaktadır. Bizim bu ayrımcılıktan bir an önce kurtulmamız ve tüm siyasi partiler bir araya gelerek, Kırşehir belediyesinin, OSB’nin ve diğer sorunlarını çözüme kavuşturmak için kendi aramızda birlik ve beraberliği sağlamaktır.
Öncelikle Kırşehir olarak bir öz eleştiri yapmalıyız. Kırşehir geçmişte neler, yaşadı, ne haksızlıklara uğradı, neler yapılmalıydı, neler yapılmadı, neden göç verdi, üniversiteyi bitirenler neden Kırşehir’den gittiler, bunlar masaya yatırılmalıdır. Tabi bunu yaparken Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi gerçeğini kabul ederek hareket edilmeli çözüm yolları üniversiteyle birlikte aranmalıdır.
Bugün 22 binden fazla öğrencisi olan ve Kırşehir’e ekonomik anlamda katkıda bulunan Ahi Evran Üniversitesi’ni hiçbir konuda göz ardı etmemek ve bilgilerine başvurmak gerek.
Sayın Valimiz, Belediye başkanımız, milletvekillerimiz, tüm siyasiler, bürokratlar, ilim ve bilim adamları, STK’lar, OSB ve Petlas yetkililerinin bir araya gelerek Kırşehir’in sorunlarını masaya yatırsalar, herkes projelerini anlatsa inanın Kırşehir’in halledilmeyecek sorunları kalmaz.

Burada parantez açarak şu hususu özellikle belirtmek istiyorum. Bir ilin Valisi çok çalışıyorsa bunun altında yatan neden o ilin STK’dır, eğer çalışmıyorsa neden yine o ilin STK’dır.
Çünkü valiler atamayla geldiklerinden atandıkları il hakkında fazla bilgiye sahip olmayabilirler. Burada valileri bilgilendirecek, çalışmaya teşvik edecek kurumlar ilgili şehrin STK’dır, STK’lar şehrin valisiyle sürekli istişare yaparak, kendisine sundukları dosyalarla, şehrin sorunlarını anlatmalıdırlar.
Özet olarak öncelikle işsizliği çözmek, göçü durdurmak, Petlas ve OSB’nin sonra da yaşanabilir bir Kırşehir için Kırşehir Belediyesi’nin problemleri çözülmelidir. OSB’ye fabrika kuracak yatırımcıya bedava arsa verilmeli, beşinci kalkınma grubundan altıncı kalkınma grubuna alınmalıdır.
Bu gün hemen yanı başımızda bulunan ve OSB bize göre çok, çok iyi olan Aksaray ile Yozgat altıncı kalkınma grubunda, Kırşehir beşinci gruptaysa siyasilerin ve STK’ların çok düşünmeleri gerekmektedir.
Petlas'ın isteklerine kolaylıklar gösterilmeli, on bine yakın insanın çalışacağı tesisler kurmasında öncülük edilmelidir. Allah korusun bugün Petlas'a bir şey olursa Kırşehir de köy olur.
O nedenle Kırşehir olarak bizim kendi içimizde siyasi ayrımı bırakarak birlik ve berberliği sağlamamız gerekiyor.
Bilinmelidir ki bizim gidecek başka şehrimiz de yok, başka Kırşehir’de yok.