“Bir musibet bin nasihatten daha iyidir” derlerdi yaşlılarımız. Edindikleri tecrübe ve kendilerinden önce yaşayanlardan duyduklarından örnek alarak söylenir, bu gibi sözler.

“Bir musibet bin nasihatten daha iyidir” derlerdi yaşlılarımız. Edindikleri tecrübe ve kendilerinden önce yaşayanlardan duyduklarından örnek alarak söylenir, bu gibi sözler.
Tecrübe ve deneyle elde edilen netice, deney sahibine biraz ağır ve pahalı gelebilir. Konya’da yaşanan olaydan sonra, Adana’da aynı cemaat veya tarikatın kontrolünde olan bir yurtta 12 çocuk feci şekilde yanarak can verdi. Bunların beş tanesi ilkokul çağındaki çocuk. Yani o yurtta olmaması gereken yaştaki çocuklar. Denetimsizlik ve ahbap çavuş ilişkileri ile yürütülen mevzuatın neticeleri yaşananlar.
Kırşehir’deki kurum ve kuruluşlarda, yurtlarda gerçekten kullanılır şekilde yapılmış yangın merdivenleri var mı? Varsa diyecek bir şeyimiz yok?
Peki olmayanlara ne gibi işlem yapılacak?
Kırşehir’deki yurtlar hiç denetleniyor mu? Buralarda kimler kalıyor sorup araştıran var mı?
Resmi dairelerin ve yetkili kurumların birazda dini hassasiyetin, insanlar üzerinde yarattığı baskı nedeniyle denetimin dahi yapılamadığını açık bir şekilde gösteriyor.
Olayın olduğu yurt bir tarikatın veya bir cemaatin kontrolündeymiş. Bu tip guruplar veya cemaatler, sanki dinin CEO’su veya temsilcisi gibi davranırlar. Yardım toplarlar ve her türlü denetimden sıyrılmanın yollarını bulurlar.
Yanan yurtta mevzuata uymayan, hayati konuların ve yaşamın sigortası, olmaz ise olmazın sebebi sayılan ve hatta bu gibi yurtların kapı, yangın merdiveni yok. Onlar var diyor fakat kilitliymiş, o zaman yok sayılır. Yangın merdiveni binanın dış cephesinde olur ve kapıları sadece içeriden açılır. Dışardan telle, demirle oyuncak gibi monta edilmez. Yangın merdivenine ulaşan kimsenin, içeride başlayan yangın ve tehlikeden uzaklaşması ve zarar görmeden yangın mahallini terk etmesine yardımcı olması demektir.
Yangının çıkma sebebine gelince, bu tip yerlerde meydana gelen yangınlar, ilk ve de sonda olmayacaktır. Bu tip yangınlar genellikle elektrik kontağından meydana geliyor. Yurdun iyi ısınmamasından dolayı, elektrikli cihazların ısınmak için kullanılmasından, zaten tesisatın olması gereken ölçü ve vasıflarda döşenmemesi ve takılan otomatik sigortaların sık sık atmaması için yüksek amperli şalter kullanılması yangının ana sebeplerindendir.
Kabloların ince döşenerek fazla yüke dayanamayıp ısınarak alevlenmesi ve çekilen amperin fazlalığı dolayısıyla sigortanın atması gerekirken amperin yüksek olması dolayısıyla devreden çıkarmayıp ısınan cihaza elektrik vermeye devam etmesiyle yangına sebep olabilir. Mutfak aletlerinin ve ocakların sıçrayan yağlardan temizlenmeyip zamanla ateş almasından kaynaklanabilir. Her ne sebepten olursa olsun, yaşamını yalnız başına kontrol edemeyecek yaştaki çocukların yalnız başına yurtlardan kalması ne kadar doğru bunu yetkililer düşünsün. Ama şu bir gerçek bu çocukların kontrolü ve idarecisi yok, eğer olmuş olsaydı yangın zamanında fark edilir ve ölümler önlenebilirdi.
Üzücü bir olayın ardından suçlu aramak, ihmalkârlığın ve daha önce mesuliyetin ve suçun ört baş edilmesi gayreti başlar.
Bir televizyon programına katılan bu yurtların işletmesini yapan tarikat veya cemaatin yetkili birisinin, “Kader yani ne yapalım! Allah onları bizden daha fazla seviyormuş ve Kuran kursunun verildiği yerde hayatlarını kaybetmesi o çocukların cennetlik olması demektir” diyor utanmaz ve yüzsüz yetkili.
Atatürk bunları yıllar önce görmüş ve bunların deliğine ot tıkamak istemiş, ne kadar başarılı olduğu veya olabildiği yaşanan olaylardan belli değil mi?
Bu tip derneklerin topladığı bağış ve paraları nerelere harcandığı da belli değil. Son yaşanan FETÖ olayında bir ders alınması gerekir. Böyle derneklerin kadrolaşıp bir gün FETÖ olmayacağının garantisi var mıdır?
Kırşehir’de de bazı yurt ve dershaneler var, bunlarında yangın merdiveni dışarıya monte edilmiş acayip bir demir yığını. Bu merdivenlerde değil bir panik, normal şartlarda dahi inmek bir yetenek gerektirir. Bu tip merdivenler sadece mevzuat yerine getirilsin ve ruhsatlı yapılardır. Böyle yapılarda detektör olması gerekir maalesef oda yok. Fakat detektör olsa neye yarar çünkü kapılar kapalı veya açılmıyor. Bu olay bir ders olurda belediye şehrimizde olan yurtları bir gözden geçirir. Kaybettiğimiz çocuklara Allahtan rahmet diler, anne ve babalarına sabır versin derken acılarını paylaşırız.