Dünya üzerinde ilk kez 1960’lı yıllarda görülen Covid-19 olarak adlandırılan virüs, koronavirüs ya da corona virüsü adıyla biliniyor. Koronavirüs 2019 aralık ayında Çin’in Wuhan bölgesinde ortaya çıkmasıyla birlikte dünyayı etkisi altına aldı.
Dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde bu bela görülmekte ve devletler insanlarını korumak için bir dizi önlemler de almaktadır. Hastalığın başlangıç kaynağı henüz netlik kazanmadı ama eldeki veriler, Çin’in Wuhan bölgesindeki Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarında yasadışı olarak satılan vahşi hayvanları işaret etmekte olduğu sıkça yazılıp çizilmektedir.
Hafif, orta ve ağır olmak üzere farklı durumlarda seyredebilen Koronavirüs (corona virüs) daha önce 2002’de çıkan sars ile 2012’de çıkan mers virüsüyle aynı gruptan olduğunu tıp bilim adamları açıklamaktadırlar. Soğuk algınlığına benzer bir tabloyla ortaya çıkan coronavirüsün 2020’de çok ağır tablolarda seyrettiği ve ölümcül yüzünü iyice göstererek ülkelerin ekonomisini de kökten sarstığı bilinmektedir. Coronavirüs yani koronavirüs salgını şu anda pek çok ülkenin ortak sorunlarından birisi olmuştur. Çoğu insanın hayatının bir anında karşılaştığı bu virüsün yeni çıkan hali oldukça ağır ve olumsuz sonuçlara neden olmaktadır.
Coronavirüs hayvanlardan insanlara bulaştığı ve insanlar arasında önlem alınmaması halinde hızlı yayılabildiği açıklanmaktadır.
Bugün ülkemize yurt dışından gelen birkaç vatandaşımız tarafından getirildiği ve bu halkanın giderek büyümekte olduğunu izlemekteyiz. Tabii burada tüm bireylere düşen ödevler vardır. Her bir yurttaşımız üzerine düşen ödevini doğru ve zamanında yapabilmelidir. Zaten sağlık bakanlığı, kendisi küçük ama tahribatı büyük bu virüse karşı ondört ayrı başlık altında nelerin yapılması gerektiğini açıklamış bulunmaktadır. Buna dikkat edilmesi yeterli olacaktır. Zira alınan bu tedbirler yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.
Kırşehir de görebildiğim kadarıyla, insanların büyük bir kısmı evine kapanmış durumda, sokaklar boş, alışveriş yerleri sakin. Ticaret birçok sektör de durma noktasına gelmiş sanki. Corona virisü belası insanların toplu çalışarak üretim yaptığı fabrikaların, imalathanelerin, küçük işletmelerin işe ara verilmesi nedeniyle ülke ekonomisine ve ayrıca ailelerin ekonomilerine büyük zarar da vermektedir.
Ümit ediyorum ki alınan sağlıklı yaşam tedbirlerine uyulması durumunda az hasarla atlatılması mümkün olacaktır.