Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Ankara’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önünde yaptığı açıklamada, üçüncü İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısının ardından ÇED raporunun onaylandığını duyurdu. Başkan Ekicioğlu, raporun tüm olumsuz görüşlere rağmen kabul edilmesini “maden lobisinin zaferi” olarak nitelendirdi.
“Maden lobisi kazandı”
Bozkırın ortasında ne kadar çevreye zararlı olduğunu anlatmamıza rağmen bütün kamu kurulmuşlarının görüşlerine rağmen raporun onaylandığını belirten Başkan Ekicioğlu, “Bugün Kırşehir'de madenle ilgili maden çalışması ile ilgili üçüncü İDK toplantısına katıldık. Bütün olumsuz görüşlere rağmen hatalara, ÇED raporlarına rağmen maalesef onayladı. Bakanlık onayladı. Burada kim kazandı biliyor musunuz? Şu anda etapta. Lobiler, maden lobisi kazandı. Dünyanın iktidarlarının her tarafında devletin içine sızan bu lobiler bugün şeker lobisi bir oluşum yapar. Diğer taraftan maden lobisi, diğer taraftan lobiler güçteyse ülkenin kaynaklarını onlar tüketir. Biz burada Anadolu'da ortasında, Bozkırın ortasında ne kadar çevreye zararlı olduğunu anlatmamıza rağmen bütün kamu kurulmuşlarının görüşleri olumlu çıkıyor. Sadece Kırşehir Belediyesi ve Özbağ Belediyesi'nin olumsuz görüşüne, çevrecilerin olumsuz görüşüne odalarının olumsuz görüşlerine rağmen bunu onayladılar.” diye konuştu.
“200 bin ton yıllık konsantre edilmiş ham madde dışarı gidecek”
Madenin tamamen dışarıda işleneceğini ifade eden Başkan Ekicioğlu, “Bu maden gittiği zaman bu geri gelmeyecek. Bunun biz farkındayız. 200 bin ton yıllık konsantre edilmiş ham madde dışarı gidecek. Şirketin vicdanına kalmış onun ne kadar geri getirişini ne kadar altın çıkar. Aslında altın da değil bu. Bunun değerli elementler. Bugün gündemde Eskişehir var.” ifadelerini kullandı.
Madenin tamamen yurtdışında işleneceğini vurgulayan Ekicioğlu, “Bu maden gitti mi geri gelmeyecek. Altın değil, değerli elementler söz konusu. Bunların yurt dışına çıkarılması büyük bir suçtur” ifadelerini kullandı.
“Hukuki Mücadelemiz Sürecek”
Anadolu işgal edildiğinde Moğollara karşı direnen atalarımızın torunlarıyız biz. Biz özellikle bozkırın ortasında Hacıbektaş-ı Veli’nin, Yunus'un, Neşet Ertaş, Muharrem Ertaş, Çekiç Ali, Hacı Taşanlar, Refik Başaranlar'ın temsilcisiyiz. Sazımızla sözümüzle ve direncimizle hep bu ülkeyi nasıl Anadolu insanı Cumhuriyeti kurduysa bu talana karşı da mücadelemizi devam edeceğiz. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bizim bunlarının unuttukları bir şey var. Bu cumhuriyeti 13 milyon nüfusla kurduydu Atatürk. Biz onun çocuklarıyız. Anadolu insanı kurdu. Herkes saraylarında İstanbul'dan Anadolu sizin olsun, bizim saraylarımıza dokunmayın dediklerinde Atatürk Anadolu'ya çıktı ve bu cumhuriyeti kurdu.” dedi.
Başkan Ekicioğlu konuşmasında öldürülen Gazeteci ve çevreci Hakan Tosun ile Artvin’de öldürülen Reşit Kibar’dan bahsederek “Biz onların mirasını hiçbir zaman boşa çıkarmayacağız” dedi.
“Bu Bir Talan, Bu Bir Suçtur”
Başkan Ekicioğlu, maden faaliyetinin sadece çevresel değil, aynı zamanda ekonomik ve hukuki bir sorun olduğunu belirterek, “Altın adı altında değerli elementler yurt dışına kaçırılıyor. Bu bir suçtur. Ülkenin kaynakları talan ediliyor. Kamu görevlilerinin firma temsilcisi gibi davranması tarihe not düşülecek bir ayıptır” şeklinde konuştu.




