Geçen hafta Kırşehir pazarını şöyle bir gezerken, mevsim artık pekmezlerin, salçaların kaynatıldığı günler ya neler gördüm…
Kırşehirli pek çok aile büyüklerinden gördüğü gibi bahçeleri müsait olanlar pekmez ve salça kaynatıp kışa hazırlık yapmaya başladılar.
Kırşehir Pazarı’nda gördüğüm bir şeyi de söyleyeyim. Eskisi gibi domateslerin elden değil makinelerden çekilerek kaynatmaya hazır hale getirildiğidir.
Kırşehir’de bu durum hala bazı hemşehrilerimizin örf ve adetlerini yaşattığıdır.
Domates ve Kapya biber alınıp, orada yıkandıktan sonra salça yapılmak üzere makinelerden çekilirken şöyle bir süre izledim. Orada ne gördüm biliyor musunuz?
Kırşehir eski Bağ-Kur Müdürü iken pek çok insana yardımcı olmuş bir hemşehrimiz olan Kırşehir eski milletvekili Fikret Tecer’le karşılaştım.
Bilmeyenler için hatırlatayım müdür iken kader onu Ecevit’in partisinden hasbelkader Kırşehir Milletvekili seçilmesini sağlamıştı.
Bağ-Kur Müdürü iken hiç değilse Kırşehirlilere faydası dokunan Fikret Tecer, milletvekili seçildikten sonra bırakın ülkeyi, bırakın Kırşehir’i, Allah’ın bir kuluna faydası olmamıştı. Ama o da eski milletvekilleri gibi bugün binlerce lira maaş alıyor.
Aldıkları maaşı hak ediyorlar mı bilmem ama, o maaşlarla hayatları tıkırında oldukları ortada.
Görevi bittikten sonra Kırşehir’de köşesine çekilen, etliye sütlüye karışmayan, Kırşehir’le ilgili hiçbir tören ve toplantıda gözükmeyen, Kırşehir’in ve Kırşehirlilerin sorunlarına kafa yormadan keyfince tam bir halk gibi yaşayan Fikret Tecer’i başkalarını bilmem ama ben zaman zaman Kırşehir danışmanı Ali Faruk’la birlikte görürüm.
Her gördüğümde ikisi de heyecanlı heyecanlı memlekette ölenleri, kalanları sayıyorlar gibiydiler adeta!
İşte bu memleketin güzide evladı Fikret Tecer, pazarda domates salçası çektirenlerin makineden çıkan domatesin kabuğu ve çekirdeğinden oluşan posaları yanında getirdiği kovalara doldururken gördüm.
Yanı başımdaki bir kadın sordu:
“Gardaşım ne yapacaksın bu artıkları?”
O da “Bacı Dinekbağı’nda tavuklarım var. Onlara götürüyorum. Bu posaları yiyen tavukların yumurtasının sarısı daha iyi sarı ve kırmızı oluyor!” dedi.
İşte Milletvekili dediğin böyle olur?
Adam ekonomiye katkı sağlıyor. Sağlıklı katkı maddesi yediriyor tavuklarına!
Hem çevreye, hem de insanlığa katkı sağlıyor, duyarlılık gösteriyor!
Fikret Tecer’i kutluyor, eski milletvekillerine örnek gösteriyorum. Sizler memleketinize gelemiyorsunuz, ama Fikret Tecer Kırşehir’de gelenekleriyle, görenekleriyle yaşıyor.
Ey Fikret Tecer hiçbir Kırşehir Milletvekili sizin yaptığınız gibi yapmadı. Siz hâlâ Kırşehir’e ve kendi sağlığına, yetiştirdiği hayvanları için çalışıyor, domates posası topluyorsunuz. Dinekbağı’nda elma topluyor, ceviz çırpıyor doğal yaşıyorsunuz. Ne de olsa serde şârin yerliliği var canım!
Özetle milletvekili dediğin böyle olur!
Çevre dostu, hayvan dostu, hemşehri dostu!

*Şevket GÜNER