Türkiye’de pek çok siyasi partinin lideri öyle veya böyle halkın tepkilerine neden olmuş, protesto edilmişti. Bunlardan sonunu da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Çubuk’ta yaşamıştı.

Liderlerin yaşadığı bu olaylar beni eskilere götürdü…

Yıllar önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte Cumhuriyeti kuran, çok partili siyasi hayata geçmemizi sağlayan CHP’nin ikinci genel başkanı İsmet İnönü de böyle bir saldırıya maruz kalmıştı.

İsmet İnönü, muhalefet liderliği döneminde 1 Mayıs 1959 günü Uşak’ta atılan bir taşla başından yaralanmış, bu çirkin olay üzerine şair Behçet Kemal Çağlar, taş atanı ağır şekilde kınayan “Kafana Çal Taşını!” adlı bir şiir yazmıştı. Dönemin iktidarı Demokrat Parti ise bu şiir nedeniyle Behçet Kemal Çağlar’ın İstanbul Radyosu’ndaki görevine son vermişti.

İsmet İnönü, bu olay üzerine Behçet Kemal Çağlar’a, 13 Mayıs’ta şu mektubu gönderdi:

“Sevgili Behçet Kemal Çağlar,

“Benim yüzümden sizi radyodaki hizmet imkânınızdan mahrum etmişler. Çok üzüldüm. En ayıp tecavüzlerin açıkça himaye edildiğine sadece bu olay başlı başına bir delildir. Siz hususi geçiminizle de sarsılmış oluyorsunuz. Size bütün ömrümde hiçbir faydam olmadı. Sebep olduğum üzüntülerden dolayı bir daha mahcup oluyorum.

“Gözlerinizden sevgilerle öperim aziz kardeşim.”

Behçet Kemal Çağlar ise İnönü’ye şu cevabı verdi:

“Paşam,

“Hayatımın en manalı mektuplarından birini sizden aldım. Atatürk’le birlikte kurtardığınız yurdun vatandaşı, tek başınıza İkinci Cihan Harbi’nden burnu kanamadan çıkardığınız neslin mensubu değil miyim; daha bana ne iyilik yapabilirdiniz? Yalnız, beni daha çok sevip tanıdığınızı sanırdım. Siz bir davaya başınızı korken ben maaşı koymuşum, çok mu? Vatanperverlik sizin inhisarınızda mıdır (tekelinizde midir) a paşam?

“Ellerinizden öperim...”

*ŞEVKET GÜNER