Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da yaktığı ışık 106 yıldır hepimizin yolunu aydınlatmaya devam ediyor.
106 yıl önce Samsun’a çıkan Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini yaktı. Bugün milyonlar Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yolda coşkuyla yürüyor.
Türk tarihinin dönüm noktalarından “19 Mayıs 1919”, “Ya İstiklal Ya Ölüm” diyerek bağımsızlık mücadelesinin ilk adımı atıldı.
Samsun’da yakılan meşale bütün yurda yayıldı
Atatürk 19 Mayıs 1919 tarihinde milli mücadeleyi resmen başlatarak bu özel gün içinde benim doğum günümdür dedi. Mustafa Kemal Atatürk 30 Nisan 1919 tarihinde 9. Ordu Müfettişi olarak atandı. Kurtuluşun Anadolu’dan başlayacağını bilen Atatürk, İstanbul İşgal altındayken 19 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma Vapuru ile Samsun’a geldi. Atatürk ile beraber 16 Mayıs 1919 Cuma günü başlayan yolculuğa gemi kaptanı İsmail Hakkı Durusu dışında 18 kişi eşlik etti. Atatürk beraberindeki kişilerle 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra “Bandırma” adındaki eski bir vapurla Galata rıhtımından ayrılır. 17 Mayıs 1919 Cumartesi günü Bandırma Vapuru saat 21.40 sıralarında İnebolu’ya varır. 18 Mayıs 1919 Pazartesi günü Samsun'a varılır. Yolcular Kalyon Burnu denilen yerden sandallarla Merkez iskelesine çıkarılır.
Atatürk, İstanbul’dan başlayan ve Samsun’da sona eren yolculuk esnasında görevli bir askerdi ve giyimi de buna uygundu ancak Samsun’a ayak bastığı günden birkaç gün sonra asker değil, sivil olarak hareket edecekti.
Atatürk, Samsun’a geldiğinde İngiliz işgal kuvvetlerini gördü, halkın zor durumda olduğunu gördü. Atatürk görmüş olduğu manzara karşısında azim ve kararlılığı ile Milli Kurtuluş Savaşından zaferle çıkarak Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu. Milli Mücadele’yi başlatmak üzere Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin öneminden dolayı ise 19 Mayıs’ı Türk Gençliğine armağan etti.
Atatürk “Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” dedi.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
Zaferin ardından ilk defa 1926 yılında Gazi Günü adı altında Samsun’da kutlanmış, 24 Mayıs 1935 tarihinde ise Atatürk Günü nedeniyle resmiyet kazanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs günü Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde resmi bayram olarak kutlanmaktadır. Uzun yıllar Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanan gün 1981 yılında Atatürk yılı kabul edilmesiyle dönemin devlet başkanı Kenan Evren tarafından yapılan değişiklikle “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” adını aldı.