Duyduk ki Kırşehir’in kent meydanındaki şahlanmış at üzerindeki Atatürk Anıtı, Belediye’nin altyapı çalışmaları nedeniyle, yerinden kaldırılıp İş Bankası önündeki ara sokağa koymayı düşünülüyormuş! Bunu böyle düşünmek, böyle yapmak yerinde ve doğru olmaz. Kurtuluş Savaşı’nda, Milli Mücadelede, vatanın kurtarılmasında kanını, canını akıtmış, şehitler vermiş, gaziler çıkaran Kırşehir’e ve Kırşehirlilere yakışmaz, Kırşehirlileri üzer, kahreder.

Duyduk ki Kırşehir’in kent meydanındaki şahlanmış at üzerindeki Atatürk Anıtı, Belediye’nin altyapı çalışmaları nedeniyle, yerinden kaldırılıp İş Bankası önündeki ara sokağa koymayı düşünülüyormuş!
Bunu böyle düşünmek, böyle yapmak yerinde ve doğru olmaz.
Kurtuluş Savaşı’nda, Milli Mücadelede, vatanın kurtarılmasında kanını, canını akıtmış, şehitler vermiş, gaziler çıkaran Kırşehir’e ve Kırşehirlilere yakışmaz, Kırşehirlileri üzer, kahreder.
Bu anıtın 1998 yılında yapılması sırasında zamanın değerli Valisi İrfan Kurucu, Ahi Evran Üniversitesi için kapı kapı dolaşıp milyonlarca lira para toplayıp yeni binaların yapılmasını ve Ahi Evran Üniversitesi Vakfı’nı kurmuştu.
İşte Vali İrfan Kurucu tarafından Cumhuriyetimizin kuruluşunun 75’inci yıldönümü nedeniyle bir kutlama komitesi oluşturuldu. Kutlama Komitesi’nde o günkü Belediye Başkanı, Milletvekilleri, sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının yanı sıra basından bendeniz Şevket Güner vardı.
Toplantımızın ilkinde heykeltıraş Tankut Öktem’e talimat vererek Atatürk’ün Kırşehir’e gelişini ve karşılayanlardan öğretmen Ömer Aydın ile bir kız, bir erkek öğrenci olması gerektiğini söyledi ve bir maket örneğini istedi.
İkinci toplantımızda gelen maketi şöyle bir inceledik. Kimse bir şey demedi. Ama ben karşı çıktım.
“Sayın Valim biz Kırşehirliler Türk siyasi hayatında demokrasi mücadelesi vermiş, demokrasiye ve milli iradeye bağlı bir iliz. Kurtuluş Savaşı’nda ve Milli Mücadelede de yine aynı şekilde Atası’nın yanında yer almış, aydın bir vilayetiz. Biz Kırşehirliler böyle bir anıtı Kırşehir’e yakıştıramayız. Biz Kırşehirliler Ankara Ulus Meydanı’ndaki, Kayseri Cumhuriyet Meydanı’ndaki gibi, Samsun’daki şahlanmış at üzerindeki Atatürk anıtları gibi bir anıt istiyoruz” dedim.
Benim talebim üzerine değerli Valimiz İrfan Kurucu, “Derhal Şevket Bey, Tankut Beyi arıyorum ve sizin istediğiniz gibi bir anıt yapılması için talimat veriyorum” dedi.
Daha sonra ki toplantıda öyle yaptık. Anıtın bu şekilde olmasını benim isteğim doğrultusunda yapıldı. O günkü Kutlama Komitesi’ndekilerin hepsi tanıktır.
Vali İrfan Kurucu, Kırşehir’i ve Kırşehirlileri çok severdi. Milliyetçi, vatansever, Atatürkçü bir Valimizdi. Devlet adamıydı. Allah ona uzun ve sağlıklı ömür versin. Hala görüşürüz. Telefonla zaman zaman arar, Kırşehir’i sorar. Ahi Evran Üniversitesi’ni sorar. Kırşehir’deki dostlarını sorar, “Aman Ahi Evran Üniversitenize sahip çıkın” der.
Karagüllü Ahi Baba’yı sorar. Daha başka dostlarını sorar. Ankara’ya gittiğimizde beraber oluruz. Bizi ağırlar. Diğer Valimiz Mustafa Yıldırım gibi, Lütfullah Bilgin gibi…
Şu an görev yapan Valimiz Necati Şentürk’ü de çok seviyoruz, o da Kırşehir’i seviyor. Biz onu “Vali Baba” olarak görüyoruz.
Kırşehir demokrasiye ve milli iradeye nasıl bağlı bir il olduğunu 15 Temmuz’dan sonra gördü ve tanıdı.
Değerli Valimiz Necati Şentürk ve Kırşehir Belediye Başkanımız Yaşar Bahçeci’nin ortak görüşüyle Kırşehir halkının isteği doğrultusunda anıtın yeri olarak Cacabey Meydanı’na kaldırılması önce onların onuru olacaktır.
Biz Kırşehirliler, Kırşehir’e hizmet eden eski bazı Valilerimiz gibi, eski bazı Belediye Başkanlarımız gibi isimlerini cadde ve sokaklara vermişsek, unutturmuyorsak şu an görev yapan Valimiz Necati Şentürk’ü de, Belediye Başkanımız Yaşar Bahçeci’yi de hiçbir zaman unutmayacağız.
Şahlanmış at üzerindeki Atatürk Anıtı, Cacabey Meydanı’nda Ziraat Bankası ile Kamil Koç otobüs yazıhanesinin olduğu tam orta yere nakledilmelidir.
Biz Kırşehirliler böyle olsun istiyoruz. Valimize, Belediye Başkanımıza şimdiden şükranlarımızı sunuyoruz.
Belediye Başkanımız Yaşar Bahçeci, Kırşehir’in öz be öz evladıdır. Kırşehirli hemşehrilerinin istemediği bir işi yapmaz. O kendisine yakışanı yapar. Öyle inanıyorum ki Valimiz Necati Şentürk de, Belediye Başkanımız Yaşar Bahçeci de, yıllar yılı saygıyla, şükranla anılır.
*Şevket GÜNER